«Djevelens advokat» er død

Den franske stjerneadvokaten Jacques Verges, som blant annet forsvarte Klaus Barbie, Slobodan Milosevic, terroristen Carlos og Røde Khmer-toppen Khieu Samphan, er død, 88 år gammel.

DØD: Den franske advokaten Jacques Verges, som forsvarte en rekke krigsforbrytere, er død 88 år gammel. Her er han i et intervju i 2004. Foto: AP Photo/Jacques Brinon
DØD: Den franske advokaten Jacques Verges, som forsvarte en rekke krigsforbrytere, er død 88 år gammel. Her er han i et intervju i 2004. Foto: AP Photo/Jacques BrinonVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verges var kommunist og kom i medienes søkelys alt på 1950-tallet som forsvarer for algeriske ledere som kjempet mot fransk kolonistyre.

Gjennom karrieren forsvarte han en lang rekke aktivister og krigsforbrytere fra ytre venstre til ytre høyre fløy, og franske medier døpte ham for djevelens advokat.

Blant Verges klienter var naziforbryteren Klaus Barbie, den venstreorienterte terroristen Ilich Ramírez Sánchez, bedre kjent som Carlos eller Sjakalen, Serbias krigsforbrytertiltalte president Slobodan Milo?evic og holocaustfornekteren Roger Garaudy.

Verges tilbød seg også å forsvare Saddam Hussein, men den irakiske presidentens familie mente han var for kontroversiell og takket nei.

På spørsmål om han også ville ha vært villig til å forsvare Adolf Hitler, svarte Verges bekreftende.

- Jeg hadde til og med forsvart George Bush, men bare om han sa seg skyldig, lød hans svar.

Verges, som var sønn av en fransk diplomat og en vietnamesisk kvinne, var i alle år omstridt og gjenstand for hissige anklager og krass kritikk.

I 1970 forsvant han og venner eller familie trodde han var død. Først åtte år senere dukket han opp igjen, men uten å fortelle hvor han hadde vært.

Spekulasjoner gikk ut på at han hadde vært hos Røde Khmer i Kambodsja, noe både Pol Pot og andre Røde Khmer-ledere senere benektet.

Andre mente å vite at han oppholdt seg sammen med militante palestinske grupper, men heller ikke dette ble noensinne bekreftet av mannen som døpte sin egen selvbiografi «Den briljante bastarden».

(NTB)