Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

DN: Veireno-eier tok ut 11 millioner før oppstart i Oslo

Selskapet er nå konkurs. 

VEIRENO-EIER: Jonny Enger eide selskapet som fikk skylda for søppelkrisa i Oslo. Veireno er nå konkurs, og ifølge DN tok Enger ut 11 millioner fra selskapet før oppstart i Oslo. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
VEIRENO-EIER: Jonny Enger eide selskapet som fikk skylda for søppelkrisa i Oslo. Veireno er nå konkurs, og ifølge DN tok Enger ut 11 millioner fra selskapet før oppstart i Oslo. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Eieren av Veireno tok ut over 11 millioner kroner før oppstart i Oslo, ifølge DN. Selskapet skal ha hatt et samlet overskudd på vel 30 millioner fram til 2015.

Veireno varslet i forrige uke Oslo kommune om at de kunne bli nødt til å slå seg konkurs allerede mandag. Kommunen bestemte seg da umiddelbart for å overta virksomheten og eiendeler i selskapet fra det private selskapet Veireno, eid av Jonny Enger (51) gjennom transportselskapet VT Gruppen i Ytre Enebakk.

Enger vil ikke kommentere saken overfor DN.

11,2 millioner

Follo tingrett opplyste mandag ettermiddag til Dagens Næringsliv at de ikke hadde mottatt oppbudsbegjæring fra Veireno.

Veirenos regnskaper viser at selskapet hadde 10 millioner kroner i egenkapital for ett år siden, men avtalen med Oslo kommune skapte store problemer for selskapet. I tillegg tok eieren ut 11,2 millioner kroner i utbytte og avgitt konsernbidrag i fjor, kort tid før avtalen med Oslo ble startet opp.

På knappe tre måneder kom det inn 31 000 klager fra frustrerte Oslo-boere som ikke fikk søpla hentet. Rot og dårlige arbeidsforhold i Veireno har fått mye av skylda for «søppelkrisa» i hovedstaden, og et påfølgende politisk etterspill medførte saftig kritikk av byrådets håndtering av saken. Det rødgrønne styret i Oslo har derimot pekt på at kontrakten med Veireno ble inngått av det borgerlige byrådet som tapte makta ved valget i 2015.

Revisjonsselskapet BDO gransket arbeidsforholdene i hele november for 33 av de Veireno-ansatte. Granskerne konkluderer med 159 brudd på arbeidsmiljøloven.

2091 mulige brudd

Dagbladet kunne i starten av februar avsløre at Veirenos ansatte har jobbet 13 737 timer overtid og at selskapet kan ha brutt arbeidsmiljøloven så mange som 2091 ganger siden de overtok ansvaret i oktober.

Kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen i Renovasjonsetaten sier kommunens beregninger viser at selskapet kan ha tapt nær 2 millioner kroner i måneden siden kontrakten startet opp i oktober. På fem måneder kan tapet ha vært på nær 10 millioner kroner.

- Vi har ikke innsikt i selskapets økonomi, men baserer anslagene på det vi vet om inntekter, faste kostnader og dagbøter selskapet har fått, sier Fredriksen til Dagens Næringsliv.

På en pressekonferansen søndag bekreftet byrådslederen at Oslo kommune bryter kontrakten med Veireno. Selskapet vant en anbudsrunde om ansvaret for søppeltømmingen i hovedstaden høsten 2015.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling