Disse tennene bør barnevernet bli varslet om

Barneombudet: - Ingen overgrep uten skader over halsen.

ALARM I:  Tannhelsen til dette barnet på halvannet år burde ha ført til at tannlegen hadde sendt en bekymringsmelding til barnevernet eller politiet, mener leder av Norsk forening for pedodonti, Anne Rønneberg. Foto: Odontologisk institutt, Universitetet i Oslo.
ALARM I: Tannhelsen til dette barnet på halvannet år burde ha ført til at tannlegen hadde sendt en bekymringsmelding til barnevernet eller politiet, mener leder av Norsk forening for pedodonti, Anne Rønneberg. Foto: Odontologisk institutt, Universitetet i Oslo. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Tannlegen er først til å til å oppdage at dårlige barnetenner kan gi varsel om en langt mer alvorlig historie enn for mye sjokolade og for lite tannpuss.

Derfor oppfordrer nå barneombudet og tannhelsetjenestens egne tillitsvalgte om at tannleger og tannpleiere i langt større grad sender en bekymringsmelding til barnevernet eller politiet når det er signaler om at barn kan være utsatt for overgrep.

De to tanngardene på bildet er plukket ut av Odontologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Både halvannetåringen på det store bildet og 4-åringen med tennene under har en tannhelse som indikerer alvorlige problemer hjemme, mener faginstituttet.

-    Jeg har aldri opplevd en overgrepssak med sex eller vold der barnet ikke har en skade fra halsen og opp. Det var først i 2005 jeg selv ble oppmerksomhet på tannlegenes unike posisjon til å spore alvorlige forhold, sier barneombud Reidar Hjermann til Dagbladet.

Sammen med barneombudene fra det andre nordiske landene er Hjermann med på en konferanse i Oslo i disse dager i regi av den norske barnehelsetjenesten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer