Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse yrkesgruppene rammes oftest av psykiske lidelser

- Vi er nok mer utsatt for lykke og sorg, og da blir toppene veldig store.

MER UTSATT FOR PSYKISKE LIDELSER: Kreative og vitenskapelige yrkesgrupper er har større risiko for å utvikle psykiske lidelser som depresjon og schizofreni, ifølge Karolinska Institutet i Stockholm. - Det er helt klart at det er en sammenheng, mener kjent norsk forfatter. Illustrasjonsfoto: Colourbox
MER UTSATT FOR PSYKISKE LIDELSER: Kreative og vitenskapelige yrkesgrupper er har større risiko for å utvikle psykiske lidelser som depresjon og schizofreni, ifølge Karolinska Institutet i Stockholm. - Det er helt klart at det er en sammenheng, mener kjent norsk forfatter. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kreativitet og psykiske lidelser har større sammenheng enn tidligere forventet, skal vi tro en ny, svensk registerstudie.

Karolinska Institutet i Stockholm har kommet frem til at psykiske lidelser til stadighet rammer blant andre forfattere, forskere, dansere og fotografer.

- VI DYKKER DIT FRIVILLIG: Forfatter Anne B. Ragde sier hun kan forstå at forfattere oftere rammes av depresjon og andre psykiske lidelser. - Vi er nok mer utsatt for lykke og sorg, og da blir toppene veldig store, sier hun til Dagbladet. Her er hun i forbindelse med et bokslipp tidligere denne måneden. Foto: Scanpix
- VI DYKKER DIT FRIVILLIG: Forfatter Anne B. Ragde sier hun kan forstå at forfattere oftere rammes av depresjon og andre psykiske lidelser. - Vi er nok mer utsatt for lykke og sorg, og da blir toppene veldig store, sier hun til Dagbladet. Her er hun i forbindelse med et bokslipp tidligere denne måneden. Foto: Scanpix Vis mer

Funnene viser blant annet at forfattere har om lag 50 prosent større risiko for å begå selvmord, samt å utvikle depresjon, anoreksi, schizofreni og bipolare lidelser.

LED AV DEPRESJON: Den engelske forfatteren Virginia Woolf led av depresjon, og tok sitt eget liv i 1941. Forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm har undersøkt sammenhengen mellom kreatvitet og psykiske lidelser - og har kommet frem til at blant andre forfattere har større sjanse for å utvikle psykiske lidelser. Foto: Scanpix
LED AV DEPRESJON: Den engelske forfatteren Virginia Woolf led av depresjon, og tok sitt eget liv i 1941. Forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm har undersøkt sammenhengen mellom kreatvitet og psykiske lidelser - og har kommet frem til at blant andre forfattere har større sjanse for å utvikle psykiske lidelser. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er helt klart at det er en sammenheng mellom skjør syke og kreativitet, sier forfatter Anne B. Ragde til Dagbladet. - Underbevisstheten vår er lett tilgjengelig, og da blir man sårbar, mener hun.

- Det hører med kreativiteten Hun mener forfattere lett kan gå inn i seg selv, fordi de har mulighet til å forestille seg selv «de mest vanvittige ting».

- Vi er nok mer utsatt for lykke og sorg, og da blir toppene veldig store. Det hører med kreativiteten, sier hun.

Karolinska testet om lag 1,2 millioner svenske pasienter og deres slektninger, og omtales derfor som den største studien utført innenfor sitt felt.

H.C. ANDERSEN: Den danske eventyrfortelleren og forfatteren Hans Christian Andersen led av depresjon, som så mange andre forfattere, ifølge Karolinska Institutets nye studie. Tegning: Professor Vogel von Vogelstein / Foto: Scanpix
H.C. ANDERSEN: Den danske eventyrfortelleren og forfatteren Hans Christian Andersen led av depresjon, som så mange andre forfattere, ifølge Karolinska Institutets nye studie. Tegning: Professor Vogel von Vogelstein / Foto: Scanpix Vis mer

Ragde mener at forfattere, kanskje mer enn «mannen i gata», kan tillate seg selv å gå inn i en depresjon, fordi det ofte kommer noe kreativt ut av å føle på sinnsstemningen.

- Gir gode ideer - Flere av de forfatterne jeg kjenner tør å slippe seg inn i depresjonen, fordi det gir gode ideer. Vi dykker frivillig ned i det, sier hun.

Ifølge BBC led både H.C. Andersen, Virginia Woolf og Ernest Hemingway - alle forfattere - av depresjon og psykiske lidelser. Woolf tok sitt eget liv i 1941, og Hemingway i 1961. 

Selv sier Ragde at hun lar seg selv kjenne på følelsen, dersom hun er nedstemt eller lei.  

- Hvis jeg kjenner at jeg er deppa, så lar jeg meg selv ligge i senga. Jeg er ikke noe redd for å være der i mørket. Vi må være der òg, sier hun.

- Overrepresentert blant utøvere av kunst Dagens Medisin har snakket med overlege Terje Vestheim, som sier han ikke er overrasket over funnene.

- Mennesker med til dels alvorlige psykiske lidelser ser ut til å være overrepresentert blant dem som utøver kunst, eller som ønsker å gjøre det. Personlighet og kreativitet henger sammen, og det er sammenheng mellom personlighet og hvordan psykiske lidelser uttrykker seg, sier Vestheim til fagbladet.

Studien er publisert i Journal of Psychiatric Research.