Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dixi krever et eget voldtektsombud

Ombudet må ivareta rettighetene til voldtektofre både i rettsvesenet og i hjelpeapparatet, mener Dixi-leder.

- BLE HETSET: Den 16 år gamle jenta fortalte i søndagens utgave av Dagbladet om at hun ble hetset etter at hun anmeldte en voldtekt. Leder for Dixi ressurssenter for voldtatte, Herdis Magerøy, mener et voldtektsombud vil kunne ta tak i slike saker, og vil nå be om et møte med justisministeren og barne-, likestillings- og inkluderingsministeren.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
- BLE HETSET: Den 16 år gamle jenta fortalte i søndagens utgave av Dagbladet om at hun ble hetset etter at hun anmeldte en voldtekt. Leder for Dixi ressurssenter for voldtatte, Herdis Magerøy, mener et voldtektsombud vil kunne ta tak i slike saker, og vil nå be om et møte med justisministeren og barne-, likestillings- og inkluderingsministeren. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev i helga om en familie fra Namsos som hevder at deres datter (16) har blitt hetset og kalt løgner etter at hun anmeldte en eldre mann (20) i lokalmiljøet for voldtekt.

Ble hetset Mannen ble i begynnelsen av juni i år dømt til fem års fengsel for voldtekten av henne og en annen jente på 16 år, men erkjenner ikke straffskyld og har anket dommen.

I retten møtte mange ungdommer opp, som støttet 20-åringen. Familien til 16-åringen sier de opplevde det som ren hets, og at det har vært en enorm belastning for dem.

- Ser man bort fra det som skjedde med meg fysisk, er det å ikke bli trodd om det det verste som har hendt meg, sier 16-åringen til Dagbladet.

Krever strakstiltak - Dette er blant de verste trakasseringssakene jeg har hørt om, sier daglig leder i Dixi ressurssenter, Herdis Magerøy. Hun krever et ombud som kan gi strakstiltak til familier som gjennomgår nettopp det Namsos-familien beskriver.

- Jeg mener denne jenta gjennomgår nye overgrep ved at hun ikke blir trodd, og det kan være veldig traumatiserende. Hele familien skulle her fått oppfølging fra dag èn. Dixi krever derfor nå at det opprettes et voldtektsombud - et strakstiltak som tar tak i slike saker, sier Magerøy.

Ivareta rettighetene Hun sier at ombudet må komme på beina snarest, og at hun nå jobber med å sende Dixis forslag til justisminister Knut Storberget og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken. Hun vil be om et møte med ministrene, sier hun.

- Ombudet skal ivareta voldtektsofres rettigheter både i rettsvesenet og i helsevesenet.

- Tanken er at det ville kunne fange opp Namsos-jenta og hennes familie og stoppet hetsen på et tidligere tidspunkt, slik at det ikke ble retraumatiserende for henne. På sikt må ombudet også jobbe for en holdningsendring. Voldektsutsatte har for lenge stått nederst på rangstigen.