UVANLIG FLØRTING: Diskusjonen mellom Ullensaker og Hurdal kommuner vekker oppsikt. Montasje: Kjell Erik Berg/Dagbladet.
UVANLIG FLØRTING: Diskusjonen mellom Ullensaker og Hurdal kommuner vekker oppsikt. Montasje: Kjell Erik Berg/Dagbladet.Vis mer

Disse to kommunene snakker om sammenslåing - det er bare ett åpenbart problem

Uvanlig ekteskap diskuteres på Øvre Romerike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kjærlighet har åpenbart ingen grenser, i alle fall ikke på Romerike.

Der har nemlig Ullensaker kommune og Hurdal kommune varslet at de vil fortsette diskusjonene om sammenslåing.  Det vekker oppsikt av en åpenbar grunn: De to kommunene grenser ikke til hverandre.

Ordfører Tom Staahle (Frp) sier det er en lang historie bak vedtaket, som i dag er omtalt i Romerikes Blad.

Avgjøres ved folkeavstemning - Allerede når kommunereformen ble løftet hadde vi et felles møte for alle seks kommunene på Øvre Romerike hvor hensikten var å se om vi alle seks skulle se på kommunesammenslåing, men så har det stoppet opp. Hensikten er å få i gang bevegelse i diskusjonen om sammenslåing her igjen, sier Staahle til Dagbladet.

Det tas sikte på å framforhandle en intensjonsavtale som kommunene kan ta stilling til innen 1. juli 2016.

Ordføreren håper det  kan bidra til at Nannestad, Eidsvoll, Nes og Gjerdrum kommer på gli igjen. Samtidig er han innstilt på at Ullensaker og utkantkommunen Hurdal kan inngå giftemål også alene - dersom innbyggerne sier ja i en folkeavstemning.

Tror det er mulig Nå har kommunen sendt en henvendelse til Kommunal- og moderniseringsdepartementet for å avklare om den uvanlige sammenslåingen er mulig, eller om felles grense er et absolutt krav.

- Fordelen her oppe er at vi har et veldig bredt interkommunalt samarbeid mellom flere kommunene allerede, og avstandene er ikke så store. Samtidig må såklart en driftsavtale måtte avklare hvordan vi organiserer dette. Det vi i alle fall er enige om er at ingen av innbyggerne våre skal bli straffet hvis vi gjør det på den måten, sier Staahle til Dagbladet.

- En veldig merkelig greie Ordfører John-Erik Vika (Sp) i Eidsvoll synes ideen er spesiell - og har ikke noe særlig tro på konseptet. Hvis de to kommunene skulle slå seg sammen, vil hans kommune bli klemt mellom den todelte nykommunen.

- Jeg synes det virker som en veldig merkelig greie med en kommune som er delt i to, så jeg vil bli veldig overraska om dette er noe de går videre med. Det at Ullensaker og Hurdal nå forsøker å lage en sånn merkelig sammenslåing med todelt kommune, får stå for deres regning. Det er ikke noe som påvirker oss. Vi klarer oss uansett alene, sier Vika til Dagbladet. 

Eidsvoll kommune har gjort vedtak om at de ikke vil gå videre i diskusjoner om sammenslåing - men de har åpnet opp for at Hurdal kan få slå seg sammen med dem likevel hvis de ønsker det.
 
Ordfører Runar Bålsrud (V) i Hurdal forklarer hvorfor de ønsker å se til Ullensaker, like mye som Eidsvoll.

- Ullensaker er nok det stedet som veldig mange fra Hurdal kommune jobber. Der ligger Gardermoen, og Jessheim - som er den eneste byen på Øvre Romerike. Dessuten er det nok byen hvor folk fra Hurdal shopper og benytter seg av fritids- og kulturtilbud, så strømmen er nok større den veien, selv om Eidsvoll nok er den kommunen vi historisk har hatt mest samarbeid med, sier han til Dagbladet. 

Bålsrud understreker at ingenting er bestemt ennå, og at kommunen slett ikke har utelukket at de også kan gå sammen med Eidsvoll hvis en sammenslåing blir aktuelt. Kommunestyret skal diskutere de forskjellige scenariene onsdag neste uke, og bestemme seg for hvilken av løsningene de skal gå videre med.

- Det er nok fortsatt flertall her i kommunen som nok ønsker at vi skal være egen kommune, men samtidig synes jeg det er viktig å få fram alternativer, sier Bålsrud.  

Ikke et hinder Skulle de to kommunene bestemme seg for å gå inn for sammenslåing, er ikke mangelen på kommunegrense noe hinder i seg selv.

Det opplyser Kommunal- og moderniseringsdepartementet i en epost til Dagbladet.

-Regjeringens mål for reformen er gode og likeverdige tjenester for innbyggerne, en helhetlig og samordnet samfunnsutvikling, bærekraftige og økonomisk robuste kommuner, og et styrket lokaldemokrati. Spørsmålet blir om en mulig sammenslåing av Ullensaker og Hurdal kommuner er i tråd med disse målene. Det vil kunne være noen utfordringer ved en slik sammenslåing, blant annet i forhold til helhetlig og samordnet samfunnsutvikling. Dersom kommunestyrene i Hurdal og Ullensaker gjør vedtak i kommunereformen om at de to kommunene ønsker å slå seg sammen, vil regjeringen ta det med i sine vurderinger som skal legges fram for Stortinget i en samlet proposisjon våren 2017, skriver departementet i uttalelsen.

Kommunereformen virker å skyte fart. Sist uke bikket antallet kommuner som er i diskusjoner 200, skriver Kommunal Rapport.

Ifølge avisas reformkart har 11 kommuner søkt om sammenslåing til fem nye kommuner, mens 211 forhandler eller har vedtatt å starte forhandlinger.