Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse tre skal redde USAs økonomi

Reddet storbank, svekket dollaren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Obama og Clinton har den siste uka blitt brutalt skjøvet ut av medias søkelys, ettersom den amerikanske økonomien fikk nok en alvorlig knekk da storbanken Bear Stearns kollapset på fredag.

All oppmerksomhet er nå rettet mot tre alvorlige herremenn, som uansett utfallet av høstens presidentvalg, vil ha den reelle kontrollen på landets økonomi.

Basert på tillit

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke, landets finansminister Henry Paulson og sentralbankens New York-sjef Timothy Geithner er trioen som nå desperat forsøker å gjenopprette tilliten til landets økonomi.

Problemer i finanssektoren og boliglånkrisen har lenge herjet USA, med konsekvenser langt utover landets grenser.

I Norge ble dette aktualisert ved Terra-saken.

Forrige mandag startet nok en prosess som viser skjørheten og kompleksiteten i et økonomisk system, som i stadig større grad baseres på gjensidig tillit.

To virkeområder

image: Disse tre skal redde USAs økonomi

Etter den store depresjonen på slutten av 20-tallet, gikk de amerikanske myndighetene inn for en strengere regulering av finanssektoren, ifølge AP.

Blant annet ved å innføre et skille mellom kommersielle banker, som primært skulle drive med spare- og utlånsvirksomhet, og investeringsbanker.

Den sistnevnte gruppen utsteder og selger verdipapirer, for eksempel gjeldsbrev, obligasjoner og aksjer.

Selv om dette skillet nå er juridisk sett borte, organiseres fremdeles mange finansinstitusjoner etter dette prinsippet.

Tillitsforhold

Til forskjell fra kommersielle banker, der mye av kapitalen kommer via kundenes spareplasseringer, baserer investeringsbanker seg stort sett på lån.

Ifølge Newsweek er det vanlig at slike banker låner opptil 32 ganger sin egenkapital.

Problemet oppstår hvis flere store lånegivere ønsker å trekke tilbake kreditten eller innløse lånene.

Den store gjeldsgraden gjør det vanskelig, om ikke umulig, for investeringsbankene å innfri sine forpliktelser.

De ulike finansinstitusjoner er knyttet tett sammen og delvis avhengig av hverandre gjennom et komplisert system av kjøp, salg og pengeutlån.

Økonomiske vanskeligheter hos en av disse får derfor store ringvirkninger for hele finansnettverket.

Spottpris

Bear Stearns, USAs femte største investeringsbank, var verdsatt til 20 milliarder dollar, omkring 102 milliarder kroner, i 2007, ifølge MSNBC.com.

Ryktene om selskapets likviditetsproblemer begynte å svirre tidlig forrige uke.

Børskursen raste nedover og investorer og utlånsinstitusjoner trakk seg vekk fra den kriserammede banken. På fredag var kollapsen et faktum.

I siste liten kom Bernanke og sentralbanken overraskende til unnsetning.

På søndag ble det kjent at JPMorgan Chase, landets tredje største bank, kjøper opp Bear Stearns for 236 millioner dollar, 1,2 milliarder kroner.

Det gir omkring to dollar per aksje.

En spottpris med tanke på at Bear Stearns\' aksjer var verdsatt til om lag 30 dollar ved Wall Street-avslutningen knappe to dager før.

Griper inn

For at oppkjøpet skulle bli en realitet, innvilget sentralbanken en sjelden kreditt på 30 milliarder dollar, 153 milliarder kroner, for å bistå JPMorgan.

Samtidig satt Bernanke ned diskontorenten, utlånsrenten til andre banker, med 0,25 prosentpoeng.

Det siste halvåret har sentralbanken kommet med flere gunstige låneordninger, myntet på investeringsbanker.

Dette representerer et historisk skifte i amerikansk finanspolitikk.

Tidligere har myndighetene avstått fra å hjelpe investeringsbankene, og konsentrert seg om å støtte de mer regulerte spare- og forretningsbankene.

Større risikovillighet

Finanstrioens avgjørelse om å gripe inn Bear Stearns-kollapsen har fått mange reaksjoner.

Leder for kongressens økonomikomité, senator Charles Schumer, tror at både institusjoner og privatpersoner har mistet tilliten til landets økonomi. Det var, ifølge ham, derfor helt nødvendig for sentralbanken å reagere for å unngå ringvirkninger.

- Vi er nå så nær panikk i finansverden som vi har vært siden den store depresjonen, sier Schumer til Msnbc.

- Her er det snakk om investeringsbanker og større investorer, men det går likevel ut på det samme. Her er det minst like viktig at sentralbanken viser at den vil støtte andre institusjoner, fortsetter han.

Enkelte økonomieksperter frykter nettopp denne signaleffekten.

De advarer mot at selskapene i framtida vil ta større risiko, i visshet om at sentralbanken vil redde dem ut av en eventuell knipe.

Etterlyser finanskunnskap

Både Obama og Clinton har tidligere i uka gått ut og oppfordret Bush-administrasjonen til å gripe inn slik at ikke denne finanskrisen får konsekvenser for vanlige mennesker og spesielt det allerede hardt pressede boligmarkedet.

Begge har derimot avstått å kommentere de prinsipielle utfordringene, de åpenbare svakhetene i dagens finanssystem.

Det har fått enkelte kritikerne til å påpeke at USAs neste president først og fremst burde ha god kjennskap og forståelse for finanspolitikk.

Den eneste presidentkandidaten med denne kunnskapen, Ron Paul som sitter i kongressens finanskomité, tapte kampen om å bli republikanernes representant.

- Hvis myndighetene hjelper ut banker, investorer eller huseiere, vil de aldri lære verdien av solide investeringer og økonomisk disiplin, advarte Paul forrige måned, ifølge AP.

Forarget

Sentralbankens inngripen og vilje til å tilføre det amerikanske markedet mer kapital, kommer med en høy pris.

Det svekker dollaren og fører dermed til inflasjon.

- Det er hårreisende at sentralbanken kaster dollaren ut av vinduet. De trykker penger så fort de kan, uttalte den kjente investoren Jimmy Rogers til Bloomberg.

- Hvem ga egentlig makten til Bernanke? Jeg vet ikke hvordan han ble freidig nok til å bruke 230 milliarder av våre penger på å redde ut noen venner på Wall Street. Det er hårreisende, fortsetter han.

Positiv start

Sentralbanken holder et rentemøte senere i dag.

Det er forventet at renten vil bli satt ned med ytterligere et halvt eller ett prosentpoeng, til under halvparten av de 5,52 prosentene den lå på i juni i fjor.

Et historisk lavt rentenivå, usett siden midten av 80-tallet.

Den amerikanske børsen opplever en positiv oppgang etter åpningen i dag.

Noe av dette skyldes meglerhusene Lehman Brothers og Goldman Sachs, som la fram gode kvartalsresultater.

VIL UNNGÅ PANIKKTILSTANDER: Sentralbanksjef Ben Bernanke gikk inn på søndag for å innvilge en kreditt på 30 milliarder dollar, slik at oppkjøpet, og dermed redningen av Bear Stearns, kunne gjennomføres.
HAR JOBBET FOR BÅDE DEMOKRATENE OG REPUBLIKANERENE: Finansminister Henry Paulson har tidligere vært rådgiver for blant annet den demokratiske senatoren Bill Bradley og den republikanske presidenten George W. Bush.
SLÅR TILBAKE: Sentralbanken har tidligere blitt kritisert for å ha et for svakt grep om amerikansk økonomipolitikk. Bildet viser sentralbankens New York-sjef Timothy Geithner som spiller en viktig rolle i utformingen av den nåværende finanspolitikken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media