Disse vakre bildene skjuler en brutal sannhet

Det ligger et drømmeaktig slør over Giulio di Sturcos bilder fra India. Men i virkeligheten er det ikke så flott.

MORGENBAD: Hinduister gjør jeg klare for å bade i den hellige elva Ganges. Foto: Giulio di Sturco
MORGENBAD: Hinduister gjør jeg klare for å bade i den hellige elva Ganges. Foto: Giulio di SturcoVis mer

Gjennom ti år har den italienske fotografen Giulio di Sturco stått grytidlig opp om morgenen for å få akkurat det lyset og den stemningen han ønsket i bildene sine.

Det ligger liksom et drømmeaktig slør over dem.

Men de vakre bildene skjuler altså en brutal sannhet om hvordan samfunnet vårt er i endring.

- Poenget var å få det fram. For meg, når vi snakker om verden, er vi farget av de bildene vi ser. Og når noen snakker om forurensning, for eksempel, ser mange for seg et bilde av en plastflaske. Jeg prøvde å finne en ny måte å vise det fram på. Ja, du kan se et vakkert bilde, men det viser også forurensning. Slik får bildene flere nivåer, sier di Sturco til Dagbladet.

VAKKERT, MEN: Haugene du ser under treet, er forurensning fra en lærfabrikk. Foto: Giulio di Sturco
VAKKERT, MEN: Haugene du ser under treet, er forurensning fra en lærfabrikk. Foto: Giulio di Sturco Vis mer

Hellig elv

Flere av verdens mest forurensede byer er i nettopp India. Smogen, luftforurensningen, legger seg over flere steder som et tjukt, grått teppe. Det var dette Sturco var oppe 05.30 hver morgen for å få med seg.

- Jeg lette etter en viss atmosfære. Jeg ønsket å bruke morgenlyset, for det er en slags tåke av fuktighet og forurensning. Lyset kommer fra forurensningen. Jeg ønsket å bruke det til å skape noe vakkert og å vise folk mer. Innen 07.40 var det borte, sier di Sturco.

Han har i hovedsak holdt seg i områdene rundt elva Ganges, som anses som hellig i hinduismen. Den er også livsviktig for innbyggerne, rundt 500 millioner mennesker, i området rundt den 2510 kilometer lange elva.

- For dem, er elva hellig, og selv om de vet at den er sterkt forurenset, så tror de at den renser seg selv. Men jeg har inntrykk av at folk er motivert for å gjøre noe med klimaproblemene. Samtidig er de et land i utvikling, og de trenger for eksempel vann for å holde i gang fabrikkene. Sett at elva er hellig, skulle man kanskje tro at det er noe de har prøvd å holde rent og ikke å skade, sier di Sturco.

IKONISK: di Sturco omtaler dette som det mest ikoniske bildet han tok i prosjektet. Foto: Giulio di Sturco
IKONISK: di Sturco omtaler dette som det mest ikoniske bildet han tok i prosjektet. Foto: Giulio di Sturco Vis mer

Utvikling og urbanisering

Bildene har vært stilt ut i London, før italieneren beveger seg videre med utstillinger i Belfast og Milano. Bildene er også utgitt i bokform.

- Det viktigste for meg, er at folk får tid til å se bildene. Du må få tid til å absorbere hva som skal fram i bildene, da ser du hva de virkelig viser. Scroller man i sosiale medier, klarer man kanskje ikke å forstå.

Ifølge FN har India omfattende miljøproblemer. På grunn av ukontrollert utslipp av giftig avfall fra den voksende industrien, er 70 prosent av landets overflatevann forurenset. Klimaproblemene er flerfoldige, sier Vandana Shiva, som har bidratt med et essay i di Sturcos book, til CNN, som også har omtalt bildene.

Hun mener problemene har utspring i Indias tilnærming til utvikling og urbanisering.

- Vi vet at skogene regulerer vannet. Hvis du har flotte skoger, kommer vannet til å være bra. Men hva er det vi ønsker? Demninger. Bygging av demninger koster mye, gir mye i profitt, men setter oss mange steg tilbake, sier hun.

Omfattende miljøproblemer

Dagbladet omtalte i fjor vannkrisa i India. Mangelen på rent vann har gjort at 200 000 dør hver år. Tidligere er det anslått at 140 000 indiske barn dør hvert år av diaré - noe som ofte skyldes smitte fra urent vann.

De neste tiårene kan situasjonen bli enda verre.

To av de ti elvene som fører med seg mest plast ut i havet i verden, renner gjennom det enorme landet. Elvene strekker seg gjennom tett befolkede områder, og via land med mangelfull håndtering av avfall.

Også myndighetene i India og Nepal forsøker å forhindre ytterligere forurensning, og har satt i gang flere tiltak. I fjor innførte blant annet en indisk miljødomstol et forbud mot å kaste noe som helst avfall nærmere enn 500 meter fra Ganges elvebredder.