Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

DNA-analyser avslører hvordan den første briten så ut

Analyser av 10 000 år gamle menneskerester viser at den første, moderne briten hadde mørk hud, blå øyne og krøllete hår.

MØRK HUD, BLÅ ØYNE: Mange har spekulert i hvordan 10 000 år gamle "Cheddar Man" så ut. Ferske DNA-analyser viser at vedkommende så slik ut. Video: AP Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En banebrytende DNA-analyse har gjort funn som får forskere over hele verden til å måpe.

Analysen og ansiktsrekonstruksjonen av Storbritannias eldste skjelett, også kjent som «Cheddar Man», viser at den unge mannen hadde mørkere hud enn først antatt. Det skriver The Independent.

I tillegg viser funnene at han hadde blå øynene og mørkt, krusete hår. Ifølge evolusjons- og DNA-spesialister ved Naturhistorisk museum og Universitetet i London er ideen om at våre nordeuropeiske forfedre hadde høy pigmentering et nytt funn.

Hans K. Stenøien, professor ved institutt for naturhistorie ved NTNU vitenskapsmuseet, er ikke uten videre enig i at funnet er sensasjonelt.

Ifølge professoren er det funnet mennesker med mannens trekk fra samme tidsperiode lenger sør i Europa.

- Sør i Spania er det funnet mennesker fra omlag 8 000 til 9 000 år siden. De hadde også blå øyne og mørk hud. Det at man hadde et jeger- og sankersamfunn lenger nord i Europa er interessant, men kanskje ikke noen sensasjon, sier han til Dagbladet.

Spesielle trekk

Tidligere har forskerne trodd at «Cheddar Man » hadde en lysere hudtone enn det har vist seg at han hadde. Ifølge forskningsleder ved Naturhistorisk museum i London, Ian Barnes, er det ikke kun mannens hudtone som er interessant. Kombinasjonen av trekk er også oppsiktsvekkende.

- Det er ikke bare den mørke huden og de blå øynene, for det finnes fremdeles slike kombinasjoner hos mennesker i dag, men ansiktsformen hans. Det er sammensetningen av trekkene som differensierer han fra oss, sier Barnes.

Simon Underdown, sosialantropolog ved Oxford Brookes University hevder studien er banebrytende.

- Resultatene av forskningen er viktig. Det mest interessante er at de minner oss om at menneskeligheten har en lang historie, og at alle kommer fra et sted i Afrika, sier han til The Indepentent.

Stenøien er enig i at funnene er overraskende i den forstand at man ikke har funnet europeere med disse trekkene, men understreker igjen at det ikke er helt uventet.

- I utgangspunktet finner man mennesker i Europa på den tiden med mørk hud og blå øyne, og mennesker var helt utrolig mobile, også for 10 000 år siden. Det gjør at det ikke er helt uventet å finne dem lenger nord i Europa.

300 generasjoner gammel

Forskerne fryder seg over å ha funnet en mann som levde etter istiden, men spekulerer fremdeles i hva slags type menneske han var. Hittil har de funnet ut av at han antageligvis var i 20-årene da han døde, hadde en relativt god diett og bodde i Storbritannia på en tid området nesten var avfolket.

Funnene viser også at pigmenteringen i huden hans faktisk tyder på at han opprinnelig var fra Afrika sør for Sahara. Forfedrene hans må ha reist fra Afrika til Midtøsten og senere reist til Europa før de endte opp i Storbritannia, skriver The Guardian.

Det vil si at britene så annerledes ut for 300 generasjoner siden enn de gjør nå. Det vil også si at ti prosent av britene slekter på mannen.

- De fleste hadde mørk hud og enten lyseblå eller lysegrønne øyne. Dette viser at disse oppfunnede rasekategoriene er veldig moderne- eller nye konstruksjoner som ikke var gjeldende i fortiden i det hele tatt, sier arkeolog med nasjonalhistorisk museum i London, Tom Booth til avisa.

Stenøien bekrefter at folk i Europa antageligvis hadde mørk hud på denne tiden.

- Evolusjonen av lydshudete europeere ligger nærmere vår tid enn mange har trodd, sier han.

NB! Mannen kalles «Cheddar man» fordi restene ble funnet i en hule nær landsbyen Cheddar i Somerset sør-vest i England.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling