Disse syv sledehundene har sittet fast i en bresprekk i to dager

Ble reddet i dag.

REDDET: Hundene Raska, Kaj, Lulu, Baloo Rom, Delta og Simbad er i live. en guide og to turister med hvert sitt hundespann kom ut for dårlig vær og sikt i Trollheimen på Svalbard. Foto: Sysselmannen på Svalbard / Green Dog AS / NORDLYS
REDDET: Hundene Raska, Kaj, Lulu, Baloo Rom, Delta og Simbad er i live. en guide og to turister med hvert sitt hundespann kom ut for dårlig vær og sikt i Trollheimen på Svalbard. Foto: Sysselmannen på Svalbard / Green Dog AS / NORDLYSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har mottatt en kort beskjed hvor det heter at hundene er berget opp. Alle sammen, og de skal være i god behold, sier styreleder i Green Dog AS, Trygve Steen til Nordlys.

Det var torsdag ettermiddag rundt klokken 1630 at en guide og to turister med hvert sitt hundespann kom ut for dårlig vær og sikt i Trollheimen på Svalbard.

Brått forsvant guidens hundespann utfor en skrent eller bresprekk på rundt 20 meter. Guiden klarte å hoppe av, men sleden og hundene forsvant i dypet. Ulykken ble meldt inn og de tre personene samt de resterende hundespannene har slått leir i området siden da.

De befinner seg rundt 660 meter over havet ved toppen Låghetta, som ligger mellom Venernbreen, Vetternbreen og Krokbreen, i fjellområdet Trollheimen på andre siden av Isfjorden.

Gjør nytt forsøk i dag Siden da har Sysselmannen og hundenes eier forsøkt å ta seg frem til området i helikopter, men dårlig vær har forhindret at man har kunnet lande i området.

I dag gjør man et nytt forsøk.

- Eieren av hundene er på vei ut på nytt sammen med Sysselmannens folk i øyeblikket. Vi håper at det vil være godt nok vær i området til at de kommer frem og får kommet med hjelp, opplyser Steen til avisa.

Fredag ettermiddag klarte man imidlertid å få brakt litt proviant og et våpen til leiren.

Det var første prioritet da leiren mistet sitt våpen da sleden forsvant i bresprekken, og dermed sto uten mulighet til å beskytte seg mot isbjørn.

Hundene ser ut til at de har det bra Raska, Kaj, Lulu, Baloo Rom, Delta og Simbad er i live.

På overflyningen fredag fikk man også tatt bilder av hundene, basert på disse tror man at de fleste av dem er i live og har det bra. Hundene sitter og ligger på en snøbro i bresprekken, mens sleden de er festet til står på hodet fast i bresprekken.

- På bildene som ble tatt ser det ut som om hundene har det bra, selv om det er vanskelig å si med 100 prosents sikkerhet. Men det er tøffe hunder, som tåler kulden og klarer seg uten mat i noen dager. Blir de tørst spiser de snø, forklarer Steen.

Han sier at han nå venter på svar i fra daglig leder i selskapet om de klarer å komme hundene til unnsetning i dag.

- Jeg regner med at vi får svaret i løpet av noen timer.