Djupedal vurderer språkplikt for førskolebarn

- Ingen skal starte i skolen uten å kunne norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) vurderer å gjøre det pliktig for kommunene å gi språkhjelp til alle førskolebarn som har behov for det.

- Vi vurderer å innføre en plikt til språkstimulering for dem som trenger det. Ingen skal starte i skolen uten å kunne norsk. Det gjelder ikke bare minoritetselever, men også elever med norskspråklig bakgrunn, sier Djupedal til Aftenposten.

Flere av tiltakene i Djupedals stortingsmelding om livslang læring fredag retter seg mot barnehager. Det er viktig å ta tak i problemene med én gang, mener han. Men ikke alle barn som trenger norskhjelp, går i barnehage.

- Barnehagene er en viktig arena for læring. Men ikke alle går i barnehage. Derfor vil vi vurdere å innføre en kommunal plikt til språkstimulering. Én ting er å kartlegge, men i dag er det ingen plikt til å sette i verk tiltak, sier Djupedal.

Han viser til skolesystemet i Finland, der andelen som får spesialundervisning i skolen går ned jo eldre elevene blir. I Norge er det omvendt.

Dette betyr imidlertid ikke at Djupedal vil innføre førskole for alle.

- Nei. Dessuten vil vi diskutere dette med Kommunenes Sentralforbund, utdanningsorganisasjonene og foreldre før vi konkluderer, sier Djupedal.

Djupedal vil også sette i verk prosjekt for barn som har forsinket eller avvikende språkutvikling.

VIL HA BEDRE SPRÅKOPPLÆRING: Kunnskapsminister Øystein Djupedal vurderer å gi kommunene plikt til å gi språkstimulering til barn før de begynner på skolen. Foto: Scanpix
VIL HA BEDRE SPRÅKOPPLÆRING: Kunnskapsminister Øystein Djupedal vurderer å gi kommunene plikt til å gi språkstimulering til barn før de begynner på skolen. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg er overbevist om at det å beherske norsk er viktig for å mestre skolen. Vi kan ikke ha toleranse for at de som har bodd i Norge i mange år, ikke kan norsk når de begynner på skolen, sier han.

(NTB)