DLF-surr kan gi omvalg

Det kan bli omvalg i ett eller flere fylker dersom Frp-utbryternes DLF-lister godkjennes. Kommunaldepartementet gir den gamle DLF-ledelsen medhold i sin klage, men det er opp til fylkesvalgstyrene å fatte nye vedtak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden om hvem som har rett til partinavnet Det Liberale Folkepartiet kan føre til at valgresultatet må forkastes flere steder. Kommunaldepartementet mener at Frp-utbryterne Dag Danielsen og Fridtjof Frank Gundersen ikke hadde rett til å innkalle til landsmøte i Det Liberale Folkepartiet, og innlevere stortingsvalglister i partiets navn. Departementet legger til grunn at sentralstyret som ble valgt på DLFs landsmøte i 1997, er DLFs hovedstyre etter valgloven.

Dette styret, som ledes av Trond Johansen, vil derfor etter departementets mening ha kompetanse til å uttale seg om hvilke listeforslag som skal være DLFs lister ved høstens valg.

Problemet er at fylkesvalgstyrene i flere fylker allerede har godkjent Gundersen-fløyens DLF-lister. Siste frist for eventuelt å gjøre om disse vedtakene er 1. juni.

Departementet sender nå saken til Stortinget for avgjørelse. Denne avgjørelsen kan først bli tatt etter valget, når Stortingets fullmaktskomité skal avgjøre om valgresultatet er gyldig. Hvis det er grunn til å tro at ugyldige DLF-lister har fått så mange stemmer at det har påvirket mandatfordelingen, vil omvalg være en nærliggende løsning. Det samme gjelder hvis noen blir valgt inn for en DLF-liste som Kommunaldepartementet mener burde vært forkastet.

(NTB)