Disse vinner og taper på en blåblå regjering

Kjell Inge Røkke kan smile med de blåblå i regjering. Det kan ikke norske fedre.

 VINNER OG TAPER:  Kjell Inge Røkke vil få det fint under en blåblå regjering. På Smestad Brannstasjon vil de ansatte få fire uker mindre pappaperm. På brannstasjonen tar nesten alle ut 100 prosent av kvoten sin, som Hans-Rasmus Breistein, her med datteren Ingrid (1). Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix / Steinar Buholm / Dagbladet
VINNER OG TAPER: Kjell Inge Røkke vil få det fint under en blåblå regjering. På Smestad Brannstasjon vil de ansatte få fire uker mindre pappaperm. På brannstasjonen tar nesten alle ut 100 prosent av kvoten sin, som Hans-Rasmus Breistein, her med datteren Ingrid (1). Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix / Steinar Buholm / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finansmannen Kjell Inge Røkke ligner den personifiserte seierherren etter at Høyre og Frp mandag la fram felles regjeringsplattform.

Diverse skatteletter vil komme moldenseren til gode - og fiskeripolitikken til den blåblå regjeringen er som skreddersydd for fiskebaronen Røkke.

Gjennom sitt selskap Havfisk ASA eier Røkke en rekke trålbåter, kvoter - og en rekke landanlegg for foredling av torsk, sei og hyse gjennom datterselskapet Norway Seafoods.

Markedet er tøft, og særlig lønnsnivået i Norge, som rager skyhøyt over lønnsnivåene i markedene norsk fiskerinæring konkurrerer i, er en utfordring for bransjen.

Får ønsker oppfylt Og selv om Røkke bidrar til hundrevis av arbeidsplasser ombord i båter og på land, har han møtt mye kritikk langs kysten - særlig i nord - for viljen til å sentralisere driften, kutte kostander og påstander om at stadig mer fisk fryses og sendes til markeder i utlandet - i stedet for å foredles i Norge.

Lovverket som regulerer kvoteordningene og deltakelse i fisket, legger vekt på lønnsom drift, men de som har fått tilgang til kvoter har også forpliktet seg til å sikre sysselesetting - og bosetting - i kystsamfunnene.

Mange mener Røkke i en årrekke har utfordret leveringsplikten, som enkelt sagt en en plikt til å levere et visst kvantum fisk til et bestemt anlegg.

Den plikten vil Høyre/Frp-regjeringen lempe betraktelig på, og bare knytte leveringsplikten til regioner. Det kan hjelpe Røkke til å kvitte seg med kostnader.

Fiskeripolitisk talsmann i Høyre Frank Bakke-Jensen, som er nevnt som mulig ny fiskeriminister, sier til Dagbladet at organisering og forvaltning av disse regionene ennå ikke er avklart.

- Dette er er komplekst spørsmål som skal forhandles om og vedtas i Stortinget. Det er for tidlig å konkludere med at dette vil føre til sentralisering, sier han.

Professor ved Norges fiskerihøyskole Torbjørn Trondsen er imidlertid klar:

- Det betyr en åpenbar sentralisering av landaktiviteten. Virksomheten blir konsentrert på få steder av de store aktørene, som Røkke.

En sentralisering fører til færre landanlegg - og følgelig mindre behov for folk til å jobbe på anleggene.

- Gavepakke I tillegg vil Høyre og Frp nå gjøre strukturerte fiskekvoter tidsubegrenset.

En strukturert kvote er flere grunnkvoter slått sammen, og gjøres eksempelvis når en kvoteeier kjøper større båt som er mer automatisert og krever færre hender til å gjøre jobben.

Gjennom Havfisk eier Kjell Inge Røkke tett opp til 30 kvoter for hvitfisk. 2/3 av disse er strukturkvoter.

I juli i år fastsatte selskapet selv verdien per kvote til å ligge på rundt 90 millioner. Det gir ikke et nøyaktig bilde av verdien på hver enkelt kvote, siden kvotestørrelsen er dynamisk, men sier noe om hvilke verdier som ligger i kvoteeierskap.

- Fisken tilhører det norske folk i felleskap, det er nedfelt i lovverket. Dette er helt klart en gavepakke til Røkke & co, sier Trondsen.

Skattelette og skatteliste Som en av Norges rikeste menn, har imidlertid Røkke mer godt i vente fra den blåblå regjeringen.

Kutt i både formueskatt og arveagift vil komme godt med for mannen som er blandt Norges aller rikeste.

Da Høyre i valgkampen la fram sin politikk for hvordan de ville endre formueskatten, viste en utregning Dagbladet foretok med utgangspunkt i fjorårets skattelister, at Røkke kunne få en skattelette rundt 47 millioner kroner.

I tillegg vil den nye regjeringen fjerne boplikten.

Det gir muligheter for bemidlede som ønsker seg nytt sommerhus. På toppen av det hele skal den nye regjeringen stanse innsynet i skattelistene. Det er det nok også mange av landets rikeste som setter pris på.

Fedrene taper På Oslo brann- og redningstjeneste tar alle ut full fedrekvote. Nå sørger Høyre og Frp for at de får én måned mindre med avsatt tid til sine nyfødte.

Fedrekvoten kuttes fra 14 til 10 uker, samtidig som det åpnes for at både mor og far kan overføre sine uker til hverandre.  Det mener professor i sosiologi ved NTNU, Elin Kvande, er et svært negativt signal.

- Jeg mener at norske fedre er klart tapere i regjeringserklæringen med denne reduseringen. Det er det ingen tvil om. Det er et veldig negativt signal å sende til norske fedre, utifra at de har stilt opp og brukt fedrekvoten hver gang den har økt, sier Kvande, som sammen Berit Brandt har forsket på feltet i 25 år.

Oppfordring til arbeidsgiver Hun mener at man kan tolke kvotekuttingen som at Frp og Høyre ikke ønsker at fedre skal ta ut pappapermisjon.

- Ved å kutte på denne måten, og åpne for dispensasjonsregler, så gir man et signal fra det offentlige Norge om at fedrenes rolle ikke er verdsatt. Dette er ikke en oppfordring til fedre, men en oppfordring til arbeidsgivere om å ikke la fedre bruke sin andel av kvoten, mener professoren.

- Mer opptatt av familien Brigadesjef i Oslo brann- og redningsetat, Bjørn Lind, forteller at han opplever at nesten alle som har muligheten, tar ut hele sin pappakvote, enten i en strekke, eller gradert over en lengre periode.

-Hos oss er det tilnærmet 100 prosent som tar ut full fedrekvote, sier Lind, som har nærmere 80 ansatte under seg.

- Jeg opplever egentlig at de som er fedre i dag er enda mer opptatt av familien sin enn hva min generasjon var. De er veldig opptatt av at barna og mor skal ha det bra, når de først får familie, og at de benytter seg av de ordningene som finnes, forteller 57-åringen til Dagbladet.

Kan være sunt Brannkonstabel ved Smestad brannstasjon, Hans-Rasmus Breistein, roser Oslo brann- og redningsetat for måten de legger til rette for at de som fedre kan få mest tid mulig med barna sine. Han mener kvotekuttingen er både positiv og negativ - mye utifra hvordan arbeidsplassen legger til rette.

- På de arbeidsplassene som gjør det vanskeligere å ta ut fedrekvoten man har krav på, så er det kanskje viktigere at man faktisk har krav på fjorten uker.  Det er dumt at man mister fire uker, men jeg tror også at det er sunt at foreldre kan bestemme mer selv, sier Breistein.