DØDE: Seks år gamle Djabrail døde etter å ha blitt feilmedisinert på Haukeland universitetssykehus. Foto: Privat
DØDE: Seks år gamle Djabrail døde etter å ha blitt feilmedisinert på Haukeland universitetssykehus. Foto: PrivatVis mer

Djabrail (6) døde etter feilmedisinering. Nå får Haukeland sykehus kritikk

Helsetilsynet peker på flere alvorlige avvik på Haukeland universitetssykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statens helsetilsyn har kommet med sin foreløpige rapport etter at seks år gamle Djabrail døde av feilmedisinering, melder NRK og VG.

22. august satte en lege en sprøyte med cellegift i hjernen til seksåringen, som skulle gis intravenøst. Djabrail hadde svulst på hjernen, og feilmedisineringen gjorde at han fikk livstruende skader og ble lagt i respirator.

To avvik

I rapporten kommer det fram to avvik.

Det ene avviket handler om at forvekslingen av sprøytene er en kjent og fryktet feil, og de har avdekket at den aktuelle avdelingen på Haukeland ikke har hatt rutiner og opplæring av personellet for å sikre at en slik forveksling unngås. Det andre avviket handler om at Helse Bergen helseforetak ikke ga pasienter forsvarlig helsehjelp ved sin legemiddelhåndtering, skriver VG.

NRK skriver at tilsynet vurderer også å straffe legen.

Etter familiens eget ønske, ble seksåringen fraktet til Rikshospitalet i Oslo i starten av september. Livet hans sto ikke til å redde. 14. september ble han koblet fra respiratoren.

Beklager

Haukeland Universitetssykehus varslet selv Statens helsetilsyn like etter hendelsen, og hendelsen ble rutinemessing meldt til politiet. Haukeland har beklaget hendelsen.

- Den foreløpige rapporten har vi fått. Vi ser at det er kritiske merknader til virksomhetens side på opplæringssiden og rutine. Det er noe vi har sett selv, og noe vi vil fortsette å jobbe med. Vi vil beklage overfor pårørende at det ble et tragisk utfall, sier administrerende direktør ved Haukeland sykehus, Eivind Hansen, til Dagbladet.

Legen har tidligere vært sykmeldt. Hansen sier at legen er i jobb i dag, men er delvis sykmeldt innimellom.

- Dette er en foreløpig rapport, og vi skal bruke tid på å gå gjennom den, og sikre at helsetilsynet har informasjonen de trenger for å få til en endelig rapport, sier Hansen.

Talsmann for familien til Djabrail, Aslan Emz, sa til Dagbladet i september at familien er rystet over det som har skjedd, og at det ga dem håp at seksåringen ble flyttet til Rikshospitalet.

Familiens advokat, Jan Inge Thesen, sier til statskanalen at han har gjengitt hovedpunktene i rapporten til tilsynet på telefon.