Disse tallene gjør ham optimistisk

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener at en studie fra Edinburgh i Skottland viser oppløftende tall om omikron. Likevel understeker han at vi ennå ikke vet nok om virus-varianten.

POSITIV: Selv om det stadig kommer flere oppløftende nyheter om omikron-varianten, understreker helsedirektør Bjørn Guldvog likevel at vi ikke kan være sikre på hvordan varianten vil oppføre seg i Norge, eller om den vil føre til mer alvorlig sykdom. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet
POSITIV: Selv om det stadig kommer flere oppløftende nyheter om omikron-varianten, understreker helsedirektør Bjørn Guldvog likevel at vi ikke kan være sikre på hvordan varianten vil oppføre seg i Norge, eller om den vil føre til mer alvorlig sykdom. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Like før jul kunne myndighetene i Sør-Afrika komme med oppløftende nyheter om omikronvarianten. Ifølge en studie gjennomført av helsemyndighetene i landet er risikoen for sykehusinnleggelse 80 prosent mindre ved omikron-smitte enn ved smitte med deltavarianten.

Selv om omikron ser ut til å være mer smittsom, gir virusvarianten mildere symptomer og resulterer i langt færre sykehusinnleggelser, viser studien som bygger på data fra november måned.

Det kan også tyde på at smittetoppen allerede er passert i landet.

Helsedirektør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, sier til Dagbladet at dette er gledelige nyheter.

- Det er sannsynlig at det er mindre risiko for sykehusinnleggelser hvis man er smittet med omikron. Tall fra Sør-Afrika tyder på at det er en reduksjon på 70-80 prosent i sykehusinnleggelser, sier han til Dagbladet.

ADVARER: Helsedirektør Bjørn Guldvog minner om at pandemien ikke er over, og at noen fremdeles er mindre beskyttet. Vis mer

Forskjeller i verden

Selv om tallene fra Sør-Afrika tilsynelatende kan virke oppmuntrende, understreker Guldvog at det er en betydelig forskjell på Norge og Sør-Afrika.

- Vi må basere våre vurderinger på den kunnskapen som deles internasjonalt, og det kan være ulike grunner til at ting ser litt forskjellig ut i ulike deler av verden. I Sør-Afrika har de nå sommer, og det kan sikkert også bidra til at ting ser annerledes ut og mindre alvorlig enn det er her i en vintersesong. Vi har erfaring med at vinteren ofte er mye tøffere når det gjelder luftveissykdommer, sier helsedirektøren.

- Sør-Afrika meldte i forrige uke at smittetoppen allerede er passert. Smitten her til lands synker også, så vil du si at vi allerede har nådd smittetoppen her?

- Det vil jeg være veldig forsiktig med å spekulere i. Jeg tror at det er sannsynlig at vi har en annen utvikling i smittebølgen i Norge, og det handler ikke minst om klima og sommer og vinter. Vi har sett at smitten gjennom pandemien har blitt vesentlig mindre i sommerhalvåret enn i vinterhalvåret.

Han trekker derfor fram studier fra et annet og mer nærliggende land.

En studie fra universitetet i Edinburgh i Skottland estimerer at det er to tredjedeler mindre sannsynlighet for å bli innlagt på sykehuset med omikronvarianten, enn det er med deltavarianten. Det skriver flere britiske medier.

- De skotske vurderingene er av stor interesse for oss, men så er det andre deler av Storbritannia som rapporterer at effekten ikke er like stor, kanskje bare 30 prosent.

- Omikron vil dominere

Derfor mener Guldvog at det ikke er sikkert hvordan virusvarianten kan spre seg i landet.

Han peker spesielt på sammenhengen mellom den høye spredningsfaren og faren for alvorlig sykdom.

- Det interessante å følge med på nå, er sykdomsbyrden og spredningsfaren. Det kan si noe om hvor mange som kan få alvorlig sykdom på en gang. Det er det som kommer til å bestemme hvilke anbefalinger vi gir om hvilke tiltak vi skal ha, sier helsedirektøren.

De fleste internasjonale rapportene tegner et bilde av at omikronvarianten ikke fører til mer alvorlig sykdom enn deltavarianten.

Guldvog påpeker imidlertid at vi ennå ikke vet om den fører til mindre risiko for alvorlig sykdom, men han understreker at helsemyndighetene følger nøye med.

- På sykehusene er det nesten bare pasienter med delta-smitte. Det er den smitten som vi hadde for tre til fire uker siden som preger sykehusinnleggelsene i dag. Fremdeles er flertallet av smittetilfellene i Norge deltavarianten. Det er bare en håndfull som er innlagt med omikron som vi er kjent med i dag, sier han.

NYE INNSTRAMMINGER: Bjørn Guldvog om hvorfor de ikke griper mer inn i det private hjem. Video: Magnus Paus / Dagbladet. Vis mer

Til tross for at deltavarianten dominerer hos pasientene i dag, behøver det ikke å ta lang tid før dette kan snu.

- Vi tror at dette vil endre seg når omikron blir dominant, noe vi tror kommer til å skje om én, to, eller tre uker. Da tror vi også at andelen av de som ligger på sykehusene med omikronvarianten vil bli veldig mye høyere.

- Er dere bekymret for et høyere innleggelsestall enn det er i dag?

- Det kan skje hvis det viser seg at omikron er så sykdomsframkallende at nedgangen i sykdomsalvorlighet ikke veier opp for den økte smittespredningen, sier han.

Nedgang i smittetall

Gjennom juleuka har smittetallene sunket betraktelig fra slik det så ut i midten av desember. Det siste døgnet ble det registrert 2214 nye smittetilfeller i Norge, og 328 pasienter er innlagt på sykehus, som er 21 flere enn dagen før.

Guldvog håper at nedgangen i smittetallene stemmer overens med det faktiske smittetrykket i samfunnet.

- Vi ser at vi har en nedgang i antall positive tester, og det tyder på at det ikke er en stor andel som har blitt testet med positive selvtester. Det er en indikasjon på at det har vært noe mindre selvtesting inn mot jula, så derfor er vi litt usikre på om tallene er sammenliknbare før og gjennom jula, sier han.

Helsedirektøren mener det er sannsynlig at tiltakene som er iverksatt har god effekt mot deltavarianten. Likevel er det usikkert om tiltakene har en like god effekt mot omikron.

- Vi er ganske sikre på at de har effekt der også, men om det er tilstrekkelig for å få en nedgang i smitte gjenstår å se, sier han og påpeker at de ikke er sikre på hvordan situasjonen vil se ut 14. januar, som er den dagen regjeringen har varslet at tiltakene varer til, før de tar en ny vurdering.

Spendt på januar

I Danmark spår nå konstituert fagdirektør Tyra Grove Krause i Statens Serum Institut, som tilsvarer norske FHI, at januar kommer til å bli den verste måneden gjennom pandemien i landet.

- Bakgrunnen for det er at vi ikke vet hvordan omikron vil utvikle seg i Norge med de tiltakene som er iverksatt. Vi vet heller ikke hvilken sykdomsbyrde omikron-varianten vi skape. Vi ser nå brokker av et helhetlig bilde i andre europeiske land, men det er for tidlig til å kunne si med sikkerhet hvordan dette vil virke i Norge, sier Guldvog.

- Kan januar også bli den verste måneden i Norge?

- Det må vi være forberedt på at kan skje. Samtidig er det mulig at de restriksjonene vi har innført kan hindre det, men uten tiltak så er vi ganske sikre på at vi i alle fall ville få den verste perioden nå i januar. Så er vi spente på hvor stor effekt det vil ha på de tiltakene som er iverksatt, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer