Dissidenten Hada (55) frigitt etter 15 år

Samme dag som Nobelprisen ble utdelt, skal kinesiske myndigheter ha frigitt Hada. Men ingen kan gjøre rede for hvor han er.

LØSLATT: Dette bildet ble frigjort på nettet i helgen, og skal være beviset på at dissidenten Hada, ble frigitt og gjenforent med familien sin 10. desember. Hada er den dissidenten som har sittet lengst i fengsel, og har tilbragt 15 år bak murene. Menneskerettighetsgrupper spør seg nå hvor ekte bildet er: myndighetene i Kina har ikke bekreftet løslatelsen, og familien har ikke hørt fra ham. Foto:  AFP PHOTO
LØSLATT: Dette bildet ble frigjort på nettet i helgen, og skal være beviset på at dissidenten Hada, ble frigitt og gjenforent med familien sin 10. desember. Hada er den dissidenten som har sittet lengst i fengsel, og har tilbragt 15 år bak murene. Menneskerettighetsgrupper spør seg nå hvor ekte bildet er: myndighetene i Kina har ikke bekreftet løslatelsen, og familien har ikke hørt fra ham. Foto: AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hada er Kinas mest prominente etnisk-mongolske dissident, og er den dissidenten som har sittet lengst i fengsel.

I alt har han sittet 15 år bak murene før han ble løslatt 10. desember.  

Fem bilder av Hada som gjenforenes med familien ble frigjort på nettsiden Boxun News Online i helgen, skriver Southern Mongolian Human Rights Information Center. 

Kinesiske myndigheter har ikke bekreftet løslatelsen, og er fremdeles tause om hvor Hada befinner seg.  Frigitt under Nobel-utdeling Bildene ble publisert anonymt, og er merket med datoen 10. desember.  

Dette var samme kveld hvor den norske Nobelkomiteen delte ut Fredsprisen til den kinesiske dissidenten, Liu Xiaobo.  

Ifølge Southern Mongolian Human Rights Information Center er den synlige datoen på bildene gjort med overlegg: det viser at løslatelsen skjedde i tråd med Kinas løfte om å frigi Hada, trass i oppstyret rundt Fredsprisen.  

Men flere spør seg om hvor ekte bildene er:  

Bildene viser en smilende Hada med sin kone og sønn, foran et stuebord fult av mat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer