- Disse terroristene har vokst opp i Google-generasjonen

- IS hacker banker i Europa.

MASSAKRE: IS bruker nettet både til å skaffe seg penger og til å spre propaganda. Organisasjonen har spredd flere videoer som viser massakrer av irakiske soldater. Nå skal IS-kontakter ha hacket flere britiske banker. Foto: NTB scanpix
MASSAKRE: IS bruker nettet både til å skaffe seg penger og til å spre propaganda. Organisasjonen har spredd flere videoer som viser massakrer av irakiske soldater. Nå skal IS-kontakter ha hacket flere britiske banker. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere britiske finansinstitusjoner er de siste tre månedene blitt hacket fra IP-adresser i Syria og Irak, sier Adrian Culley, tidligere etterforskningsleder ved cyberkrimavsnittet hos Metropolitan Police i London, til Daily Mirror i dag.

Selv om bankene har jobbet beinhardt for å hindre slike angrep, innrømmer Culley at hackerangrep nå utgjør en betraktelig trussel for rike briter.

Hvor pengene går?

- Vi har klare mistanker om at IS, eller andre grupper i regionen, står bak, sier Culley.

Seinest for få dager siden ble kypriotiske servere gjenstand for et storstilt cyberangrep fra personer med bånd til IS.

- Og det trengs ikke flere hundre hackere for å utføre slike angrep. Disse terroristene er vokst opp i Google-generasjonen, og besitter store ferdigheter på nettet. En hacker kan alene stjele store summer, sier Culley til Daily Mirror.

Styrtrike Om IS kan skaffe penger også fra vestlige banker, vil de kunne øke sin allerede røslige kapital. IS' frammarsj gjennom Irak og Syria har allerede gjort dem til en av verdens største, rikeste og mektigste jihadistgrupper.

- Den islamske stat har rikelig med midler for å trene og utruste sine krigere. Det står ikke på midlene. Og det er nesten det farligste, sa kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets Høgskole til Dagbladet tidligere denne måneden.

Med tusenvis av godt trente soldater og stjålne våpen, utgjør IS en svært betraktelig utfordring for det som ble regnet som Iraks største militærmakt: De kurdiske peshmerga-krigerne.

Penger som makt Da IS inntok Mosul 10. juni, robbet de bankene i det som er Iraks nest største by. IS kontrollerer nå fem oljefelt, Iraks største demning og store hvetelagre.

- De har et godt økonomisk fundament. De er ikke en ren terrororganisasjon, men bruker trusler og makt for å opprettholde sivil infrastruktur. De krever inn skatter og avgifter, og enkelte hevder betaler sine krigere bedre enn den irakiske hæren betaler sine soldater, sa Gundersen til Dagbladet.

Og penger er makt. Mens de kurdiske peshmerga-styrkene har bedt verden om hjelp, fordi de kan være i ferd med å gå tom for ammunisjon, har Den islamske stat rikelig. Og de kan skaffe mer, for eksempel gjennom sitt nettverk av tidligere sunnimuslimske hæroffiserer.

- Det er ganske porøse grenser i de områdene her, og det er alltid noen som er villige til å selge våpen. Jeg tror ikke det er vanskelig for Den islamske stat å få tak i de våpnene de vil ha, sa Gundersen.

Propaganda I tillegg til å bruke nettet til å skaffe penger, bruker IS også nettet som propagandakanal. De sprer groteske videoer som skal skape frykt både i områdene der kamper utspiller seg og i Vesten, og videoer med fengslende musikk og klare budskap som brukes i rekrutteringsøyemed.

IS er svært aktive på sosiale medier, og Dagbladet har tidligere avdekket hvordan norske islamister og IS-støttespillere bruker nettet til å kommunisere skjult for politiet.

Kontakten på sosiale medier strekker seg også fra Europa og helt inn i krigsområdene i Syria og Irak. Dagbladet har intervjuet en norsk IS-kriger i Syria via Facebook, og nyhetssider på Facebook fungerer også som rekrutteringskanal for unge nordmenn som vil slåss for islamistene.

Ifølge CNN har Facebook tidligere stoppet salg av IS-effekter. IS anses som verdens rikeste terrororganisasjon, blant annet etter at de robbet bankene i Mosul, Iraks nest største by, da de invaderte den 10. juni.