Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Djevelens general»

Moses Blah har fått en av verdens vanskeligste jobber - å skape en framtid for Liberia. Han er neppe rett mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Charles Taylor har reist fra Liberia, og hans visepresident Moses Blah (56) har overtatt statsroret i hovedstaden Monrovia. Liberierne bør ikke forvente seg for mye av sin nye leder, mener Der Spiegel.

Blah har en dyster fortid, heter det på det tyske nyhetsmagasinets nettsider under tittelen «Djevelens general». Han har holdt en lav profil overfor mediene, også etter at han i 2000 ble utnevnt til Taylors visepresident.

Liberierne danset mandag i gatene, etter at Taylor endelig kastet kortene og dro i eksil.

Veien framover

  • Moses Blah vil forsøke å få i gang samtaler med de forskjellige opprørsgruppene. Rebellene blir tilbudt plasser rundt regjeringsbordet.
  • En vestafrikansk fredsstyrke skal telle 3250 soldater om kort tid. FN mener at 15 000 soldater er nødvendig for å sikre freden. USA har ennå ikke forpliktet seg til å bidra.
  • I oktober skal Blah gi fra seg makta til en overgangsregjering. Den skal styre fram til det blir mulig å holde valg.
  • Charles Tylor er i asyl i Nigeria. Han holder muligheten åpen for at han kan delta i et framtidig presidentvalg.

- Fra nå av kommer alt til å være bra, smilte Ansu Outland (25) til nyhetsbyrået AP.

Jublende folkemengder ropte «Fred! Fred!». Taylors siste ord før han reiste var «I'll be back!». Da hadde han overlatt makten til sin nestkommanderende Blah under en seremoni i hovedstaden.

Det er mer enn tvilsomt om den påtroppende presidenten kan bidra til å gi det borgerkrigsherjede Liberia en bedre fremtid, skriver kommentatoren Manuel Bödiker på nettstedet spiegel.de. Hvordan skal han for eksempel forsone de ulike gruppene som kjemper om makten i det vestafrikanske landet?

- Det kan han overhodet ikke, sier Liberia-eksperten Stephen Ellis ved universitetet i Leiden i Nederland til Der Spiegel.

Han mener Blahs navn og karriere er alt for nært knyttet til Charles Taylors, til at den nye presidenten skal kunne skaffe seg den nødvendige tiltro blant de ulike opprørsgruppene i Liberia.

Selv da det så smått begynte å bli klart at Taylor sto overfor en krise, der utfallet var et være eller ikke være for hans regime, valgte Blah å forbli trofast overfor sin herre og mester. I begynnelsen av juni i år, da Taylor oppholdt seg i nabolandet Ghana, skal USA i diskrete diplomatiske former ha oppfordret Blah til å gjøre kupp og gripe makten - men Blah sa nei.

Da Taylor returnerte, ble Blah fratatt stillingen og satt i husarresten, men han fikk raskt tilbake jobben da presidenten fikk vite sannheten. Blah hadde informert sikkerhetsstyrkene om kupp-framstøtet fra den amerikanske ambassaden.

Charles Taylors og Moses Blahs felles marsj mot makten begynte i en libysk militærleir, der de to i årene fra 1985 til 1989 ble trent opp av Muammar Gaddafis folk. Gaddafi har senere vært kjent som en nær alliert av Taylor, og Libya har spilt en betydelig rolle i liberiansk politikk.

I 1989 vendte Taylor og Blah tilbake i spissen for en geriljastyrke på 200 mann, som marsjerte inn i Liberia fra Elfenbenskysten. Denne gruppen dannet kjernen i det som skulle bli opprørshæren Liberias Nasjonale Patriotiske Front NPFL, som styrtet president Samuel Doe og hans regime og torturerte Doe til døde for åpent kamera.

Den lavmælte Moses Blah hadde fått rykte på seg som en dyktig gerilja-kommandant, og ble general i Charles Taylors regjeringshær. Han nøt derfor stor militær så vel som politisk og personlig innflytelse.

Få trodde at den tilsynelatende lite maktambisiøse Blah skulle få visepresidentjobben i 2000. Han hadde da i tre år vært ambassadør i Libya og Tunisia. Det er denne nære tilknytningen til maktapparatet som gjør at opprørsbevegelsen LURD ikke vil ha noe med Blah å gjøre.

Mer om Liberia

I forbindelse med president-utnevnelsen kom Blah med følgende bønn til USA i et CNN-intervju:

- Vær så snill å kom til Liberia. Vi dør. Vi er sultne.

President George W. Bush sier at maktbyttet er et viktig steg, men lovte ikke mer hjelp til landet som ble grunnlagt av amerikanske frigitte slaver.

Blah sverger på at han ikke blir noen nikkedukke for Taylor som sitter i asyl i Nigeria:

- Han er borte og kan ikke blande seg inn i regjeringens daglige politikk. Jeg er i sannhet en uavhengig president.

Mens det nå er Moses Blah som er øverste ansvarlige i Liberia, fortsetter folkets jakt på noe å putte i munnen etter at hovedstaden har vært beleiret i to måneder.

- Jeg er glad for at Taylor er borte, men jeg har ikke noe liv lenger, sier Mercy Clalabah til AP.

Forrige måned traff en granat en gruppe flyktninger som hadde søkt tilflukt ved den amerikanske ambassaden. Mercy mistet foreldrene, en søster og tre søskenbarn. Hun brukte gårsdagen på å lete etter noe spiselig, og viser fram kurven sin til nyhetsbyrået. Den er helt tom.

<B>OVERGIR MAKTA: Liberias avtroppende president Charles Taylor (til venstre) snakker med sin etterfølger og gamle våpenbror Moses Blah under overtakelsesseremonien i Monrovia mandag.
EN ENKEL MANN: Moses Blah har lite av glamouren mange andre afrikanske ledere omgir seg med. Her inspiserer han i Monrovia i februar. Visepresidenten likte å kjøre bilen selv og foretrakk ofte å bevege seg rundt uten livvakter. Han studerte blant annet i Tyskland og har reist mye i Afrika, Asia og Europa.
I TYKT OG TYNT: For to og en halv uke siden annonserte Charles Taylor at han skulle gi fra seg makta. Blah har vært trofast siden de forberedte krigen under Libya-oppholdet på 80-tallet. <I>- Jeg er ingen ambisiøs person, og vil aldri forråde Taylor. Han er min revolusjonære broder. Vi har en lang forhistorie, sa Blah til BBC da han ble satt i husarrest i sommer.</I>
TAKK OG FARVEL: Moses Blah og kona Nettie vinker til Charles Taylor idet han går om bord i flyet til Nigeria. Blah er kjent som en religiøs famliemann. Baptisten har mange barn og barnebarn.