Disse yrkesgruppene har den laveste ledigheten

Arbeidsledigheten har økt med 7 prosent det siste året, men noen yrkesgrupper har nesten ingen ledighet. For andre yrker øker nå ledigheten raskere.

NULL LEDIGHET: Den laveste ledigheten finner vi inn undervisning. FOTO: SCANPIX
NULL LEDIGHET: Den laveste ledigheten finner vi inn undervisning. FOTO: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Det ble 2.200 flere arbeidsledige i mai, viser sesongjusterte tall fra NAV.

Ledigheten øker mest for menn innen bygg og anlegg.

Disse tallene må imidlertid ikke forveksles med ledighetstallene i SSBs arbeidskraftundersøkelse, som viste 100.000 ledige i Norge ved utgangen av mars i år. Men fellesnevneren er at det går tråere i arbeidsmarkedet.

- Arbeidsmarkedet har svekket seg de siste månedene og ledighetstallene for mai viser en klar økning. Det er flere som melder seg arbeidsledig nå, og for enkelte yrkesgrupper har det blitt vanskeligere å få jobb, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i NAV.

I mai var arbeidsledigheten på 2,5 prosent av arbeidsstyrken, og 65.500 personer var registrert som helt ledige hos NAV.

Dette er 4.100 flere enn i mai i fjor, og tilsvarer en økning på 7 prosent.

Dette er likevel småtteri sammenlignet med tallene fra Europa som ble offentliggjort i dag. De viser at 19,4 millioner nå er uten jobb i eurosonen.

Høy og lav ledighet Vestlandet har fortsatt lavest ledighet, med Rogaland på 1,7 prosent av arbeidsstyrken, fulgt av Sogn og Fjordane, Hordaland og Møre og Romsdal, alle med 1,9 prosent.

Høyest ledighet har Finnmark og Østfold med 3,3 prosent, og Oslo med 3,2 prosent.

Arbeidsledigheten er høyest innen bygg og anlegg, med 4,3 prosent av arbeidsstyrken, fulgt av reiseliv og transport med 4 prosent.

Ledigheten er lavest innen undervisning med 0,8 prosent og akademiske yrker med 0,9 prosent.

Sliter i bygg og anlegg Antallet nye arbeidsledige har økt de siste månedene, og er nå oppe i 2.400. 12 prosent flere har vært ledige i mindre enn 12 uker sammenlignet med mai i fjor. Det er blant menn mellom 30 og 60 år at ledigheten har økt mest det siste året.

ØKT LEDIGHET: Arbeids- og velferdsdirektør i NAV, Joakim Lystad, forteller at det er en klar økning i arbeidsledigheten i mai. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
ØKT LEDIGHET: Arbeids- og velferdsdirektør i NAV, Joakim Lystad, forteller at det er en klar økning i arbeidsledigheten i mai. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

- Dette henger sammen med at ledigheten har økt mest innenfor bygg- og anlegg, hvor det jobber mange menn i disse aldersgruppene, sier Lystad.

Ledigheten øker mest i bygg og anlegg, og siden september i fjor har det vært en økning i ledigheten for denne yrkesgruppen.

Sammenlignet med mai i fjor er det nå 1 300, eller 19 prosent, flere ledige bygge- og anleggsarbeidere.

Det er store forskjeller for ulike yrker innen bygg og anlegg. Sammenlignet med mai i fjor har det blitt 500 flere ledige tømrere og snekkere, mens det har blitt færre ledige elektrikere, viser ferske tall fra NAV.

Etterspør færre ingeniører Oversikten over registrerte ledige stillinger, fordelt på yrke, viste at 2.198 stillinger var registrert ledige i ingeniør- og IKT-fag i april.

Det var ned hele 22 prosent fra samme tid i fjor. Og trenden vedvarte i mai, viser dagens tall. 1.392 stillinger var registrert ledige i ingeniør- og IKT-fag, 28 prosent færre enn på samme tid i fjor.

- Etterspørselen etter ingeniører er altså mindre. Hvis du leser stillingsannonser i avisen, så er det ikke like lett lenger. Når vi ser mindre etterspørsel etter ingeniører - som det var manko på før - kan det være et tegn på stagnasjon i oljesektoren, sa sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi til HegnarOnline i går, med ekstra vekt på "kan".

Les også: Sjeføkonom frykter snart 5 prosent ledighet i Norge

VANSKELIGERE: I 2010 var bygg og anlegg hot. Nå er det ikke så hot. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
VANSKELIGERE: I 2010 var bygg og anlegg hot. Nå er det ikke så hot. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer