Disse tjener millioner på norske asylmottak

Private selskaper gikk 100 millioner kroner i overskudd i fjor.

TJENER MILLIONER: Fra venstre: Eier og teknisk sjef i Hero Norge AS, Ronald Tuft, eier i Norsk Mottaksdrift AS, Per Erik Lykstad, styreleder og eier i Link AS, Morten Jørgensen og styreleder, eier og daglig leder i Tokla AS, Torrey Klarens Nørsett. FOTO, hovedbilde: Torbjørn Grønning/Dagbladet. Portrettbilder: Johtn T. Pedersen/Tor Erik H. Mathiesen/Henrik Foss/Farsunds Avis/Line Sandvik/Hallingdølen.
TJENER MILLIONER: Fra venstre: Eier og teknisk sjef i Hero Norge AS, Ronald Tuft, eier i Norsk Mottaksdrift AS, Per Erik Lykstad, styreleder og eier i Link AS, Morten Jørgensen og styreleder, eier og daglig leder i Tokla AS, Torrey Klarens Nørsett. FOTO, hovedbilde: Torbjørn Grønning/Dagbladet. Portrettbilder: Johtn T. Pedersen/Tor Erik H. Mathiesen/Henrik Foss/Farsunds Avis/Line Sandvik/Hallingdølen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Natt til tirsdag i forrige uke brøt det ut opptøyer på Lier og Fagerli ventemottak i Drammen og Nannestad. Beboerne var opprørte over norske myndigheter, norsk asylpolitikk og dårlige forhold på mottaket. 

Natt til onsdag brant boligenhetene ved Lier Asylmottak ned etter at en liten gruppe med beboere fra mottaket tente på som en protest mot boforholdene der.

Mens beboerne på ventemottakene mottar 100 kroner i uka i lommepenger, tjener de private selskapene og deres ledelse millioner av kroner på å drifte mottakene.

100 millioner kroner Vidar Veseth, leder i fagforbundet Norsk forening for asylmottaksmedarbeidere, sier til Dagbladet at de regner med at private driftsoperatører gikk i rundt 100 millioner kroner i overskudd, og det bare i fjor.

Hero Norge AS, Link AS og Norsk mottaksdrift stod for 60 millioner alene.

Veseth sier til Dagbladet at det stort sett er lønna til ansatte og bemanningen som mottakene profitterer på. Og når bemanningen går ned stiger risikoen for konflikter på mottaket, mener han.

- Da har man ikke nok ressurser til miljøarbeid som for eksempel å oppdage småkonflikter. Da kan de bli store, før de ansatte oppdager dette. Med så lav bemanning som mange mottak har, er det en sikkerhetsrisko for både ansatte og beboere. Mange mottak har nattevakter som går alene.

- Dessuten har det vært en del branner i det siste. Og masseslagsmål var det senest på Haslemoen i forrige uke. De ansatte blir jo utsatt for trusler relativt ofte.

Ifølge Veseth foretar UDI tilsyn med mottakene bare en gang i året.

- I fjor var det mange mottak som ikke hadde tilsyn i det hele tatt, fordi UDI var så opptatt med å opprette nye mottak at de ikke hadde tid. Jeg jobber på Arna mottak i Bergen, og der var det ikke tilsyn i fjor, sier han.

Her er noen av personene og selskapene som tjener penger på norske asylmottak:

- Vi leverer varene Hero Norge AS
•33,8 millioner kroner i overskudd i 2009.
•Tok ut 14,7 mill kroner i utbytte.
•Administrerende direktør, Ahmed Bozgil, hadde en inntekt på 1,1 millioner kroner i 2008.
•Eier og teknisk sjef, Ronald Tuft, hadde samme året en inntekt på nærmere 1,7 millioner kroner, og en formue på 14,2 millioner kroner.

Hero Norge er den største private aktøren som drifter norske mottak og de har 8662 mottaksplasser i 45 mottak.

Hero Norge AS drifter blant annet Fagerli ventemottak i Nannestad hvor det tidlig forrige uke brøt ut opptøyer blant beboerne,  Haslemoen transittmottak hvor det torsdag brøt ut masseslagsmål, og Hvalstad statlige mottak for enslige mindreårige.

Ronald Tuft, teknisk sjef og eier av Hero Norge ser ikke problemet i at bedriften tjener penger.

- Vi leverer de varene som UDI forventer i kontraktene, og de beskriver de kvalitetene de ønsker seg på mottakene ganske tydelige når det gjelder bemanning, innkvarting, mat også videre.

Når det kommer til utbyttet på 14,7 millioner kroner sier Tuft at det foreløpig ikke er gjort noe vedtak på at dette skal tas ut av bedriften, men at det kan skje. Han varsler videre at 2010 blir et dårligere år.

- Nå har vi mistet en omsetning på 150 mill kroner på bare et par måneder på grunn av nedleggelser. Resultatene er best når det er høyest aktivitet. Vi har store tall fordi vi har mange mottak, men det vi sitter igjen med i prosent er lavere enn konkurrenten, fordi vi bruker mer på driften, sier han til Dagbladet.

- Driver forsvarlig LINK AS
•12,5 millioner kroner i overskudd i 2009.
•Tok ut utbytte på 1,2 millioner kroner.
•Firmaet driftet 13 asylmottak i 2009, blant annet Lier ventemottak.
•Daglig leder Hallstein Saunes (46) hadde i 2008 en inntekt på 466 000 kroner og en formue på 1 million kroner.

Morten Jørgensen (51) er styreleder og en av fire eiere i firmaet Link AS.

- UDI tildeler kontrakter der de eller staten forbeholder seg retten til tre måneder oppsigelse.Vi går inn i markedet fordi staten ikke vil betjene dette selv. Vi leier inn anlegg for å drifte asylmottakene selv, og eiendomsmarkedet fungerer ikke sånn at man kan si opp på tre måneders varsel, sier han.

Jørgensen gjør det også klart at de investerte 10 millioner kroner i 2009 for å få adgang til nye lokaler. Han minner også på at de har en gjeld på 73,2 millioner kroner.

- Vi sørger for en forsvarlig drift og forvalter de forpliktelsene som vi har med 200 ansatte. Vi kan ikke drive et aksjeselskap i 0. Vi er stolte av det vi har levert i 2009. Tilsynsrapportene for våre mottak er også gode. Dere setter oss i forlegenhet fordi vi tjener penger på dette. For bare ett år siden var det kaos, fordi man klarte ikke finne nye mottak fort nok. Nå er man i en situasjon hvor man ikke vet om man får lagt ned de samme mottakene. Staten og UDI har ikke tatt noen risiko, den ligger på oss, sier han til Dagbladet.

Da Dagbladet oppsøkte Lier ventemottak fredag ettermiddag for å snakke med de få gjenværende beboerne der etter brannen i forrige uke fikk vi beskjed om at det ikke var lov til å ta bilder av rommene som beboerne bodde på av «sikkerhetsmessige årsaker». En securitasvakt var satt ut for å passe på at vi ikke skulle slippe inn på rommene.

- Vi driver for staten Tokla AS
•2,2 millioner kroner i overskudd i 2009.
•Styreleder og daglig leder Torrey Klarens Nørsett hadde en inntekt i 2008 på 560 000 kroner, og en formue på 9,2 millioner kroner.
•Driver fire asylmottak.

-  Hvis man ikke skulle tjene penger på det, hvorfor i all verden skulle man drive asylmottak da? Vi driver for staten, og vi driver fornuftig. Dette er første gang på mange år at vi har klart å gå med overskudd, sier Nørsett til Dagbladet.

Han forteller videre at ett av mottakene de driver skal legges ned og de andre skal reduseres.

- Enorm risiko Norsk mottaksdrift AS
•11,7 millioner kroner i overskudd i 2009.
•Tok ut nærmere 8 millioner kroner i utbytte.

Eier, Per Erik Lykstad, sier til Dagbladet at de har valgt å ta ut utbytte rett og slett fordi de har muligheten til det.

- Man tar ut utbytte i sine bedrifter når man tjener penger på det man driver med.

- Oppsigelsestiden på kontrakten fra UDI er tre måneder, og det er en enorm risiko for oss. Vi har ti mottak og har allerede fått oppsigelse på fire avtaler, sier han.

- Vi stiller store krav Assisterende direktør i UDI, Frode Forfang, sier mottaksdrift er konkurranseutsatt virksomhet, og at om lag to av tre mottak drives av private aktører.

- Dette er næringsvirksomhet og ingen private ville drevet mottak hvis det ikke var mulig å tjene penger på det. I kontraktene stilles det omfattende krav til driften, herunder kvalitetskrav. Vår erfaring er at mange av de private aktørene er svært profesjonelle og gjør en god jobb, sier han.

Forfang understreker også at for aktørene er det stor risiko knyttet til å drive mottak, siden kapasiteten bygges opp og ned etter behov.

Samtidig vedgår UDI at enkelte mottak med erfarne driftsoperatører, som tidligere har hatt få anmerkninger, ble utelatt i tilsynsrunden i 2009.

- Dessuten gjennomføres det ikke tilsyn ved nyopprettede mottak før etter en viss driftstid. I fjor var det mange nye. I år er det planlagt tilsyn ved alle mottak, sier Forfang.

Og dette får asylsøkerne

•Asylsøkere som bor i mottak får økonomisk støtte etter fastsatte satser dersom de ikke har egne midler eller arbeid.

•Satsen er på 3 100 kroner per person i måneden for de som bor i mottak der de selv lager mat.

•For personer som bor i mottak med kantinedrift, er pengestøtten på 1 225 kroner per måned.

•Pengestøtten skal dekke mat, klær, medisiner og andre personlige utgifter.

•Ler mer her.

Kilde: UDI
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer