Disse to har vurdert Breiviks psyke

Legger fram ny psykiatri-rapport i dag.

HAR GJORT NY VURDERING: I dag overleverte psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas den andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: TROND REIDAR TEIGEN/SCANPIX
HAR GJORT NY VURDERING: I dag overleverte psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas den andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: TROND REIDAR TEIGEN/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag overleverte psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas den andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik.

Terje Tørrissen Terje Tørrissen (født 1960 i Molde) er en norsk overlege som er spesialist i psykiatri. Han har vært rettspsykiater siden 2002 og utført mer enn 80 fulle rettspsykiatriske erklæringer og over 110 prejudisielle erklæringer (per mars 2012), skriver Wikipedia.

Tørrissen tok medisinsk embedseksamen ved Universitetet i Tromsø i 1992 og ble spesialist i psykiatri i 2002, ifølge hans egen CV.

Tørrissen er født i Molde, oppvokst i Ålesund og bosatt i Ottestad i Stange kommune. Etter turnustjeneste i Harstad og Lyngen, var han kommunelege II og kommunelege I i Lyngen fra 1994-1997. Fra 1997 til 2001 var han ansatt ved Åsgård sykehus, RiTø (UNN), før han ble ansatt ved SI HF, Sanderud som overlege ved akuttpsykiatrisk avdeling fra 2002-2005 og ved avd. for psykosebehandling og rehabilitering fra 2005-2009.

Fra 2009-2010 var han overlege ved akuttpsykiatrisk avdeling på SI HF, Sanderud. Siden 2010 har Tørrisen vært ansatt ved VPP-Hammerfest i deltidsstilling.

Tørrissen har forsket på bruk av tvang i psykiatrien og publisert en orginalartikkel i Tidsskrift for den Norske Legeforening. Han har vært aktiv i undervisning, foredrag og utvikling av seminar om intervensjon ved selvmordsfare. Han har også skrevet bokkapittel i boken: Den stygge andungen, og to bøker om emner innen snø og snøskred.

Tørrisen har vært rettssakkyndig i blant annet i Alvdal-saken og drapene på den såkalte Dødens gård i Søndre Land.

I en kronikk som sto på trykk i 2007, tok Tørrissen til orde for en endring i loven om psykisk helsevern:

«Vi kan ikke opptre som politi og bruke psykisk helsevernloven for å beskytte samfunnet mot potensielle forbrytelser (...) Et annet prinsipp er å prøve å få til et «vendepunkt» for pasienten. Hjelp til på nytt å mestre livet er sentralt i behandlingsfilosofien», skrev Tørrissen.

Agnar Aspaas Agnar Aspaas (født 1955) er en norsk lege som er spesialist i psykiatri. Aspaas jobbet som overlege i akuttpsykiatrien i Vestfold i ti år, før han i 2004 startet privat praksis, skriver Tønsberg Blad.

Aspaas tok medisinsk embedseksamen ved Universitetet i Oslo i 1981 og ble spesialist i psykiatri i 1991, ifølge hans egen CV.

Aspaas har vært psykiatrisk sakkyndig i en rekke alvorlige straffesaker siden 90-tallet, også drapssaker, skriver Tønsberg Blad. Blant annet var han sammen med psykiater Arne Thorvik rettsoppnevnt sakkyndig i drapssaken på Nøtterøy fra 2005 der Terje Blom-Pettersen drepte kona Anne Sofie.

Thorvik har tidligere utalt til Aftenposten at rapporten som konkluderer med at Anders Behring Breivik er utilregnelig, er for dårlig begrunnet.

I drapssaken på Nøtterøy var Aspaas og Thorvik uenige med Terje Blom-Pettersens privat engasjerte psykiater, Hans Jakob Stang. Thorvik og Aspaas mente tiltalte var strafferettslig tilregnelig da han drepte kona med hammer, og at de ikke hadde funnet tegn på bevisstløshet. Dette var de helt sikre på. Stang, på sin side, kunne ikke utelukke bevisstløshet, skriver Tønsberg Blad.

NRK skriver at Aspaas var sakkyndig i saken mot skytedesperadoen (64) som ble dømt til 17 års fengsel for drapsforsøk på fire personer i Badeparken i Sandefjord i januar 2011.

Aspaas og de andre sakkyndige erklærte gjerningsmannen i Sandefjord som ikke psykotisk og strafferettsleg tilregnelig.

SKREVET I PÅSKA: De sakkyndige som har vurdert Anders Behring Breiviks tilregnelighet, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, har brukt påska på Aspaas' kontor i Tønsberg og skrevet ferdig sakkyndigrapporten. Foto: TROND REIDAR TEIGEN/SCANPIX
SKREVET I PÅSKA: De sakkyndige som har vurdert Anders Behring Breiviks tilregnelighet, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, har brukt påska på Aspaas' kontor i Tønsberg og skrevet ferdig sakkyndigrapporten. Foto: TROND REIDAR TEIGEN/SCANPIX Vis mer