Disse vitsetegningene kan ha vært massemordernes motiv

Muhammed: «Det er hardt å være elsket av slike idioter».

KONTROVERSIELT: Charlie Hebdo har flere ganger gjort et poeng av at de ikke lar seg true av trusler fra islamister. Muhammed, ekstremisme, og karikaturstriden har vært tema i en rekke utgaver de siste åra. Teksten på forsida øverst til venstre lyder «Muhammed overveldet av fundamentalister» og snakkeboblen «Det er hardt å være elsket av slike idioter». Neders til venstre: «100 piskeslag om du ikke ler deg i hjel».
KONTROVERSIELT: Charlie Hebdo har flere ganger gjort et poeng av at de ikke lar seg true av trusler fra islamister. Muhammed, ekstremisme, og karikaturstriden har vært tema i en rekke utgaver de siste åra. Teksten på forsida øverst til venstre lyder «Muhammed overveldet av fundamentalister» og snakkeboblen «Det er hardt å være elsket av slike idioter». Neders til venstre: «100 piskeslag om du ikke ler deg i hjel». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Redaksjonen i satiremagasinet Charlie Hebdo har utøvd ytringsfriheten siden 1969, og mye tyder på at det er selve innholdet i noen av utgavene som i dag var terroristenes motiv.

Ti personer i redaksjonen, bevæpnet med penn og tastatur, ble drept av gjerningsmenn som skjulte ansiktene sine og skjøt med automatvåpen. 

Karikaturtegnerne, journalistene og redaktøren har levd med terrortrusselen hengende over seg i mange år, etter at bladet i 2006 ble en sentral del av den såkalte karikaturstriden om tegninger av profeten Muhammed. Sjefredaktør Stéphane Charbonnier, som i dag ble et av ofrene, har stått på al-Qaidas «dødsliste» og hadde politibeskyttelse.

Det er noen få spydige vitsetegninger det handler om. For mens magasinet i alle år har gjort narr av samtlige verdensreligioner, politikere og kulturpersonligheter, er det bare framstillinger av islam og profeten som har fått voldelige konsekvenser.

Gråtende Muhammed Charlie Hebdo havnet i terroristenes søkelys i februar 2006, da redaksjonen engasjerte seg i kontroversen rundt danske Jyllandspostens publisering av en rekke muhammedkarikatuerer. I tillegg til å trykke alle de danske tegningene om igjen, satte franskmennene sitt eget preg på ytringsfrihetsdebatten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer