Disse yrkene har uvanlig mye kreft

Seks ganger så mye brysthinnekreft blant rørleggere. Økt risiko for lungekreft blant frisører.

YRKE OG KREFT: En rekke yrkesgrupper i Norge er mer utsatt for visse krefttyper enn normalbefolkningen. Foto Ole Christiansen / NTB / SCANPIX
YRKE OG KREFT: En rekke yrkesgrupper i Norge er mer utsatt for visse krefttyper enn normalbefolkningen. Foto Ole Christiansen / NTB / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Malings- og tapetseringsarbeidere har vesentlig høyere risiko for lungekreft, rørleggere har en nesten seksdoblet risiko for brysthinne- og bukhinnekreft. trearbeidere har betydelig økning i risiko for nese- og bihulekreft, gårdbrukere har økt risiko for leppekreft og kvinnelige nattarbeidere har økt risiko for brystkreft.

Dette er blant resultatene i rapporten «Yrke og kreft i Norge», som ble presentert på Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) i dag.

I rapporten «Yrke og kreft i Norge» presenterer Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og - helse (NOA) og Kreftregisteret yrkesrelatert kreftforekomst for utvalgte yrkesgrupper som har en høyere forekomst av disse kreftformene enn befolkningen ellers.

- Historisk undersøkelse- Dette er en historisk undersøkelse blant arbeidere i perioden 1961 - 2005, sier overlege og faglig ansvarlig i NOA, Tore Tynes.

Om lag 3 prosent av alle krefttilfeller blant menn og under 0,1 prosent blant kvinner kan tilskrives kreftfremkallende stoffer på arbeidsplassen.

Her er yrkene med forhøyet kreftrisiko i forhold til normalbefolkningen:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer