UTSKJELLING: Ifølge Dagens Næringsliv skal det ha tatt lang tid før Trine Skei Grande beklaget seg overfor Abid Raja. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
UTSKJELLING: Ifølge Dagens Næringsliv skal det ha tatt lang tid før Trine Skei Grande beklaget seg overfor Abid Raja. Foto: Mariam Butt / NTB scanpixVis mer

DN: - Grande ble tvunget til å unnskylde seg overfor Raja

Fire dager etter utskjellingen av Abid Raja, hadde de to et oppvaskmøte med andre Venstre-topper.

Venstre-leder Trine Skei Grande skal ha utskjelt sin egen nestleder Abid Raja over høyttaler på telefon til flere kolleger i finanskomiteen i statsrådssalen på Stortinget den 10. november i år.

Uten å vite at telefonsamtalen med finanskomiteens leder Henrik Asheim i Høyre var satt på høyttaler, kom Grande med et kraftig utfall mot sin egen betrodde partifelle.

- Du kan ikke stole på noe av det han sier, sa Venstre-lederen om Raja. Hun beskyldte ham også for å lyve og undergrave budsjettprosessen og partiet.

- Han er ute etter å ta meg, fulgte hun opp med.

BEKLAGER: Venstre-representant Abid Raja skal være sykmeldt etter at Venstre-leder Trine Skei Grande beskyldte han for å undergrave hele budsjettprosessen og eget parti, ifølge Dagens Næringsliv sine kilder. I kveld delte kulturministeren ut språkpris på Abbediengen Hovedgård, der et pressekorps ventet på en kommentar. Reporter: Trym Mogen. Video: ... Vis mer

- Ble tvunget til å unnskylde seg

Fire dager seinere, 14. november, skal det ha vært et oppvaskmøte etter hendelsen.

Trine Skei Grande sa på direkte spørsmål fra Dagbladet i går at hun hadde sagt unnskyld til Raja personlig.

Ifølge Dagens Næringsliv satt beklagelsen langt inne for partilederen.

Flere kilder med kjennskap til hva som skjedde på møtet, sier at Grande ble tvunget til å unnskylde seg mot slutten av det timelange møtet.

Parlamentarisk leder Terje Breivik, Raja, Grande og statssekretær Audun Rødningsby fra Statsministerens kontor var til stede på møtet.

Grande var i utgangspunktet ikke villig til å erkjenne hva hun hadde sagt om Raja i påhør av Asheim og Njåstad fire døgn tidligere, skriver avisa.

Ifølge DN skal Grande ha gjentatt beskyldninger om at hun følte Raja gjorde alt vanskelig for henne og at han ville utfordre henne som partileder.

Trine Skei Grande vil ikke kommentere saken overfor DN.

Oppvaskmøtet varte i drøyt 45 minutter, og etter det Dagbladet får opplyst var det sterke følelser i sving under møtet, der Grande ble konfrontert med detaljer i hva hun hadde sagt om partifellen sin.

- Har bedt om forsoningsmøte

Ifølge TV 2 skal Abid Raja ha blitt kontaktet av Venstre-leder Trine Skei Grande, der hun skal ha tatt initiativ til at de to møtes for å skvære opp.

Abid Raja er i utgangspunktet sykmeldt til fredag. Det er derfor uvisst når et slikt forsoningsmøte kan finne sted. Kilder i Venstres stortingsgruppe sier til TV 2 at de forventer at Grande og Raja skværer opp snarest, og aller helst før partiet samles til landsstyremøte lørdag.

Telefon til Madrid

Selve utskjellingen skjedde på et forhandlingsmøte på Stortinget.

Klokka var rundt 13 og de tre regjeringspartienes forhandlere forberedte seg til det første forhandlingsmøtet med KrFs Kjell Ingolf Ropstad og Hans Fredrik Grøvan. Mye var avklart, men i en spesielt en krevende sak sto sonderingene i stampe: Kuttet i bevilgningene til Human Rights Service for 2019 hadde skapt sinne og frustrasjon i Fremskrittspartiet og nå gjaldt det å finne en løsning.

Fremskrittspartiets Helge André Njåstad og Høyres Henrik Asheim viste begge til at finansminister Siv Jensen (Frp) på Facebook hadde varslet at kuttet på 500 000 kroner ville bli reversert og at HRS ville få like mye penger i 2019 som i år.

De hevdet at Venstre og Trine Skei Grande hadde akseptert dette i regjeringen, mens Abid Raja på sin side viste til at en enstemmig stortingsgruppe hadde sagt nei til å reversere kuttet. Det var da Henrik Asheim grep telefonen og ringte Venstres leder.

Grande var selv på reise og befant seg i Madrid. Asheim fortalte hvem som satt samlet i statsrådssalen, men Venstre-lederen innså ikke at samtalen var satt på høyttaler da hun skal ha skjelt ut Raja.

Etter det Dagbladet kjenner til, forholdt Raja seg ganske rolig, mens han hørte på bakvaskelsene fra egen partileder.

Samtalen varte i 3-4 minutter, men ikke på noe tidspunkt skal Grande ha innsett at Raja selv hadde fått med seg alt som ble sagt. Dette ble hun først klar over da Asheim ringte henne opp igjen ved 17-18-tiden samme ettermiddag.

- Kokte over

Grande beklaget opptrinnet i går.

- Jeg er lei meg for at han er sykmeldt og at jeg sa noe dumt i en opphetet situasjon. Vi har hatt en konflikt, og det jeg sa kom feil ut, saTrine Skei Grande til Dagbladet og understreket at hun har bedt Abid Raja om unnskyldning.

Hun legger til at det var en opphetet diskusjon og at hun var dum som lot det koke over.

- Det var dumt sagt. Det var dumme ord å bruke. Det tårnet seg opp inni meg, sa hun.

Grande la til at hun ikke er i stand til å gjenta helt presist hva det var hun hadde sagt om Raja i samtalen.

- Nei, det husker jeg ikke sånn ordrett. Det var i en situasjon der jeg snakket ganske lenge med Henrik Asheim. Jeg gjorde noe dumt og har sagt unnskyld, sa Grande, som avviser at hun mener Raja undergraver henne og partiet.