OPPDRETTSLAKS PÅ VILLE VEIER:  DNA-analyser kan bidra til å avdekke hvem som har ansvar for at rømt oppdrettslaks har invadert flere elver på Sørvestlandet. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.
OPPDRETTSLAKS PÅ VILLE VEIER: DNA-analyser kan bidra til å avdekke hvem som har ansvar for at rømt oppdrettslaks har invadert flere elver på Sørvestlandet. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.Vis mer

DNA-analyser kan avsløre masserømming av laks

Politiet jakter oppdrettssynder i Ryfylke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet fortsetter etterforskingen av det som trolig er en svært omfattende rømming av oppdrettslaks i Ryfylke i Rogaland.

DNA-analyser kan bidra til å påvise hvor laksen kommer fra.

Ingen av oppdrettsanleggene i distriktet har erkjent ansvar for rømmingen som skjedde i fjor høst og ble anmeldt til politiet i november, ifølge Stavanger Aftenblad.

Innslaget av oppdrettslaks i en rekke elver på Sørvestlandet tyder på at det dreier seg om en svært omfattende lakserømming,

- Mistanke over hele næringen
- Hele oppdrettsnæringen i Rogaland opplever å bli mistenkeliggjort og tildelt ansvar, så lenge kilden til rømmingen forblir ukjent, sier Anne Brit Fjermedal, seksjonssjef i Fiskeridirektoratet region Sør.

Direktoratet har gjennomført DNA-sporing av rømt oppdrettslaks i Ryfylke, samt av fisk fra aktuelle oppdrettsanlegg i Rogaland. Havforskningsinstituttet har utført DNA-analyser og utarbeidet en rapport med resultatene av sporingen.

DNA-rapport hos politiet
Direktoratet leverte rapporten om funnene til politiet i april i år.

Tallet på rømt oppdrettslaks har de siste årene stabilisert seg på rundt 200 000 i snitt.

De foreløpige tallene for 2014 viser at det fram til utgangen av april ble registrert 180 000 rømte oppdrettslaks.

(NTB).