Disse vant stort på statens billige laksekonsesjoner

En kompisgjeng fra Finnmark, tre investorer fra Oslo og en jordmor og hennes familie cashet inn på billige laksekonsesjoner fra staten.

OPPDRETT: Villa Organic, med Endre Røsjø som stor eier, sikret seg 5 oppdrettslisenser i konsesjonsrunden i 2009. Faksimile fra Finansavisen.
OPPDRETT: Villa Organic, med Endre Røsjø som stor eier, sikret seg 5 oppdrettslisenser i konsesjonsrunden i 2009. Faksimile fra Finansavisen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): Da myndighetene skulle dele ut nye laksekonsesjoner i 2009, var det en politisk prioritering fra de rødgrønne å styrke underskogen av produsenter etter flere år med sterk konsolidering.

Store, børsnoterte aktører som Marine Harvest, Lerøy, SalMar og Cermaq fullstendig forbigått, skriver Finansavisen i dag.

Ifølge VG har imidlertid 20 av konsesjonene blitt solgt videre til nye eiere, i hovedsak store aktører.

Cashet inn Flere av de små oppdretterne, som fikk kjøpe billige tillatelser basert på en intensjon om å skape nye arbeidsplasser i distriktene har cashet inn kortsiktige og eventyrlige gevinster på statens distriktspolitikk.

Finansavisens oversikt viser at selskaper som fikk kjøpe disse konsesjonene, er blitt videresolgt for nesten 2,3 milliarder kroner de siste årene. I tillegg har flere fusjonert.

Investorene Arne Blystad, Endre Røsjo og Espen Galtung Døsvig er blant dem som har sikret seg fiskeformuer etter konsesjonssalg.

Jordmor blant vinnerne Det gjorde også jordmor Gry Eikremsvik fra Skodje. Far og oppdrettsgründer Marius Eikremsvik solgte familieselskapet med to konsesjoner til SalMar for 110 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Familien kunne altså videreselge konsesjonen de fikk kjøpe for åtte millioner for over 50 millioner kroner, etter kun ett år, skriver Finansavisen.

- Vi ville helst drive videre, og pengene er underordnet. Men det har dessverre blitt altfor vanskelig å være en liten aktør opp mot byråkrati og drift, sa Marius Eikremsvik til Sunnmørsposten på salgstidspunktet.

Flere nyheter - Ola Borten Moe "svindlet" Stortinget
Her finner du det beste studentmiljøet
Ni av ti som mottar trygd i utlandet er nordmenn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer