Djevelens advokater

De slåss om å få forsvare en av verdens verste despoter. Selv datteren til Libyas president Moamar Gadhafi har meldt seg til tjeneste for Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fire år siden skred hun ut av flyet i Bagdad skjult bak mørke solbriller, med blafrende langt lyst hår og iført moderne urbane klær som en hvilket som helst annen forretningskvinne. Med i bagasjen på den ulovlige flyreisen hadde kvinnen som blir kalt «Libyas Claudia Schiffer», hilsener til Iraks fryktede leder fra faren sin. Til Saddam, fra oberst Moamar Gadhafi. Med oppmuntringer om å stå på i kampen mot amerikanere og FN-sanksjoner.

NÅ KAN DET TENKES AT

Aisha Gadhafi og Iraks tidligere leder, Saddam Hussein, møtes igjen. Denne gangen i det som vil bli en av de mest spektakulære sakene i internasjonal rettshistorie. Etter at juristen Gadhafi så fjernsynsbildene av Saddam Hussein i retten i forrige uke, tok hun kontakt med den jordanske advokaten Mohammed Rashdan.

Den libyske kvinnen i slutten av 20-åra ba om å være med i gruppa av jurister som ønsker å forsvare Iraks tidligere presidentGadhafi kan skilte med en doktorgrad i jus fra Sorbonne-universitetet i Paris, ifølge The Times. Hun er en kjent skikkelse i hjemlandet Libya, nevnes til og med som en mulig arvtaker etter faren, oberst Gadhafi, som i mange år ble plassert i samme verstingkategori som Saddam i Vesten.

-  Hvis du er forsvarsadvokat, må det være en drømmejobb å forsvare en av verdens største skurker. Det er ikke sikkert at pengene er viktigst her, men ønsket om publisitet. Det er få som kan gjøre en god jobb, for det krever ekstreme ferdigheter i både strafferett og folkerett, sier forsker i internasjonal strafferett Jo Stigen ved Universitetet i Oslo.

Men det er fortsatt flere spørsmål enn svar om rettssaken mot Saddam. Denne uka hevdet en av juristene som skal være hyret av Saddams kone Sajida Khairallah, at en konvoi med rundt tusen juseksperter har meldt seg og vil reise til Bagdad for å hjelpe eksdiktatoren, blant andre 400 amerikanere og europeere. Den franske juristen Emmanuel Ludot sier at flere arabiske land, blant andre Libya, har tilbudt penger til rettssaken. En av dem er datteren til Moamar Gadhafi.  -  Hun ville tilby logistisk og finansiell hjelp, sier Ludot til AP.

FRANSKMANNEN MED TILNAVNET

«djevelens advokat», Jacques Verges, meldte seg som forsvarer for Saddam alt i vinter. Han har hatt navn som «Slakteren fra Lyon» alias stornazisten Klaus Barbie og «Sjakalen» Carlos på kundelista og ry for å velge de aller verste terroristene som klienter.

Men det er flere som kappes om å få ham som klient. I mars hevdet jordaneren Mohammad Rashad at det var han, og ikke Verges, som var Saddams rettmessige advokat. Rashad har vært knyttet til Baath-partiet.

Ingen av juristene har fått møte Saddam ennå. Og fortsatt vet ingen hvem Saddam selv vil ha som forsvarer.

-  Det er en illegal rettssak fordi den er utnevnt av okkupantene. Den kommer i tillegg til de amerikanske lovbruddene og de ulovlige angrepene mot Irak, raser Rashdan.

Da Saddam møtte i retten for halvannen uke siden, hadde han ingen advokat med seg. Jo Stigen antar at retten vil legge føringer på hvor mange advokater Saddam kan ha ved sin side når den virkelige rettssaken starter.

Og til sjuende og sist er det nok han og ikke kona som velger hvem han skal ha.

-  Men det er ingen grenser for hvor mange medhjelpere han kan ha utenfor rettssalen. Kanskje har noen meldt seg etter at de fikk se bildet av Saddam uten forsvarer. Det høres helt sykt ut hvis flere hundre har meldt seg, sier Stigen.

Nå viser det seg at den nye domstolen krever at hovedforsvareren er irakisk. Etter mye om og men sa den jordanske advokaten Issam Ghazawi denne uka at de har funnet en irakisk advokat til Saddam. Men navnet ville han ikke ut med - av sikkerhetsgrunner. Sirkuset rundt Saddams rettssak er så vidt begynt.

DEN TILTALTE: Saddam Hussein på vei til et møte med en irakisk dommer.
VIL FORSVARE: Advokat Jacques Verges.
TAR SEG AV JUSSEN: Jurist Emmanuel Lodot.
VIL FORSVARE: Advokat Mohammad Rashad.
ADVOKAT GADHAFI: Aisha Gadhafi trosset flyforbud og fløy til Bagdad i 2000 for å gi Saddam sin støtte. Nå tilbyr datteren til Moamar Gadhafi sin juridiske ekspertise.