<strong>MULIGE FREDSPRISVINNERE:</strong> EUs Frederica Mogherini og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif var de to hoved-tilretteleggerne for den historiske atomvåpenavtalen med Iran, som ble undertegnet i 2015. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix
MULIGE FREDSPRISVINNERE: EUs Frederica Mogherini og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif var de to hoved-tilretteleggerne for den historiske atomvåpenavtalen med Iran, som ble undertegnet i 2015. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix Vis mer

Nobels fredspris 2017

Disse to kan bli årets freds­pris­vinnere

Vil garantert ikke være Donald Trumps favoritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
HETE KANDIDATER Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HETE KANDIDATER Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Første fredag i oktober rettes verdens øyne hvert år mot Nobelinstituttet og Oslo: Årets fredsprisvinner offentliggjøres i år fredag 6. oktober.

Hvem har gjort mest for at verden skal bli et fredeligere sted i 2017?

- Iran-avtalen er det viktigste fokuset, sånn vi ser det nå. Det kunne bli gitt en pris til Iran-avtalen på mange måter, men vi mener at tilretteleggerne bør være de som mottar prisen, sier Henrik Urdal, direktør for fredsforskningsinstituttet PRIO.

Ingen Trump-favoritt

Hvert år har fredsforsknings-direktøren sin topp-fem-liste over sannsynlige vinnere. I år mener Urdal at nettopp den historiske iranske atomavtalen bør hedres.

- En slik prisutdeling skjer i en kontekst hvor amerikanerne truer med å trekke seg fra avtalen, og det nå, i en situasjon hvor trusselen av bruk om atomvåpen er større enn på lang tid. Det er derfor viktig å trekke fram de internasjonale tiltakene og avtalene som nettopp bidrar til å stoppe spredning og utvikling av nye atomvåpen, sier Urdal.

Ser at en slik fredspris «ikke vil være USA-president Donald Trumps favorittpris».

- Viktigste prisen

- En slik pris er ikke først og fremst en kritikk mot Trump, men er en oppfordring til å stå for internasjonale avtaler som er inngått. Den vil også være et signal til Nord-Korea, for hvis Iran-avtalen blir skrotet, kan det også bli vanskeligere å få med Nord-Korea inn i nedrustnings-diskusjoner, sier Urdal.

Han viser også til at alle landene som står bak atomvåpenavtalen, ønsker en videreføring av denne. Med unntak av USAs president Donald Trump, som gjentatte ganger sier han vil gå ut av atomvåpenavtalen med Iran, som forgjengeren Barack Obama kjempet så hardt for å få til.

- Det er en prosess som er viktig å støtte, og en Nobels fredspris vil kunne bidra her, mener fredsdirektøren.

Overrasker alltid

PRIO-topp-fem-lista har aldri klart å tippe fredsprisvinneren, men ønsker å vektlegge hva de mener vil værer årets gode og viktige priser.

- Så får vi se om vi blir enige i år. Vi har aldri noen garanter for hva Nobelkomiteen finner på, men vi trekker fram de viktige kandidatene, sier Urdal.

Her er de fire andre kandidatene som fredsforskerne på PRIO mener er verdige årets noble fredspris:

2) FNs flyktningbyrå, UNHCR

<strong>HETT NAVN:</strong> FN-sjef Filippo Grandi og UNHCR, FNs flyktningorganisasjon. Foto: Denis Balibouse / Reuters / Scanpix
HETT NAVN: FN-sjef Filippo Grandi og UNHCR, FNs flyktningorganisasjon. Foto: Denis Balibouse / Reuters / Scanpix Vis mer

- UNHCR jobber i en utrolig utfordrende flyktning-situasjon over hele verden. Organisasjonen bidrar til å bøte på de humanitære konsekvensen av verdens pågående konflikter. Da spesielt i ekstremt vanskelige og omfattende flyktning-situasjoner som i Syria, Afghanistan og Sør-Sudan.

Fakta: Mer enn 65 millioner mennesker er på flukt i verden, internt fordrevne i egne land, herunder inkludert de 22 millionene flyktningene, som er på flukt utenfor egne lands grenser. 10 millioner mennesker er i tillegg statsløse.

- Flyktninger trenger en stemme i verden, og da er ingen bedre egnet enn sjefen Filippo Grandi og folkene i organisasjonen UNHCR.

3) Tidsskriftet Cumhuriyet og Can Dündar

<strong>HARDT PRØVET:</strong> Den tyrkiske redaktøren og kommentatoren Can Dündar og hans magasin Cumhuriyet har blitt hardt prøvet i Tyrkia. Her er redaktøren på vei til sin egen rettssak i Istanbul i fjor. Foto: Osman Orsal / Reuters / Scanpix
HARDT PRØVET: Den tyrkiske redaktøren og kommentatoren Can Dündar og hans magasin Cumhuriyet har blitt hardt prøvet i Tyrkia. Her er redaktøren på vei til sin egen rettssak i Istanbul i fjor. Foto: Osman Orsal / Reuters / Scanpix Vis mer

- Den tyrkiske redaktøren og kommentatoren Can Dündar og tidsskriftet Cumhuriyet har vært viktige uavhengige stemmer i en situasjon der president Recep Tayyip Erdogan krymper rommet for offentlig diskusjon og kritikk i Tyrkia, som er en trussel for det sekulære Tyrkia.

Både Can Dündar og Cumhuriyet har blitt stilt for retten og blitt anklaget for å være terrorister.

- En pris til Dündar og Cumhuriyet vil være bra for pressefriheten og sivilsamfunnet i et land der sivile rettigheter strupes.

4) ECOWAS, Vest-Afrikas økonomi-samfunn

- Har også vært på vår liste i tidligere år fordi organisasjonens arbeid med å løse regionale konflikter og å skape fred. Et siste eksempel er ECOWAS' arbeid for å sikre en politisk fredelig overgang i Gambia i år, samt handelssamarbeidet, som er med på å gi en langsiktig regional stabilisering.

5) De hvite hjelmene og Raed al-Saleh

De hvite hjelmene i Syria har blitt viden kjent - og diskutert - for sitt arbeide med å redde ut mennesker etter bomber og kamper i den blodige borgerkrigen i Syria.

- Det er alltid en diskusjon rundt i Hvite hjelmene og det er vanskelig å verifisere alle roller som organisasjonen har, men at de gjør en omfattende humanitær bistand i ekstremt vanskelige områder er det ingen tvil om. Å gi prisen til De hvite hjelmene vil også vise hvor viktig det er å påpeke på hva som er mulig å få til lokalt, sier Urdal og fortsetter:

- En pris til De hvite hjelmene vil ikke bare hedre organisasjonens enorme humanitære bistand, men også til en ikke-vold-protest-bevegelse som gjør en enorm innsats for lokalsamfunnet sitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer