AVGJØR: Dersom KrF og Senterpartiet sier ja, blir det flertall for pensjon fra første krone. Her er partilederne Knut Arild Hareide og Trygve Slagsvold Vedum fanget i et muntert øyeblikk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
AVGJØR: Dersom KrF og Senterpartiet sier ja, blir det flertall for pensjon fra første krone. Her er partilederne Knut Arild Hareide og Trygve Slagsvold Vedum fanget i et muntert øyeblikk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Fem pensjonsendringer til vurdering på Stortinget

Disse to kan avgjøre om du får bedre pensjon

Senterpartiet og KrF kan i praksis gi én million arbeidstakere bedre pensjon. Men det er ikke sikkert partiene sier ja til forslaget om pensjonsopptjening fra første krone.

Det er et heftig krysspress KrF-leder Knut Arild Hareide og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er utsatt for, i Stortingets nye pensjonsfeide.

Partiene deres har nemlig ikke avgjort om de vil følge regjeringspartiene eller venstresiden når Stortinget om noen uker stemmer over forslaget som kan gjøre om på ordningen med obligatorisk tjenestepensjon i privat sektor.

Stridens kjerne er et representantforslag fra Arbeiderpartiet og SV, som regjeringspartiene på det sterkeste advarer imot. Forslaget tar til orde for fem endringer i dagens pensjonssystem, men det er punktet om pensjon fra første krone som vekker de største reaksjonene.

Advarer

- Kravet om pensjon fra første krone var et tema i lønnsoppgjøret, der NHO i stedet gikk med på å gi høye kronetillegg til dem med de laveste inntektene, sier Høyres Henrik Asheim, som leder Stortingets finanskomité, til Dagbladet.

ADVARER: Høyres Henrik Asheim mener forslaget om pensjon fra første krone må avvises. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ADVARER: Høyres Henrik Asheim mener forslaget om pensjon fra første krone må avvises. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dagens tjenestepensjon i privat sektor er utformet slik at et stort flertall av de ansatte bare får opptjening for inntekt som overstiger folketrygdens grunnbeløp på snaut 97.000 kroner. Det er dette SV og Ap - godt sekundert av LO - nå vil endre på.

Asheim mener det vil kunne gå på tilliten løs dersom Ap og SV får flertall for forslaget.

- Omkamper på Stortinget om forhold som har vært diskutert i lønnsoppgjøret, vil kunne bryte opp tilliten mellom partene i arbeidslivet og svekke trepartssamarbeidet, sier Asheim.

- Spørsmålet som KrF og Sp bør stille seg, er om pensjonssystemet skal endres som et resultat av et representantforslag på Stortinget, sier Asheim.

Oppfordrer

Like sterkt som regjeringspartiene advarer KrF og Sp mot å stemme ja til forslaget, oppfordres de av SV og Ap til å stemme ja.

- Mitt budskap til KrF og Sp er at dette er et spørsmål om rettferdighet, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- De to partiene må svare på om de verdsetter alles arbeid i dette landet eller om de skal forsvare et system der mange ikke får pensjonsopptjening for jobben de gjør, fortsetter han.

Også fra LO er budskapet klart:

- Forslaget er treffsikkert og godt utredet. Verken Sp eller KrF bør ha sosial samvittighet til å velte dette, sier leder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet.

Unge vil tjene

Ifølge LO-toppen risikerer dagens 20-åringer å sitte igjen med langt under halvparten av sin inntekt i pensjon, dersom forslaget ikke blir vedtatt.

- Det er uverdig, og må stri mot enhver politikers sosiale samvittighet, sier Andersen.

Unge arbeidstakere, folk i deltidsstillinger og kvinner vil i særlig grad tjene på omleggingen, mener SV-leder Audun Lysbakken.

- Dette gjelder en rekke yrkesgrupper, for eksempel frisører, renholdere og ansatte i helse og omsorg.

Uenige om pris

Regjeringspartiene og arbeidsgiversiden hevder det vil koste bedriftene et sted mellom 3 og 3,5 milliarder kroner i året å innfri kravet om pensjonsopptjening fra første krone. LO opererer på sin side med en totalkostnad på like under 2 milliarder kroner.

Uansett er det mye som står på spill når Stortinget seinere i høst skal votere over representantforslaget fra Ap og SV, som enkelt sagt består av fem deler:

* Innføre en individuell pensjonskonto

* Pensjonsopptjening fra første krone

* Pensjonsopptjening for lavere stillingsbrøker enn 20 prosent

* Pensjonsopptjening for arbeidstakere under 20 år

* Pensjonsopptjening også for arbeidsforhold under tolv måneder.

Ifølge arbeidsgiverorganisasjonen Virke har de fem endringene en totalkostnad på mellom 3,9 og 5,6 milliarder kroner.

Ikke avgjort

Regjeringen har allerede gått inn for opprettelsen av individuelle pensjonskontoer. Flertall blir det også for pensjonsopptjening for arbeidsforhold under tolv måneder.

- Vi er også med på å diskutere forslagene om pensjonsopptjening for dem under 20 år og for stillinger under 20 prosent. Det er kravet om pensjon fra første krone vi protesterer mot, også fordi dette kan føre til at mange vil tjene på å gå av tidlig, sier Asheim.

Han mener forslaget vil kunne ramme enkelte næringer hardere enn andre, som reiselivsnæringen, men også landbruket - der det er sesongarbeidere og avløsere.

Fredag avholder finanskomiteen høring om saken. Innstilling skal avgis 23. oktober.

– Vi har nettopp startet arbeidet med saken, og er langt unna å konkludere, sa Senterpartiets finanspolitiker Sigbjørn Gjelsvik til Frifagbevegelse tidligere denne uka.

Samme svar kommer fra KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad:

- Vi har ikke drøftet saken i gruppa ennå og avventer høringen.