MISTET VERVET: Tidligere kunnskapsminister og nåværende Arendalsuka-general Øystein Djupedal. Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet
MISTET VERVET: Tidligere kunnskapsminister og nåværende Arendalsuka-general Øystein Djupedal. Foto: Jaques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Djupedal fjernet fra Nationaltheatret-styret mot sin vilje

Kulturdepartementet benekter at partipolitikk ligger bak beslutningen. Djupedal sier han helst ville fortsatt i jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sommer valgte kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) å fjerne tidligere SV-topp Øystein Djupedal fra styret i Nationaltheatret.

Beslutningen ble fattet mot Djupedals ønske. Han var nestleder i styret. Det er Kulturdepartementet som utnevner styremedlemmene til Nationaltheatret.

Minst ett styremedlem satte spørsmålstegn ved om utskiftningen handlet om partipolitikk fra en kulturminister som sto midt oppi valgkampen. Det viser en protokolltilførsel Dagbladet har fått tilgang på.

- Hadde fortsatt

Øystein Djupedal bekrefter saken overfor Dagbladet, og sier han gjerne hadde blitt sittende i styret dersom Hofstad Helleland hadde ønsket det slik.

- Jeg hadde fire fine år som nestleder i styret ved Nationaltheatret og skulle gjerne fortsatt. Jeg følte vi fikk utrettet mye bra på den tida. Men jeg har vært i politikken så lenge at jeg vet at det er mange kriterier som legges til grunn for slike utnevnelser, sier den tidligere kunnskapsministeren fra SV.

Den svenske teatersjefen Benny Fredriksson overtar Djupedals posisjon som nestleder. Han fikk fornyet tillit i styret etter å allerede ha sittet i fire år.

Protokollopprør

Investor Jens P. Heyerdahl satt også i styret ved Nationaltheatret.

Han reagerte på utskiftningen av Djupedal og forfattet en protokolltilførsel til møtereferatet da det ble klart at Øystein Djupedal mistet vervet.

Heyerdal understreket i denne at han mente Djupdal løftet Nationaltheatret og styrets arbeid, og derfor ikke burde skiftes ut.

«Under dette punkt på dagsordenen reiste Heyerdahl spørsmål til Departementets representanter om grunnen til at Øystein Djupedal ikke ble foreslått gjenvalgt. Heyerdahl understreket at nestleder i styret, Øystein Djupedal, i de 4 årene han hadde sittet i styret hadde fungert på en svært god måte. Han har bidratt til å gjøre teatret og styret bedre», heter det i protokolltilførselen.

Heyerdahl fikk heller ikke fortsette i styret som i vår sikret 1,9 milliarder statlige kroner til oppussing av Nationaltheatret.

Partipolitikk?

I sin protokolltilførsel gjør Jens P. Heyerdahl ingen forsøk på å skjule sin mistanke om at Djupedal ble skiftet ut som følge av partipolitikk.

«Svaret som ble gitt var at beslutningen var truffet av den politiske ledelse etter en totalvurdering. En slik begrunnelse fant Heyerdahl ikke akseptabel og reiste spørsmål om det lå partipolitiske hensyn bak. Det siste ble ikke bekreftet», heter det videre.

Dagbladet har ikke lykkes få en kommentar fra Heyerdahl. Det regnes som meget uvanlig at det forfattes slike protokolltilførsler i styremøter ved institusjoner som Nationaltheatret.

- Jeg synes det var en hyggelig protokolltilførsel av Heyerdahl. Utover det ønsker jeg ikke å si noe om den, sier Øystein Djupedal.

Kulturdepartementet: - Helhetsvurderinger

Daværende styreleder ved Nationaltheatret, Anne Enger, har ikke besvart Dagbladets henvendelser i denne saken.

Kulturdepartementet opplyser i en e-post at det er ikke uvanlig at både leder og nestleder skiftes ut når det først skal oppnevnes et nytt styre i en institusjon.

Departementet avviser at Djupedal ble byttet ut fordi han er gammel SV-er.

«Her ble det valgt inn tre nye medlemmer, og det ble oppnevnt ny styreleder og ny nestleder. Sammensetningen av det nye styret er gjort i samsvar med statlige retningslinjer for eierstyring og styreoppnevninger. Hvilken politisk bakgrunn eller tilhørighet de ulike kandidatene hadde, var ikke et tema», skriver departementet i e-posten.

Det nye styret i Nationaltheatret er som følger: Styreleder Merete Smith (ny). Nestleder Benny Fredriksson (gjenoppnevning). Styremedlemmer: Asta Busingye Lydersen (ny), Henrik H. Langeland (ny), Tone Winje (gjenoppnevning).

1. varamedlem Martin Biehl (gjenoppnevning). 2. varamedlem Margaretha Østern (gjenoppnevning).