Distrikts-støtte halvert på fem år

SNDs økonomiske virkemidler for næringslivet i distrikts-Norge er blitt redusert fra om lag 5,1 milliarder til om lag 2,6 milliarder kroner siden 1993.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De økonomiske virkemidlene til distriktene kan deles i tre kategorier: Tilskudd, risikolån/garantier og grunnfinansiering, som består av lån med lavere risiko.

Rammene for tilskudd er blitt kuttet minst, men det er allikevel et generelt kutt på 10 prosent for 1998. Mens det i 1993 ble gitt over 1 milliard kroner i direkte tilskudd til næringsutvikling i SNDs virkemiddelområde, er dette for 1998 redusert til cirka 700 millioner kroner.

Leder i SND-styret i Troms, Knut Werner Hansen, sier til Nordlys at denne endringen skjedde etter forslag fra Jagland-regjeringen, men at Bondevik-regjeringen ikke fant grunn til å endre dette i sitt vedtatte 1998-budsjett.

Overtatt fiskeflåten

Samtidig som rammene er blitt mindre, har SND også overtatt fiskeflåten som ny kundegruppe etter at Statens fiskarbank ble nedlagt.

- At fiskeflåten kom inn uten at SND samtidig ble tilført friske midler, bidrar ytterligere til å forsterke den ugunstige konkurransesituasjonen når det gjelder tilgjengelige virkemidler overfor næringslivet i Troms, sier Hansen.

Midler til direkte bedriftsrettede tiltak i Troms over Kommunaldepartementets budsjett er siden 1994 redusert fra 74 til 38 millioner. Det tilsvarer et kutt på nesten 50 prosent. Knut Werner Hansen stiller derfor spørsmål om næringsliv til distriktene har blitt en del av de politiske honnørordene uten betydning.