Ditlev-Simonsen trekker seg

Per Ditlev-Simonsen (H) går av i morgen klokka 12.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Leder av ordførerens kontor Tove Indgjerd bekrefter dette overfor Dagbladet.no

- Han trekker seg fra i morgen klokka 12.00, sier hun.

Det innkalles til pressekonferanse på Rådhuset om saken klokka 17.30 i kveld. Dagbladet.no sender video fra pressekonferanse direkte.

Lederen i Oslo Høyre, Michael Tetzschner, bekrefter også overfor Dagbladet.no at ordføreren nå har fortalt partikollegene at han går av.

- Jeg er blitt informert direkte av Ditlev-Simonsen i løpet av dagen, sier Tetzschner.

Erna Solberg var ikke orientert om utviklingen i saken da Dagbladet.no snakket med rådgiveren hennes rett før klokka 16 i ettermiddag.

- Dette vet vi ingenting om, ut over at det skal være en pressekonferanse klokka 17.30, og kan derfor heller ikke gi noen kommentarer, sier Erna Solbergs politiske rådgiver Gunn Cecilie Ringdal til Dagbladet.no.

- Betyr det at Erna ikke har snakket med Ditlev-Simonsen om dette i dag?

- Det vil jeg heller ikke kommentere, sier hun

- Trist sorti

Lederen for SV i Oslo, Knut Even Lindsjørn, synes ordfører Ditlev-Simonens avgjørelse er klok. Da Dagbladet.no var i kontakt med han, hadde han akkurat mottatt sjokkmeldingen.

- Det er klokt at han følger anbefalingene fra SV, Ap og RV som kom frem i møtet i forretningsutvalget mandag. Det vil tjene hans ettermæle. Det er riktig og nødvendig at han hruker all sin energi på å rydde opp i saken han er oppe i nå, sier Lindsjørn til Dagbladet.no.

Han tror denne saken ikke bare har skadet partiet Høyre, men hele det politiske miljøet.

- Jeg vil huske Per Ditlev-Simonsen som en stor ordfører. Han har gjort en enorm innsats gjennom 12 år, sier han.

RV fornøyde

Det er ikke RVs Erling Folkvord enig i.

- Etter mitt syn har han vært mer opptatt av ordførerkjedet og representasjoner enn for eksempel å ta vare på byens fattige, men som menneske er han sikkert snill, sier Folkvord til Dagbladet.no.

Han er fornøyd med at ordføreren går av som følge av avsløringen om at han hadde hemmelig konto i Sveits.

- Dette betyr at noen har forklart Erling Lae og de som er enig med han et par ting om at det Ditlev-Simonsen har gjort skader partiet. For å ikke lage ytterligere skade på partiet Høyre eller deres valgkamp er ordføreren nå presset til å tre av, tror jeg, sier Folkvord til Dagbladet.no.

Hans egen avgjørelse

- Jeg skjønner at det har vært en tung og vanskelig beslutning for Ditlev-Simonsen etter 12 vellykkede år som ordfører i Oslo, sier Høyres nestformann Per-Kristian Foss.

- Jeg er glad for at hensynet til partiets valgkamp telte med i avgjørelsen. Men til syvende og sist var det hans egen avgjørelse, sier han.

- Betyr det at partiets ledelse ikke ble konsultert i forkant av avgjørelsen?

- Det er mange som har gitt råd, sier Foss.

- Var det en ventet avgjørelse?

- Det er klart det er vanskelig å utføre ordførergjerningen når alle skal spørre om noe annet enn lokalpolitikk. Dessuten må det mediepresset han har vært gjennom de siste dagene ha tatt på. Det tror jeg alle skjønner.

- I tillegg kommer naturligvis det partiets ledelse hele tiden har sagt: Skatteunndragelser er alvorlige, og kan aldri bortforklares, sier Per-Kristian Foss.

Trist men klokt

- Jeg synes det er trist at Per Ditlev-Simonsen er nødt til å forlate jobben som ordfører i Oslo på denne måten. Samtidig mener jeg det er klokt at Ditlev-Simonsen tar det valget han har gjort i dag. Per Ditlev-Simonsen har vært en fantastisk flott ordfører for Oslo i 12 år. Han har nytt stor respekt i et bredt lag av byens befolkning, og han har stilt opp for Høyre på en fremragende måte både som stortingsrepresentant, minister og ordfører, sier Erna Solberg i en pressemelding.