Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Disse to har utviklet en usunn, men symbiotisk avhengighet av hverandre

De Vibe om forholdet mellom Cappelen og Jensen.

PROSEDYRE: I dag er det Gjermund Cappelens forsvarere som holder prosedyre i rettssaken mot Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen. .
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PROSEDYRE: I dag er det Gjermund Cappelens forsvarere som holder prosedyre i rettssaken mot Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen. . Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sin sluttprosedyre i Oslo tingrett i dag forsøker advokat Benedict de Vibe å forklare forholdet mellom den tidligere politimannen Eirik Jensen, og hasjbaronen Gjermund Cappelen.

De to møttes for første gang i 1993, og har vært kjent siden da. Eirik Jensen sier de utviklet et informant/kilde-forhold. Cappelen har sagt at Jensen hjalp ham i hans narkotikaomsetning mot betaling.

- Gjensidig avhengighet

- Det startet med et sosialt ansvar, for Eirik Jensen har det, men det utviklet seg fort fra det, sier de Vibe og fortsetter:

- Jeg vil si at disse to har utviklet en usunn, men symbiotisk avhengighet av hverandre. En avhengighet som ble større og større, og som egentlig krever to likestilte personer å få til. I forholdet mellom dem hadde de en klar arbeidsfordeling.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim sa i sin sluttprosedyre at «det ikke var Eirik Jensen som styrte Cappelen - men motsatt».

De Vibe er ikke enig i denne påstanden:

- Det er ikke sjefen som plukker sin politimann. De har blitt kjent på helt andre måter.

- Jeg vil ikke bruke uttrykket at han var sjefen til Eirik Jensen. De var samarbeidspartnere. Om ikke skriftlig, så har det vært en forutsetning hele veien, sier Cappelen, at av den hasj som ble innført av ham, skulle Eirik Jensen får 500 kroner per kilo.

- Jensen har sett sin mulighet til å få fordeler han også, sier advokaten.

- Mye til felles

De Vibe mener Jensen i sin forklaring har gjort Gjermund Cappelen til en større tyster enn det er grunnlag for.

- Disse to personene som sitter på tiltalebenken hadde noen felles interesser som gjorde at de sikkert likte hverandre litt. De hadde begge sin sans for klokker. Begge hadde, Cappelen i større utstrekning, sans for reiser, sans for smykker også og det å vise seg fram litt.

Kontroll

De Vibe sier at Gjermund Cappelen har trodd hele tida at Eirik Jensen har hatt kontroll.

- Det er først nå i dag han skjønner at han ikke hadde det. Eirik Jensen hadde ikke kontroll med alt, men han har de facto kontroll med mye. Ellers kan man ikke holde på i 20 år uten å bli tatt. Det blir rettens oppgave å finne ut hva slags kontroll han har hatt, sier han og fortsetter:

- Hvis Gjermund Cappelen har trodd at Eirik Jensen har hatt full kontroll, og har derfor kunne holde på, så spiller det ingen rolle om han faktisk har hatt den kontrollen så lenge han har formidlet det motsatte til Cappelen.

I morgen holder Eirik Jensens forsvarer prosedyre. Aktoratets påstand mot ham endte på 21 år. Jensen nekter straffskyld.

TROVERDIG: Statsadvokat Lars Erik Alfheim holder sluttprosedyren i saken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Her forklarer Alfheim hvorfor påtalemyndighetene mener hasjbaronen er troverdig. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart