Disse vet hva Viksveen er siktet for

Bare en håndfull mennesker vet med sikkerhet hva journalist Stein Viksveen er siktet for. Men en rekke makthavere kjenner deler av spionsiktelsen og hva Viksveen angivelig skal ha gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et fåtall personer i Politiets overvåkingstjeneste vet nøyaktig hva anklagene mot Stein Viksveen går ut på.

Disse vet alt:

POT-sjef Per Sefland , nestkommanderende Stein Vale , politiinspektør Leif Seljesæther (leder for seksjon D, og det hemmelige politiets overvåkingsekspert), politiinspektør Tor Hallingstad (sjef for seksjon C, avdelingen for kontraspionasje) vet absolutt alt om grunnlaget for siktelsen.

Etterforskerne som jobber med saken på heltid skal vite deler av saken, basert på prinsippet «vet hva de er nødt til å vite, og ikke mer».

De andre i ledelsesgruppen i POT - inspektørene og seksjonslederne er trolig bare delvis orientert.

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad vet absolutt alt. Han har igjen ansvaret for å informere riksadvokat Tor-Aksel Busch og assisterende riksadvokat Hans-Petter Jahre.

Selv om Busch og Jahre trolig ikke var varslet om saken før siktelsen ble utferdiget, er det all grunn til å anta at de nå kjenner spionsaken.

Disse vet noe:

Utover disse er flere andre også helt eller delvis orientert om siktelsen mot Stein Viksveen .

Etter hva Dagbladet erfarer er følgende andre maktpersoner kjent med spionsaken:

Statsminister Kjell Magne Bondevik og departementsråd Bjørn T. Grydeland ved Statsministerens kontor.

Justisminister Odd Einar Dørum , statssekretær Bjørn Solbakken , departementsråd Sven Ole Fagernæs , spesialrådgiver og tidligere overvåkingssjef Hans Olav Østgaard og ekspedisjonssjef i politiavdelingen Vidar Refvik i Justisdepartementet.

Det er også grunn til å anta at utenriksminister Knut Vollebæk , utenriksråd Bjarne Lindstrøm , pressetalsmann og Vollebæks sekretariatsleder Ingvard Havnen , Norges ambassadør i Brussel Tore B. Næss , Norges ambassadør i NATO, Einar Bull, og Norges EU-ambassadør, Hans Jacob Biørn Lian, i utenrikstjenesten er informert om spionsaken.

Til tross for det tradisjonelt dårlige forholdet mellom POT og Forsvarets e-stab (den militære etterretningen) skal ledelsen i e-staben være orientert. Men det er trolig bare generalmajor og sjef for e-staben Jan Blom , som kjenner saken.

Også sjefen for Forsvarets sikkerhetsstab, brigader Jan Erik Larsen , skal være delvis informert.

Forsvarsminister Eldbjørg Løwer og departementsråd John Lunde i Forsvarsdepartementet kan også være delvis orientert.

Andre land vet:

Andre lands hemmelige politi har også kjennskap til saken mot Stavanger Aftenblad-journalisten.

Etter hva Dagbladet erfarer sitter både amerikanske CIA og det hemmelige politiet i Tyskland, BND (Bundesnachrichtendienst), med førstehåndskunnskap om saken.

VET NOE: Statsminister Kjell Magne Bondevik
VET ALT: Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad