Disse tre kan ta jobben til Trine Skei Grande

Tre hovedkandidater til å erstatte Grande seiler opp. - Umulig å spå framtida, sier Abid Raja om lederjobben.

KANDIDAT: Abid Raja er én av tre Dagbladets kilder peker på som mulig ny Venstre-leder dersom ikke partiet får framgang på målingene.


Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KANDIDAT: Abid Raja er én av tre Dagbladets kilder peker på som mulig ny Venstre-leder dersom ikke partiet får framgang på målingene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når et kriserammet Venstre samles til landsmøte på Hell til helga, sitter partileder Trine Skei Grande (49) trygt. Hun er valgt til 2020, og bekreftet nylig at hun ønsker gjenvalg.

Men hvis ikke valgresultatet blir betraktelig bedre enn målingene, er det få av Dagbladets kilder i Venstre som tror hun kan bli sittende.

Partiets velgerflukt er kommet til syne gjennom målinger stabilt på 2-tallet, før Vårt Lands katastrofemåling på 1,8 prosent ble offentliggjort forrige uke. En NRK-undersøkelse viste også nylig at 43 tidligere listetopper mener Grande er lite eller svært lite egnet som partileder.

Dagbladets kilder i Venstre peker på tre hovedkandidater til å erstatte henne: Guri Melby, Abid Raja og Sveinung Rotevatn.

Guri Melby

Tidligere Oslo-byråd Guri Melby (38) kommer opprinnelig fra Orkdal, og er i dag vara for Grande på Stortinget. Hun nyter stor tillit i miljøet rundt Grande, og kan ses på som etablissementets kandidat. Dersom Grande velger å trekke seg frivillig, er det trolig Melby hun vil peke på som sin etterfølger.

Til Dagbladet forrige uke sa Melby at hun støtter Grande «så lenge hun ønsker å ha den posisjonen».

PARTITOPP: Guri Melby har vært byråd i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
PARTITOPP: Guri Melby har vært byråd i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- I denne bransjen er det vanskelig å planlegge noe som helst. Ingen vet hva som skjer framover. Jeg er glad for de oppgavene jeg har i partiet i dag, sa Melby om sitt eget kandidatur, og åpnet dermed med spekulasjon om saken.

Abid Raja

Stortingsrepresentant Abid Raja (44) fra Akershus er upopulær i kretsen rundt Grande, og mangler støtte fra Venstres tungvektere. Men som partiets mest profilerte politiker, nyter Raja en stor stjerne i mange lokal- og fylkeslag.

Formkurven tilsier også at stjernen er voksende, selv om enkelte opplever Raja som en solospiller.

PÅ TURNÉ: Abid Raja.
Foto: Tomm W. Christiansen / dagbladet
PÅ TURNÉ: Abid Raja. Foto: Tomm W. Christiansen / dagbladet Vis mer

Rajas ambisjon om å tre inn i partiledelsen er like velkjent som hans dårlige forhold til Grande. Hun måtte stå skolerett for partigruppa i vinter da det ble kjent at hun baksnakket Raja for åpen mikrofon.

I etterkant av «distriktsopprøret» mot Skei Grande i vinter, tok Raja partilederen på senga ved å starte sin egen Norgesturné.

- Hva framtida bringer er umulig å spå. På generelt grunnlag kan jeg si at jeg vil bidra på alle de måter partiet ønsker at jeg skal bidra. Utover det har jeg ingen ytterligere kommentar om lederspørsmålet nå, sier Raja til Dagbladet.

Før sommeren skal han besøke alle landets 19 fylker. Dagbladet er kjent med at andre Venstre-profiler er kommandert ut i felt så ikke Raja får sole seg alene i glansen.

GLATT I SPORET: Det gikk ikke helt etter planen da Venstre-politiker Abid Raja skulle dra fram mobilen og spille inn en julehilsen i skiløypa. Video: Privat. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Sveinung Rotevatn

Tidligere Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn (32) fra Sogn og Fjordane er «gjemt bort» som statssekretær i Klima- og miljødepartementet, og var på vei ut av politikken da Venstre kom i regjering.

STATSSEKRETÆR: Sveinung Rotevatn.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STATSSEKRETÆR: Sveinung Rotevatn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Allerede i ung alder ble Rotevatn pekt ut som en framtidig partileder, og Dagbladet er kjent med at sterke krefter i Unge Venstre ønsker at Rotevatn skal ta over for Skei Grande neste år. Hennes posisjon i eget ungdomsparti er også fallende, særlig på grunn av stadige knefall for Frp i regjering.

Foruten de unge, er det ventet at storfylket Vestland vil støtte Rotevatns kandidatur.

Verken Melby, Raja eller Rotevatn er en del av dagens partiledelse.

Etter det Dagbladet kjenner til, er det få i partiet som vurderer dagens nestledere, Terje Breivik (53) og klima- og miljøminister Ola Elvestuen (51), som aktuelle til å ta over ledervervet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer