Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse vitsetegningene kan ha vært massemordernes motiv

Muhammed: «Det er hardt å være elsket av slike idioter».

KONTROVERSIELT: Charlie Hebdo har flere ganger gjort et poeng av at de ikke lar seg true av trusler fra islamister. Muhammed, ekstremisme, og karikaturstriden har vært tema i en rekke utgaver de siste åra. Teksten på forsida øverst til venstre lyder «Muhammed overveldet av fundamentalister» og snakkeboblen «Det er hardt å være elsket av slike idioter». Neders til venstre: «100 piskeslag om du ikke ler deg i hjel».
KONTROVERSIELT: Charlie Hebdo har flere ganger gjort et poeng av at de ikke lar seg true av trusler fra islamister. Muhammed, ekstremisme, og karikaturstriden har vært tema i en rekke utgaver de siste åra. Teksten på forsida øverst til venstre lyder «Muhammed overveldet av fundamentalister» og snakkeboblen «Det er hardt å være elsket av slike idioter». Neders til venstre: «100 piskeslag om du ikke ler deg i hjel». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Redaksjonen i satiremagasinet Charlie Hebdo har utøvd ytringsfriheten siden 1969, og mye tyder på at det er selve innholdet i noen av utgavene som i dag var terroristenes motiv.

Ti personer i redaksjonen, bevæpnet med penn og tastatur, ble drept av gjerningsmenn som skjulte ansiktene sine og skjøt med automatvåpen. 

Karikaturtegnerne, journalistene og redaktøren har levd med terrortrusselen hengende over seg i mange år, etter at bladet i 2006 ble en sentral del av den såkalte karikaturstriden om tegninger av profeten Muhammed. Sjefredaktør Stéphane Charbonnier, som i dag ble et av ofrene, har stått på al-Qaidas «dødsliste» og hadde politibeskyttelse.

Det er noen få spydige vitsetegninger det handler om. For mens magasinet i alle år har gjort narr av samtlige verdensreligioner, politikere og kulturpersonligheter, er det bare framstillinger av islam og profeten som har fått voldelige konsekvenser.

Gråtende Muhammed Charlie Hebdo havnet i terroristenes søkelys i februar 2006, da redaksjonen engasjerte seg i kontroversen rundt danske Jyllandspostens publisering av en rekke muhammedkarikatuerer. I tillegg til å trykke alle de danske tegningene om igjen, satte franskmennene sitt eget preg på ytringsfrihetsdebatten.

Forsida viste en gråtende Muhammed som var «overveldet av fundamentalister» og uttalte i en snakkeboble at «det er hardt å være elsket av slike idioter». Hele opplaget på 160 000 eksemplarer av Muhammed-spesialutgaven ble solgt, og populariteten gjorde at det ble trykket ytterligere 150 000 aviser.

SPARKER I ALLE RETNINGER: Religionskritikerne i Charlie Hebdo har også  lagd mange provokative tegninger med både jesus, paven, jøder og katolske kardinaler.
SPARKER I ALLE RETNINGER: Religionskritikerne i Charlie Hebdo har også lagd mange provokative tegninger med både jesus, paven, jøder og katolske kardinaler. Vis mer

Til tross for de sterke reaksjonene fra blant andre en sammenslutning av franske muslimske organisasjoner, fortsatte karikaturtegnerne å more leserne på ekstremistenes bekostning.

Brannbombet før spesialutgave 2. november 2011 ble redaksjonen rasert av en brannbombe, etter at det ble kjent at utgaven som skulle komme på gata dagen etter var planlagt som et spesialnummer der magasinet var døpt om til «Charia Hebdo» med Muhammed som «gjesteredaktør».

På forsida var en skjeggete mann tegnet med snakkeboblen «Hundre piskeslag om du ikke dør av latter!»

Som en respons på brannbombe-angrepet besto neste forside av en karikaturtegner som råkliner med en muslim, under teksten «Kjærlighet er sterkere en hat».

Charlie Hebdo har også andre ganger henvist direkte til de som blir «krenket» av bladets karikaturer. Én forside fra 2012 med tittelen Intouchables 2 (en referanse til en fransk film om en rik hvit mann som blir lam i en fallskjermulykke og hyrer en svart mann som assistent), viser en ortodoks jøde som triller en mulig Muhammed i rullestol mens begge roper «Vi kan ikke latterliggjøres!».

Inne i bladet var det sterkere kost. En serie Muhammed-karikaturer viste blant annet profeten naken og med rumpa i været.

Publiseringen kom like i kjølvannet av flere angrep på amerikanske ambassader i Midtøsten på grunn av den anti-islamske filmen Innocence of Muslims, og Charlie Hebdo-stuntet førte til at franske myndigheter stengte en rekke ambassader, konsulater og internasjonale skoler i 20 muslimske land.

Et ferskere cover viser en IS-terrorist som er i ferd med å halshugge profeten som en «vantro».

Etter brannbomben i 2011 uttalte sjefredaktør Stéphane Charbonnier at angriperne måtte være «dumme mennesker som ikke vet hva Islam er - idioter som forråder sin egen religion». I dag ble idiotene hans død. Satiren lever.