Djevelen i detaljene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PENSJONSOPPGJØRET: Det kan bli storstreik i vår. Det står om retten til å være sikret minst to tredeler av sluttlønn i pensjon etter 30 års fulltids opptjening i offentlig sektor. Med 70 prosent kvinner i offentlig sektor, blir det store pensjonsoppgjøret også et gedigent likestillingsslag.

Stortingets pensjonsforlik i 2005 garanterte at «Tjenestepensjon tilsvarende to tredeler av sluttlønn i offentlig sektor (bruttoordninger) videreføres». Hvordan kan det da være fare for storkonflikt? Fordi det kreves at tjenestepensjonen skal «tilpasses» innstrammingene, som kommer med pensjonsreformen fra 2011. Beregninger viser at den enkeltes tap etter en slik «tilpasning» kan bli både 50.000 og 100.000 kroner – hvert eneste år som pensjonist.

De som går i bresjen for innstrammingene mener disse vil «stimulere» til å stå lenger i arbeid. Men er det rimelig å «stimulere» en renholder til å stå i jobb langt forbi fylte 60 år? Har hun samme mulighet til å utsette sin pensjoneringsalder som en overlege?

Følgende tall viser gjennomsnittlig levealder (for menn) i ulike yrker:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer