DN: Ap-glipp på Facebook - la ut interne vurderinger

Valgkampplanen til Tromsø Ap lå åpent ute på Facebook. Der sto det ifølge Dagens Næringsliv at ordførerkandidatens fortid er en svakhet.

FACEBOOK-GLIPP: Partileder Jonas Gahr Støre i samtale med Gunnar Wilhelmsen (til høyre) under Arbeiderpartiets landsmøte i våres. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FACEBOOK-GLIPP: Partileder Jonas Gahr Støre i samtale med Gunnar Wilhelmsen (til høyre) under Arbeiderpartiets landsmøte i våres. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Det er Dagens Næringsliv som skriver dette i formiddag.

DN gikk inn på Facebook-gruppen «Valgkamputvalg Tromsø Ap 2019 - uten å være medlem - og fikk tilgang til en rekke dokumenter

Blant dokumentene avisa fikk tilgang til var det en analyse av styrkene og svakhetene til partiet i valgkampen, der Arbeiderpartiets ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsens bakgrunn blir trukket fram som en «trussel».

Det er Jarle Heitmann, valgkampleder for Tromsø Arbeiderparti, som svarer på vegne av partiet.

- Det er veldig uheldig og en glipp. Dette er dokumenter som i utgangspunktet har vært ment for partiet, men så blitt lagt ut på en måte som gjør det søkbart på Facebook. Vi må være nøyere framover, sier Heitmann til Dagbladet.

- Ikke noe problem

Valgkamplederen understreker samtidig at det ikke er noen krise at dokumentene er offentlige.

- Jeg er opptatt av at alt vi gjør i Arbeiderpartiet skal tåle offentlighetens lys. Dette er ikke hemmelige dokumenter, de er bredt delt i partifora. I utgangspunktet er ikke dette et spesielt stort problem for oss.

På Tromsø Arbeiderpartis hjemmesider blir ordførerkandidat Wilhelmsens bakgrunn presentert på følgende måte: «Gunnar Wilhelmsen (62) er ordførerkandidat. Hans bakgrunn er som eiendomsutvikler og forretningsmann, født og oppvokst i Tromsø.»

Denne bakgrunnen blir altså trukket fram som en trussel av partiets egen analyse, sammen med «manglende økonomikontroll» og «dårlig samarbeid med LO», ifølge dokumentene DN har fått tilgang til.

- Rett analyse

- Hva mener dere med at ordførerkandidat Wilhelmsens bakgrunn er en trussel?

- Alle kandidatene våres har vært med i denne kartleggingen - og alle har sterke og svake sider. Senest i forrige uke var det et Høyre-utspill der de problematiserte deler av Gunnars næringsvirksomhet. Det viser at vi har gjort rett i at det kunne blitt brukt mot ham, sier Heitmann.

- Hvilke tanker gikk gjennom hodet ditt da du fikk beskjed om at disse interne dokumentene lå åpent?

- Jeg har jobbet så mange ganger i valgkamp og opplevd at ting skjer underveis. Jaja, da må vi finne ut hva som har skjedd, men vi var forberedt på at sånne ting kunne komme ut, sier valgkampsjef Heitmann,

Før helgen omtalte både VG og DN interne valgkampnotater fra Arbeiderpartiet etter at de hadde fått tilgang til dem.