Nobels fredspris 2017

Disse to kan bli årets freds­pris­vinnere

Vil garantert ikke være Donald Trumps favoritt.

MULIGE FREDSPRISVINNERE: EUs Frederica Mogherini og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif var de to hoved-tilretteleggerne for den historiske atomvåpenavtalen med Iran, som ble undertegnet i 2015. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix
MULIGE FREDSPRISVINNERE: EUs Frederica Mogherini og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif var de to hoved-tilretteleggerne for den historiske atomvåpenavtalen med Iran, som ble undertegnet i 2015. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Første fredag i oktober rettes verdens øyne hvert år mot Nobelinstituttet og Oslo: Årets fredsprisvinner offentliggjøres i år fredag 6. oktober.

Hvem har gjort mest for at verden skal bli et fredeligere sted i 2017?

- Iran-avtalen er det viktigste fokuset, sånn vi ser det nå. Det kunne bli gitt en pris til Iran-avtalen på mange måter, men vi mener at tilretteleggerne bør være de som mottar prisen, sier Henrik Urdal, direktør for fredsforskningsinstituttet PRIO.

Ingen Trump-favoritt

Hvert år har fredsforsknings-direktøren sin topp-fem-liste over sannsynlige vinnere. I år mener Urdal at nettopp den historiske iranske atomavtalen bør hedres.

- En slik prisutdeling skjer i en kontekst hvor amerikanerne truer med å trekke seg fra avtalen, og det nå, i en situasjon hvor trusselen av bruk om atomvåpen er større enn på lang tid. Det er derfor viktig å trekke fram de internasjonale tiltakene og avtalene som nettopp bidrar til å stoppe spredning og utvikling av nye atomvåpen, sier Urdal.

Ser at en slik fredspris «ikke vil være USA-president Donald Trumps favorittpris».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer