- Djevelen ligger i detaljene, og der ligger også løsningen

Regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF har begynt å bore i budsjettdetaljene, men har lang vei til enighet.

LANGT IGJEN: Samtlige av budsjettforhandlerne, Gjermund Hagesæther (Frp) (f.v.), Svein Flåtten (H), Terje Breivik (V) og Hans Olav Syversen, skrøt av tonen under den første reelle forhandlingsdagen i dag. (KrF). Det ble likevel ikke langt skjul på at partene står langt fra hverandre før de kan enes om en budsjettavtale. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LANGT IGJEN: Samtlige av budsjettforhandlerne, Gjermund Hagesæther (Frp) (f.v.), Svein Flåtten (H), Terje Breivik (V) og Hans Olav Syversen, skrøt av tonen under den første reelle forhandlingsdagen i dag. (KrF). Det ble likevel ikke langt skjul på at partene står langt fra hverandre før de kan enes om en budsjettavtale. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært god stemning. Seks intensive timer har gjort sin nytte, sa Kristelig Folkepartis Hans Olav Syversen da partiene gikk hver til sitt i 16-tiden torsdag ettermiddag. De tar sikte på å fortsette fredag.

Den første reelle forhandlingsøkta om statsbudsjettet for 2015 gikk med til i detalj å gå gjennom partienes ulike standpunkter.

Ifølge både Syversen og Flåtten har de gått løs på saker som er kjent fra den offentlige debatten etter 8. oktober, da finansminister Siv Jensen (Frp) la fram regjeringens forslag.

- Djevelen ligger alltid i detaljene - og løsningen også. Derfor er det viktig også for politikere å gå faglig ned i sakene, sier Flåtten til NTB.

Han mener partene nå har en bedre forståelse for hverandres argumenter.

Frp's fotavtrykk I møtet med journalistene var imidlertid ingen av finanspolitikerne villige til å gå i detalj om innholdet i torsdagens drøftinger.

- Det blir feil å gå inn i enkeltsaker, sier Terje Breivik (V).

Frps Gjermund Hagesæther, som har satt seg fore å berge sitt partis fotavtrykk på budsjettet, kalte dialogen god, men advarte:

- Det er et godt stykke igjen. Det er stor avstand, og mange ting må falle på plass før vi kan inngå et budsjettforlik, sa han.

Han la imidlertid til at han er forberedt på at partiet må gå med på endringer som også går ut over Frps hjertesaker.

Planen er å være ferdige med forhandlingene mandag, men Hagesæther påpeker at det ikke er uvanlig at slikt går over tiden.

Stridstemaene Budsjettforhandlingene startet tirsdag med et kort møte der krav ble utvekslet og nøkkelposisjoner kartlagt.

Onsdag ble det ikke tid til noe møte, dermed var det først torsdag at forhandlingene tok til for alvor.

På bordet lå først og fremst regjeringspartienes svar på kravene fra Venstre og KrF - men etter det NTB forstår hadde også sentrumspartiene finsiktet sine krav i forkant av torsdagens maratonmøte

Mange krav Det er en lang rekke temaer regjeringspartiene Høyre og Frp og samarbeidspartiene Venstre og KrF må jobbe seg gjennom.

Det blir strid om Høyres og Frps omfattende skattelettelser og sentrumspartienes kritikk av det blåblå forslaget som usosialt.

I tillegg kommer miljøprofil høyt på agendaen. Ytterpunktene er Frps foreløpige budsjettseier med avgiftskutt på bensin, diesel og ulike bilavgifter i møte med Venstres lange kravliste, med såkalt grønne skatter.

Den totale oljepengebruken vil også bli et hovedtema, fordi Venstre og KrF i utgangspunktet vil stramme inn - og i alle fall ikke kommer til å gå med på økt bruk av oljepenger for å få sine krav innfridd.

Da forhandlingene startet torsdag formiddag, ville ikke Flåtten røpe hvor mange milliarder regjeringspartiene har flyttet på i sitt utspill overfor samarbeidspartiene. Man viste fornøyd fram en tykk dokumentmappe og slo fast at «vi har alltid noe å legge på bordet».

Syversen varslet på forhånd at han vil gå gjennom «viktige områder som sosial profil, skole og familie, miljø, skatt og avgift.»

(NTB)