Dissidenten Hada (55) frigitt etter 15 år

Samme dag som Nobelprisen ble utdelt, skal kinesiske myndigheter ha frigitt Hada. Men ingen kan gjøre rede for hvor han er.

LØSLATT: Dette bildet ble frigjort på nettet i helgen, og skal være beviset på at dissidenten Hada, ble frigitt og gjenforent med familien sin 10. desember. Hada er den dissidenten som har sittet lengst i fengsel, og har tilbragt 15 år bak murene. Menneskerettighetsgrupper spør seg nå hvor ekte bildet er: myndighetene i Kina har ikke bekreftet løslatelsen, og familien har ikke hørt fra ham. Foto:  AFP PHOTO
LØSLATT: Dette bildet ble frigjort på nettet i helgen, og skal være beviset på at dissidenten Hada, ble frigitt og gjenforent med familien sin 10. desember. Hada er den dissidenten som har sittet lengst i fengsel, og har tilbragt 15 år bak murene. Menneskerettighetsgrupper spør seg nå hvor ekte bildet er: myndighetene i Kina har ikke bekreftet løslatelsen, og familien har ikke hørt fra ham. Foto: AFP PHOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hada er Kinas mest prominente etnisk-mongolske dissident, og er den dissidenten som har sittet lengst i fengsel.

I alt har han sittet 15 år bak murene før han ble løslatt 10. desember.  

Fem bilder av Hada som gjenforenes med familien ble frigjort på nettsiden Boxun News Online i helgen, skriver Southern Mongolian Human Rights Information Center. 

Kinesiske myndigheter har ikke bekreftet løslatelsen, og er fremdeles tause om hvor Hada befinner seg.
 

Frigitt under Nobel-utdeling Bildene ble publisert anonymt, og er merket med datoen 10. desember.  

Dette var samme kveld hvor den norske Nobelkomiteen delte ut Fredsprisen til den kinesiske dissidenten, Liu Xiaobo.  

Ifølge Southern Mongolian Human Rights Information Center er den synlige datoen på bildene gjort med overlegg: det viser at løslatelsen skjedde i tråd med Kinas løfte om å frigi Hada, trass i oppstyret rundt Fredsprisen.  

Men flere spør seg om hvor ekte bildene er:  

Bildene viser en smilende Hada med sin kone og sønn, foran et stuebord fult av mat.

Ifølge Southern Mongolian Human Rights Information Center ser det ut til at bildet er arrangert av myndighetene.  

Rett før Fredsprisutdelingen ble Hadas kone, Xinna, og hans sønn Ulies, pågrepet av myndighetene, i likhet med 200 andre dissidenter og deres familier.  

Xinna skal ha blitt anklaget for å drive illegal virksomhet, mens Ulies var anklaget for å være involvert i dopsalg.

Siden da har ingen hørt fra familien. 

- Fikk bilder på CD-rom Southern Mongolian Human Rights Information Center har vært i kontakt med familien til Hada.

PÅGREPET: Dette bildet ble lagt ut på nettsiden Free-Hada-Now.org 26 november i år. Rett før Nobelprisutdelingen i Oslo, ble kona og sønnen pågrepet av kinesisk politi. Foto: AFP PHOTO / FILES
PÅGREPET: Dette bildet ble lagt ut på nettsiden Free-Hada-Now.org 26 november i år. Rett før Nobelprisutdelingen i Oslo, ble kona og sønnen pågrepet av kinesisk politi. Foto: AFP PHOTO / FILES Vis mer

Også de stiller seg også tvilende til bildenes ektehet: 

 - Ut i fra klærne til Xinna og Ulies, ser bildet ut til å være autentisk og at bildene er tatt nylig. Men de tre er ennå ikke satt fri, sier søsteren til dissedentens kone, Naraa til den mongolske menneskerettighetsgruppen.  

Hun forteller at en tjenestemann kom på døren og leverte en CD-rom med bildene av familien, men at de ikke har fått vite fra myndighetene hvor familiemedlemmene befinner seg eller hvordan de har det. 

Naraa forteller at familiens bokhandel i Indre Mongolia fremdeles holdes stengt av myndigheter, og at studenter og kunder fremdeles blir advart mot å besøke bokhandelen.  

Spion Hada ble dømt i 1995 for spionasje og separatist-virksomhet. 

Ifølge dommen er han skal han forsøkt å «splitte landet og deltatt i spionasje».  

Han ble idømt 15 års fengsel, med fire års ekstra suspensjon av sine politiske rettigheter.  

Hada drev bokhandelen «Mongolian Academic Bookstore», og var leder for Southern Mongolia Democratic Alliance som hadde som mål å kjempe med demokratiske midler for å frigjøre Indre Mongolia fra Kina, for så å bli gjenforent med Mongolia.  

Han falt i kinesisk unåde etter å ha skrevet flere bøker og arrangert demonstrasjoner hvor man krevde om rettigheter for mongolene i Kina.   

GJENFORENT: Dette er et av bildene som anonymt ble lekket på nettet i helgen. Flere spør seg nå hvor ekte bildene er .Foto: AFP PHOTO
GJENFORENT: Dette er et av bildene som anonymt ble lekket på nettet i helgen. Flere spør seg nå hvor ekte bildene er .Foto: AFP PHOTO Vis mer