Disse tennene bør barnevernet bli varslet om

Barneombudet: - Ingen overgrep uten skader over halsen.

 ALARM I:  Tannhelsen til dette barnet på halvannet år burde ha ført til at tannlegen hadde sendt en bekymringsmelding til barnevernet eller politiet, mener leder av Norsk forening for pedodonti, Anne Rønneberg. Foto: Odontologisk institutt, Universitetet i Oslo.
ALARM I: Tannhelsen til dette barnet på halvannet år burde ha ført til at tannlegen hadde sendt en bekymringsmelding til barnevernet eller politiet, mener leder av Norsk forening for pedodonti, Anne Rønneberg. Foto: Odontologisk institutt, Universitetet i Oslo.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): Tannlegen er først til å til å oppdage at dårlige barnetenner kan gi varsel om en langt mer alvorlig historie enn for mye sjokolade og for lite tannpuss.

Derfor oppfordrer nå barneombudet og tannhelsetjenestens egne tillitsvalgte om at tannleger og tannpleiere i langt større grad sender en bekymringsmelding til barnevernet eller politiet når det er signaler om at barn kan være utsatt for overgrep.

De to tanngardene på bildet er plukket ut av Odontologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Både halvannetåringen på det store bildet og 4-åringen med tennene under har en tannhelse som indikerer alvorlige problemer hjemme, mener faginstituttet.

-    Jeg har aldri opplevd en overgrepssak med sex eller vold der barnet ikke har en skade fra halsen og opp. Det var først i 2005 jeg selv ble oppmerksomhet på tannlegenes unike posisjon til å spore alvorlige forhold, sier barneombud Reidar Hjermann til Dagbladet.

Sammen med barneombudene fra det andre nordiske landene er Hjermann med på en konferanse i Oslo i disse dager i regi av den norske barnehelsetjenesten.

Udiskutabel meldeplikt
-    Tannhelsetjenesten har en udiskutabel meldeplikt, men vår samlede nordiske erfaring viser at alt for få benytter seg av dem, skriver barneombudene i en felles uttalelse til sine regjeringer i dag.

ALARM II:  Tannhelsen til dette barnet på fire år burde ha ført til at tannlegen hadde sendt en bekymringsmelding til barnevernet eller politiet, mener leder av Norsk forening for pedodonti, Anne Rønneberg. Foto: Odontologisk institutt, Universitetet i Oslo.
ALARM II: Tannhelsen til dette barnet på fire år burde ha ført til at tannlegen hadde sendt en bekymringsmelding til barnevernet eller politiet, mener leder av Norsk forening for pedodonti, Anne Rønneberg. Foto: Odontologisk institutt, Universitetet i Oslo. Vis mer

I fjor var det bare om lag 20 bekymringsmeldinger fra tannleger til barnevernet her i landet. Det er alt for få, mener både Reidar Hjermann og tannlege Anne Rønneberg, som er barnetannhelsetjenestens øverste tillitsvalgte i Norsk forening for pedodonti.

-    Vi har arbeidet i mange år for å øke bevisstheten rundt disse observasjonene blant egne yrkesutøvere. Og vi er veldig glad for at barneombudet er så sterkt delaktig, sier Anne Rønneberg til Dagbladet.

Fire av fem: mistenkelig
En undersøkelse blant hennes tannlegekolleger over landet gir bud om at mange aner ugler i mosen. 80 prosent av tannlegene har svart at de minst en gang i sin yrkeskarriere har hatt mistanke om at unge pasienter har vært utsatt for alvorlig omsorgssvikt.

Det beskjedne antallet bekymringsmeldinger samsvarer ikke med undersøkelsen.

Bjugn-sperre
-    Uten at det finnes noe dokumentert belegg, tror jeg nok Bjugn-saken i noen år satte en høy terskel for å rapportere om mistenkelige forhold. Mange helsearbeidere har vært redde å tråkke feil i slike saker.

 FLERE BØR VARSLE:  Flere tannleger bør melde fra til barnevernet om mistenkelig tannhelse, sier Anne Rønnerberg - leder i Norsk forening for pedodont. Foto: Privat.
FLERE BØR VARSLE: Flere tannleger bør melde fra til barnevernet om mistenkelig tannhelse, sier Anne Rønnerberg - leder i Norsk forening for pedodont. Foto: Privat. Vis mer

Verken tannlegene selv eller barneombudet hvor mange av disse bekymringsmeldingene som har endt opp med inngrepen fra barnevernet.

Det blir det snart en slutt på.

Får vite
I forberedelsene til ny barnevernlov har regjeringen godtatt barneombudets innspill om at alle instanser med offentlig taushetsplikt skal få en lovbestemt tilbakemelding om hva som skjer i slike saker.
Det gjelder alle fra barnehageansatte til omsorgspersonell som jobber med barn og ungdom opp til 18 år.

Loven er ennå ikke behandlet i Stortinget.

-    Har du noen betenkeligheter med å oppfordre tannlegene til å sladre oftere?
-    Overhodet ikke. Tannleger har en helt unik posisjon til å oppdage alvorlige forhold som barn må vernes fra, sier Reidar Hjermann.

INGEN BETENKELIGHETER:  Barneombud Reidar ser ikke noen problenmer med at tannleger oftere varsler barnevernet. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix.
INGEN BETENKELIGHETER: Barneombud Reidar ser ikke noen problenmer med at tannleger oftere varsler barnevernet. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix. Vis mer