Disse tallene gjør ham optimistisk

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener at en studie fra Edinburgh i Skottland viser oppløftende tall om omikron. Likevel understeker han at vi ennå ikke vet nok om virus-varianten.

POSITIV: Selv om det stadig kommer flere oppløftende nyheter om omikron-varianten, understreker helsedirektør Bjørn Guldvog likevel at vi ikke kan være sikre på hvordan varianten vil oppføre seg i Norge, eller om den vil føre til mer alvorlig sykdom. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet
POSITIV: Selv om det stadig kommer flere oppløftende nyheter om omikron-varianten, understreker helsedirektør Bjørn Guldvog likevel at vi ikke kan være sikre på hvordan varianten vil oppføre seg i Norge, eller om den vil føre til mer alvorlig sykdom. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Like før jul kunne myndighetene i Sør-Afrika komme med oppløftende nyheter om omikronvarianten. Ifølge en studie gjennomført av helsemyndighetene i landet er risikoen for sykehusinnleggelse 80 prosent mindre ved omikron-smitte enn ved smitte med deltavarianten.

Selv om omikron ser ut til å være mer smittsom, gir virusvarianten mildere symptomer og resulterer i langt færre sykehusinnleggelser, viser studien som bygger på data fra november måned.

Det kan også tyde på at smittetoppen allerede er passert i landet.

Helsedirektør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, sier til Dagbladet at dette er gledelige nyheter.

- Det er sannsynlig at det er mindre risiko for sykehusinnleggelser hvis man er smittet med omikron. Tall fra Sør-Afrika tyder på at det er en reduksjon på 70-80 prosent i sykehusinnleggelser, sier han til Dagbladet.

Forskjeller i verden

Selv om tallene fra Sør-Afrika tilsynelatende kan virke oppmuntrende, understreker Guldvog at det er en betydelig forskjell på Norge og Sør-Afrika.

- Vi må basere våre vurderinger på den kunnskapen som deles internasjonalt, og det kan være ulike grunner til at ting ser litt forskjellig ut i ulike deler av verden. I Sør-Afrika har de nå sommer, og det kan sikkert også bidra til at ting ser annerledes ut og mindre alvorlig enn det er her i en vintersesong. Vi har erfaring med at vinteren ofte er mye tøffere når det gjelder luftveissykdommer, sier helsedirektøren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer