KANDIDATER: Jordbruksminister Tom Vilsack og senator Timothy Kaine skal være på toppen av lista til Hillary Clinton over mulige visepresidentkandidater. Foto: Ap/NTB Scanpix
KANDIDATER: Jordbruksminister Tom Vilsack og senator Timothy Kaine skal være på toppen av lista til Hillary Clinton over mulige visepresidentkandidater. Foto: Ap/NTB ScanpixVis mer

Disse to er favoritter til å ende opp som Clintons visepresidentkandidat

- Jeg er en arbeidshest, ikke sirkushest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært noen hektiske dager for republikanerne.

På mandag ble landsmøtet deres rammet av kaos, kuppforsøk og anklager om at Melania Trump hadde plagiert deler av en tale fra Michelle Obama, før partiet til slutt klarte å enes om Trump som partiets presidentkandidat.

Og i skyggen av det republikanske sirkuset har Demokratene og Hillary Clinton jobbet med å finne hennes visepresidentkandidat.

Clinton-leiren har holdt visepresident-kortet tett til brystet, men ifølge velinformerte The Washington Post står jordbruksminister Tom Vilsack og senatoren Timothy Kaine fra Virginia høyt oppe på lista over kandidater som til slutt vil ende opp som Clintons såkalte «running mate».

Men hvem er disse to herrene som kan ende opp med å stå ved siden av det som kan bli USAs første kvinnelige president noensinne?

Kane har vært favoritt

- De er gamle travere i partiet. Kaine har vært Virginia-guvernør i en periode, og har utøvende erfaring som beslutningstaker i kongressen, mens Vilsack er tidligere guvernør i Iowa og nåværende jordbruksminister, sier Svein Melby, USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, til Dagbladet.

The Washington Post har snakket med kilder i Demokratenes indre krets med kjennskap til nominasjonen, som sier at lista har blitt kortet ned til disse to.

Kaine har vært bookmakernes favoritt lenge, og skal være det navnet som blir oftest nevnt som Clintons visepresidentkandidat.

De to har turnert sammen, og senest i forrige uke sto de sammen på et valgkamparrangement i Virginia der Kaine gikk til frontangrep på motstanderen Trump.

VALGKAMP: Hillary Clinton og Tim Kaine har drevet valgkamp sammen. Her taler de på et valgkampstevne på Northern Community College i Virginia. Foto: Anadolu Agency/NTB Scanpix
VALGKAMP: Hillary Clinton og Tim Kaine har drevet valgkamp sammen. Her taler de på et valgkampstevne på Northern Community College i Virginia. Foto: Anadolu Agency/NTB Scanpix Vis mer

- Vil dere ha en skittkaster-president eller en brobygger-president? Vil dere ha en meg-president eller en familie-president? spurte han tilhengere som var samla ved Northern Virginia Communty College, ifølge Bloomberg News.

Kaine har lenge vært den store favoritten til å bli Clintons visepresidentkandidat, men kildene til The Washington Post skal ha det til at jordbrukminister Vilsack også har blitt kasta inn i kampen.

Venn av Clinton

Vilsack erklærte i 2008 sitt presidentkandidatur for Demokratene, men meldte seg tidlig ut av nominasjonsprosessen, og har vær jordbruksminister helt siden Obama ga ham vervet i 2009.

Han er også en svært god venn av Clinton-ekteparet, og blir sett på som en viktig brikke for å tiltrekke seg hvite velgere fra distriktene, en målgruppe som Trump har rettet seg mot, ifølge Politico.

Vilsack har ikke kommentert visepresidentryktene, men har på generelt grunnlag sagt at han på langt nær er noen politisk lettvekter.

- Jeg er en arbeidshest, ikke sirkushest. Jeg gjør ting og får ting gjort. Det er ikke min natur å markedsføre meg selv. Min natur er å markedsføre det vi gjør i mitt departement og i min stat, sa han til Politico på mandag.

Melby mener at begge kandidatene med sin erfaring vil styrke gjennomføringen av Clintons politikk.

- Ingen av dem er noen store valgkamppolitikere, så hvis Clinton ender opp med å gå for en av de to så vektlegger hun styringen av landet og en som kan være en dyktig assistent.

- I tillegg er de samlende fordi de står midt i partiet, og ikke så langt ut på venstresida slik Sanders-tilhengerne hadde ønsket. De får ting gjennomført, men samtidig er det viktig å påpeke at visepresidenten ikke betyr all verden, men er heller et signal om hvilken politisk linje man vil legge seg på som president.

Det er ventet at Hillary Clinton skal annonsere visepresidentkandidaten sin på fredag, før demokratenes landsmøte i Philadelphia 25. juli.

Blant andre mulige visepresidentkandidater som blir trukket fram av avisene er arbeidsminister Thomas Perez, Massachusetts-senator Elizabeth Warren, minister for byutvikling og boligpolitikk Julian Castro, Colorado-guvernør John Hickenlooper og til og med Clintons demokratiske rival Bernie Sanders.

(Kilder: Financial Times, NBC News, The Hill,)