Distré forskere

Kreftforskeren turde ikke sende forskningskofferten i posten. Tre personer fra Standford kom personlig. Under frokosten ble de verdifulle genbrikkene stjålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne-Lise Børrensen-Dale er forskningssjef ved genetisk avdeling på Rikshospitalet. Hun har nettopp, som første kvinne noen sinne, blitt tildelt Universitetet i Oslos forskningspris for sin forskning på brystkreft.

Det var materiale som skulle brukes i et samarbeidsprosjekt med Standford-universitetet i California som ble stjålet. Tre forskere fra det amerikanske universitetet bodde på Gyldenløve hotell på Frogner i Oslo. Da de reise seg fra bordet for å gå til frokostbuffeten, ble kofferten stående ved bordet.

- Dessverre lå materialet i en vanlig databag. Tyvene trodde sikkert den inneholdt en bærbar pc. Men den inneholder ting som er helt ubrukelig for andre enn oss, sier Børresen-Dale til Dagbladet.no

Verdien på materialet var rundt 700.000 kroner. Men det er langt verre at det viktige forskningsprosjektet står i fare for å bli satt ett år tilbake i tid.

- Det vi jobber med er enkelt forklart å karakterisere brystkreftsvulster slik at vi kan fortelle hvordan pasienten skal behandles. Dette er genforskning på høyeste nivå. Materialet som lå i kofferten var DNA-brikker som var laget i USA, sier hun.

Kofferten inneholdt 53 slike brikker og rundt 100 vevsprøver fra kreftsvulster.

- Vi har pågrepet et par som er mistenkt for tyverier i området i går morges. Foreløpig tør vi ikke si om disse har tilknytning til denne saken. Det er nå utlendingsseksjonen som har tatt over etterforskningen, sier førstebetjent Marstein Trædet ved Majorstua politkammer til Dagbladet.no.