Coronaviruset

Disse yrkene er mest utsatt

Hvilke yrkesgrupper som er mest utsatt for coronavirussykdom har forandret seg nå i høst.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut i et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut i et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

Det framgår av en fersk risikorapport fra Folkehelseinstituttet (FHI).

FHI-forskere har studert om det har vært flere tilfeller av covid-19 eller sykehusinnleggelse med covid-19 i noen yrkesgrupper blant 3,5 millioner arbeidstakere.

De fant at helsepersonell og sjåfører var mest utsatt i den første perioden av epidemien vinteren og våren 2020.

Blant helsepersonell som fysioterapeuter, tannleger, sykepleiere og leger var det 3,5 til 6,5 tilfeller per 1000 personer, som innebærer 1,5 til 3,5 ganger høyere forekomst enn i den øvrige yrkesaktive befolkningen, skriver FHI.

Blant taxisjåfører, bussjåfører og trikkeførere var det om lag samme økning: fra 3,4 til 5,5 tilfeller per 1000.

STRAMMER INN: Statsminister Erna Solberg la torsdag fram nye strenge restriksjoner for å bekjempe coronasmitten. Foto: NTB Vis mer

Har endret seg

Det framgår av rapporten at bildet er annerledes nå i høst, hvor forskerne ikke har notert flere tilfeller av covid-19 blant helsepersonell enn andre.

Nå finner forskerne imidlertid høyere forekomst av coronavirussykdom blant ansatte i serveringsbransjen, slik som bartendere og servitører. FHI finner også en økning blant fly- og båtverter.

Blant bussjåfører, trikkeførere og taxisjåfører er det om lag samme nivå som blant andre yrkesaktive.

MEST UTSATT: Tabell fra FHIs risikorapport viser hvilke yrkesgrupper som var mest coronautsatt i vår og nå i høst. Foto: FHI
MEST UTSATT: Tabell fra FHIs risikorapport viser hvilke yrkesgrupper som var mest coronautsatt i vår og nå i høst. Foto: FHI Vis mer

Lærere hadde ingen flere covid-19-tilfeller enn andre i noen av periodene.

«Forskerne spekulerer på at forskjellen mellom første og andre periode kan skyldes endringer i testkriteriene. I første periode var det mangel på testutstyr, og syke, risikopersoner og helsepersonell ble derfor prioritert for testing. I den andre perioden kunne også nærkontakter og personer med milde symptomer få test», skriver FHI.

FÅR SLAKT: Denne uttalelsen fra Donald Trump har fått mange til å reagere. Video: AP Vis mer

Tannleger overrepresentert

Smitteverninstituttet peker på at det, med ett unntak, ikke er forskjeller mellom yrkesgrupper i risiko for alvorlig sykdom.

Det har imidlertid vært flere sykehusinnlagte tannleger enn det man har sett for andre yrkesgrupper.

«Dette reiser spørsmål om hvorvidt smitte med en stor dose virus fra enkeltpersoner kan øke risikoen for alvorligere sykdomsforløp, men tallene er lave og derfor usikre», skriver FHI.

I risikorapporten framgår det at Folkehelseinstituttet er bekymret for smitteutviklingen i Norge.

UTKLEDD: Lege, Claire Poche, kledde seg ut som en klovn da hun skulle melde om siste nytt om coronasituasjonen i Oregon. Det har fått flere til å reagere. Video: Oregon Public Health Division Vis mer

Ustabil situasjon

«Epidemien i Norge har økt betydelig i uke 43 og 44. Vi ser en begynnende regional oppblussing med raskt stigende insidens i Oslo-området og mange lokale utbrudd over hele landet», heter det.

Videre beskriver FHI situasjonen som ustabil, og mener at det er behov for betydelig innsats for å bremse spredningen.

«Vi er bekymret for at den norske epidemien skal følge samme utvikling som i andre europeiske land, nemlig en dramatisk, akselererende økning over noen få uker», skriver instituttet.

FHI påpeker at de nå ser den forventede økningen i sykehusinnleggelser etter flere uker med høy forekomst av smitte.

«Det er ingen sike holdepunkter for at viruset har endret seg og nå gir mildere sykdom eller smitter lettere. Viruset er like farlig hos eldre som det alltid har vært og like smittsomt», fastslår FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer