Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Djevelutdriver: - Satan har infiltrert Vatikanet

Overgrepsskandalene skyldes demoner, mener sjefseksorsist.

- «SATANS RØYK» I DE HELLIGE ROM: Sjefseksorsist for Vatikanet, presten Gabriele Amorth (85), sier djevelen herjer bystaten. Dette er blant annet forklaringen på de utallige overgrepsskandalene, mener Amorth, som hevder han har gjennomført 70 000 utdrivelser i løpet av sine 25 år. Foto: AFP/GIULIO NAPOLITANO/SCANPIX
- «SATANS RØYK» I DE HELLIGE ROM: Sjefseksorsist for Vatikanet, presten Gabriele Amorth (85), sier djevelen herjer bystaten. Dette er blant annet forklaringen på de utallige overgrepsskandalene, mener Amorth, som hevder han har gjennomført 70 000 utdrivelser i løpet av sine 25 år. Foto: AFP/GIULIO NAPOLITANO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Overgreps- skandalene i den katolske kirke er et bevis på at djevelen herjer Vatikanet, sier prest og sjefseksorsist i bispedømmet Roma, Gabriele Amorth (85), ifølge The Times.

— Ja, det finnes medlemmer av sataniske sekter i Vatikanet, hevder han i den nylig publiserte boka «Memoarene til en eksorsist», melder Catholic News Agency.

7,6 utdrivelser per dag Dagbladet skrev i dag om nye avsløringer innenfor den katolske kirka i Østerrike og München. Også pave Benediks XVIs eldste bror, Georg Ratzinger, er dratt inn i saken, siden han jobbet ved en av skolene hvor rektoren skal ha forgrepet seg.

— Alle visste om det. Jeg finner det uforståelig at pavens bror, som hadde vært domkirkens korleder fra 1964, øyensynlig ikke visste om det, forteller Franz Wittenbrink til Der Spiegel, og sier at rektoren ved internatskolen i Regensburg skjenket elevene og masturberte dem.

Amorth, Vatikanets eksorsist gjennom 25 år, sier ifølge The Times at han har håndtert 70 000 demonbesettelser. Det tilsvarer et gjennomsnitt på 7,6 per dag.

Spytter roseblader Han opplyser at såkalte besatte ofte krever seks-sju personer for å holdes nede, og at de gjerne roper og spytter ut gjenstander.

OVERHODET: Leder for Den katolske kirke, pave Benedict XVI, under en messe i Vatikanet. Foto: AFP PHOTO/Andrea SOLARO/SCANPIX
OVERHODET: Leder for Den katolske kirke, pave Benedict XVI, under en messe i Vatikanet. Foto: AFP PHOTO/Andrea SOLARO/SCANPIX Vis mer

— Alt kan komme ut av munnen deres — fingerlange metallbiter eller roseblader, sier han til La Repubblica.

Han påstår at besettelsene har ført til maktkamper innen Vatikanet, og «kardinaler som ikke tror på Jesus, og biskoper med forbindelser til djevelen».

— Når man snakker om «satans røyk» i de hellige rom, så det sant — inkludert disse siste fortellingene om vold og pedofili, sier Amorth, og sikter til et uttrykk fra en preken fra 1972, hvor pave Paulus VI mente djevelens røyk hadde trengt inn.

— Råte Sjefseksorsisten lister videre flere eksempler på det han mener er satanisk innflytelse innen kirka, inkludert historien bak drapene på kommandør Alois Estermann i Sveitsergarden, hans kone og korporal Cedric Tornay i 1998.

Vatikanet konkluderte korporalen skjøt kommandøren og kvinnen etter at han gikk glipp av en medalje. Andre ubekreftede versjoner av historien sier det var en ukjent fjerdeperson og «homoseksuell bakgrunn» til hendelsen, skriver The Times.

- EKSPLOSJON: Religionshistoriker og førsteamanuensis, Asbjørn Dyrendal, sier eksorsisme er blitt vanligere innen Den katolske kirke de siste 10-15 åra. 
Foto: Jon Eeg / SCANPIX
- EKSPLOSJON: Religionshistoriker og førsteamanuensis, Asbjørn Dyrendal, sier eksorsisme er blitt vanligere innen Den katolske kirke de siste 10-15 åra. Foto: Jon Eeg / SCANPIX Vis mer

— De tilslørte alt umiddelbart. Her ser vi råten, sier han.

— Blitt veldig opptatt av demoner Sjefseksorsist Amorth uttrykker begeistring for 1973-kultfilmen «Eksorsisten».

Religionshistoriker og førsteamanuensis ved NTNU, Asbjørn Dyrendal, sier denne filmen er det store vannskillet innen utdrivelsesvirksomhet, som etter det tiåret så en eksplosjonsartet utvikling i den vestlige verden.

— De er blitt veldig opptatt av eksorsisme og demoner i Vatikanet de siste 10—15 åra. De har blant annet trappet opp eksorsismeutdanningen, og den forrige paven var involvert i utdrivelser, sier Dyrendal til Dagbladet.

Økende trend
Det er kirkens eget universitet, Regina Apostolorum-universitetet i Roma, som avholder det tre måneder lange eksorsimekurset for de katolske prestene, som Dagbladet tidligere har skrevet om.

— Det er mer en vending tilbake til eldre tema — bort fra psykiatrisering og til åndeliggjøring. Det er gode hypoteser på at det er mer etterspørsel enn Vatikanet sjøl som har drevet utviklingen, sier Dyrendal om utviklingen.

 Satan er blitt avbildet i mange former gjennom historien. Eksorsist Amorth sier djevelen er usynlig. Foto: SCANPIX
Satan er blitt avbildet i mange former gjennom historien. Eksorsist Amorth sier djevelen er usynlig. Foto: SCANPIX Vis mer

Innen den katolske kirka har demoner skylda for alt fra kvinnen som angrep paven under midnattsmessen i fjor, til pedofiliskandalene som rulles opp, sier eksorsisten Amorth.

— Man skylder gjerne kjipe ting på onde krefter. Det hører med i religion, sier religionshistoriker Dyrendal til Dagbladet.

Også i Norge Fenomenet er ikke forbehold religiøse kretser i andre land. Også i Norge har den katolske kirken en anonym og deltidsansatt eksorsist.

— Og det er ulike karismatiske menigheter i Norge som driver med det. Det er særlig utbredt i enkelte innvandrermenigheter, som kommer fra steder hvor åndekulturen står sterkt, sier han.

Enkelte av Amorths utdrivelseskolleger mener han går for langt i uttalelsene om at Satan har inntatt Vatikanet.

MOTLYS: Amorth avbildet i forbindelse med et eksorsismeseminar i Vatikanet i 2008. Foto: AFP/GIULIO NAPOLITANO/SCANPIX
MOTLYS: Amorth avbildet i forbindelse med et eksorsismeseminar i Vatikanet i 2008. Foto: AFP/GIULIO NAPOLITANO/SCANPIX Vis mer

— Kardinaler kan være gode og dårligere, men alle har intensjoner om å søke guds salighet, sier den Roma-baserte eksorsisten José Antonio Fortea Cucurull ifølge The Times, og opplyser videre at det er uakseptabelt å antyde at de er medlemmer av sataniske sekter.

TILHENGERE: Tusener av troende følger pavens bønn i Vatikanet. Foto: EPA/MAURIZIO BRAMBATTI/SCANPIX
TILHENGERE: Tusener av troende følger pavens bønn i Vatikanet. Foto: EPA/MAURIZIO BRAMBATTI/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!