Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse vil slåss mot norske soldater

- Man må regne med å bli i Afghanistan i tjue år, mener militær sjef

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi ble overrasket flere ganger over hvor utholdene angrepene var og at operasjonen var såpass vedvarende. Jeg tror noen kan ha undervurdert seigheten og villheten til Taliban, sier sjefen for de britiske styrkene i Helmand i Sør-Afghanistan, brigadegeneral Ed Butler, til den britiske avisa The Independent.

Butler kommanderte en brigade på 4.500 britiske soldater som dro inn i Afghanistans største opium-produserende provins, Helmand.

Dette i det samme området som regjeringen vurderer å sende norske soldater til.

Varsler SV-demonstrasjoner

Det har blitt møtt av sterke protester i regjeringspartiet SV. I dag sier flere av SV-politikerne at de kommer til å demonstrere mot sin egen regjering hvis Norge bestemmer for å sende nordmenn til den NATO-ledete opperasjonen.

- Dersom Norge sender spesialstyrker, blir det nye demonstrasjoner mot regjeringen, sier sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa i SV til NRK.

SVs nestleder Audun Lysbakken stiller seg ikke negativ til de de planlagte demonstrasjonene.

- Men jeg vil ikke snakke om hva vi gjør ved et eventuellt nederlag før det faktisk skjer, sier Lysbakken til Dagbladet.no

VÅRE FIENDER?:- Det Taliban man kjemper mot er nå er et helt annet Taliban enn i 2001, sier forsvarsanalytikeren John Berg til Dagbladet.no. Dette bildet av en gruppe påståtte talibanere ble tatt for fire dager siden i Sør-Afghanistan. Foto: AP PHOTO/ SCANPIX
VÅRE FIENDER?:- Det Taliban man kjemper mot er nå er et helt annet Taliban enn i 2001, sier forsvarsanalytikeren John Berg til Dagbladet.no. Dette bildet av en gruppe påståtte talibanere ble tatt for fire dager siden i Sør-Afghanistan. Foto: AP PHOTO/ SCANPIX Vis mer

For utfordringene som vil møte de norske soldatene i Afghanistan er ikke små.

- Må bli i tjue år

Butler sier de internasjonale styrkene må regne med å bli i Afghanistan i minst tjue år.

Den norske forsvarsanalytikeren John Berg sier til Dagbladet.no at man kanskje må forvente å bli der enda lengre.

- Det kan bli langt mer enn tjue år. Det Taliban man kjemper mot er nå er et helt annet Taliban enn i 2001. I dag er dette opprørstyrker med sterke innslag fra andre land som ligner mer på de opprørstyrker som opererer i Irak, sier Berg til Dagbladet.no

For ingen ting tyder på at ting har tenkt å roe seg ned i det krigsherjede landet. I natt fortsatte krigshandlingene i Sør-Afghanistan.

Ifølge AP drepte en rakett flere uskyldige sivile mennesker under et nattlig slag mellom Taliban-opprøre og NATO og Afghanske sikkerhetstyrker i en sør-afghansk landsby. Også en Taliban-opprører var drept og tre ble skadd under kampene som foregikk i Sør-Helmand.

Frist på et halvt år

image: Disse vil slåss mot norske soldater

Den britiske kommandøren for ISAF-styrkene i Afghanistan, hvor Norge også deltar, lanserte i går «Operation Eagle».

Tidligere har han sagt at hvis ikke folks levevilkår bedre i løpet av seks måneder, vil majoriteten snu seg til Taliban.

Selv om han ga få detaljer om hvilke områder den 31.000 store NATO-ledete styrken vil fokusere på - er det forventet en større offensiv i Sør-Afghanistan. Den britiske kommandøren sa i går at den USA-ledete koalisjonen mislyktes  i å følge opp da de kastet ut den Taliban-ledete regjeringen i 2001.

- Slik ga man grunnlaget for årets gjenoppblomstring av uroligheter, sa lederen for NATO-styrkene i Afghanistan, den britiske generalen David Richards, til pressen i går.

- Taliban var nedkjempet og alt så såre vel ut, sa den britiske generalen om situasjonen i 2001.

- Vi trodde alt var gjort, og vi behandlet det ikke så aggressivt som vi burde gjort i etterpåklokskapens lys, sa Richards.

- Mange små treffinger

Forsvarsekspert John Berg sier til Dagbladet.no at de norske styrkene som skal delta i operasjoner i Sør-Afghanistan kommer til å inngå i en liten del av en stor veldig tett sammensveiset styrke.

- De norske styrkene kommer aldri til å operere alene. De kommer de til å være del av det som nettopp er nytt i vårt århundre: nettverksbasert krigføring, sier Berg.

Selv om de kan være mer spredt geografisk enn tidligere, kommer de til å jobbe tetter sammen slik at de kan hjelpe hverandre raskere hvis det oppstår krise ved hver enkelt avdeling.

- Etter de opplysningene som foreligger foreløpig så har kampene i området vært meget harde, men de har bestått av mange små trefninger. Dette er nok karakteristisk for hva som kommer til å møte de norske soldatene, sier Berg.

HALVTÅRSFRIST: Lederen for NATO-styrkene i Afghanistan, den britiske generalen David Richards, sier at det internasjonale samfunnet har seks måneder på å løse problemene i Afghanistan.
LANGVARIG OPPERASJON: Flere mener de internasjonale styrkene må regne med å bli i Afghanistan i minst tjue år. Den norske forsvarsanalytikeren John Berg (bilde) sier til Dagbladet.no at man må forvente å bli i Afghanistan enda lengre.