DNA avslører svensk seriemorder

52-åringens DNA knyttes til to sex-drap. I hytta hans fant de blodspor fra nok et offer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

26. mars 1989 ble 10 år gamle Helén Nilsson funnet drept i den skånske småbyen Hörby. Fem måneder senere, 4. august 1989 ble den maltrakterte kroppen Malmö-kvinnen Jannicka Ekblad (26) oppdaget på en parkeringsplass utenfor Hässleholm i Sverige.

I 15 har svenske politi forgjeves jaktet på deres morder.

Gjennombruddet

Som et siste forsøk på å oppklare Helén Nilssons sak, ble de nedfryste, biologiske prøvene fra drappsstedet sendt til et engelsk laboratorium som hadde utarbeidet en helt ny analysemetode for å gjenskape en fullstendig DNA-profil. Ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter gjenopptok politiet etterforskningen i april i år og kom frem til 29 navn som skulle kontrolleres.

En av disse var en ikke-navngitt 52-åring som bodde i området på det aktuelle tidspunktet. Politiet hadde ingen reelle håp om å fange morderen så mange år etter de grufulle drapene. Overraskelsen var derfor stor da resultatet fra den andre DNA-prøven viste at mannens genetiske profil stemte overens med de sædrestene som ble funnet på kroppen til 10-åringen.

- Ifølge det engelske selskapet Forensic Science Service som har laget DNA-profilen er sjansen en til 15 millioner at det ikke skal være den pågrepne 52-åringen som har etterlatt spor på Helén Nilssons kropp, sa polismester Henrik Malmquist på en pressekonferanse den 24. juni i år melder DN.se.

Nye funn

Forrige uke gikk politiets teknikere gjennom mannens sommerhytte i Höör i Skåne og kom over spor som knytter 52-åringen til drapet på Jannicka Ekblad. Etterforskningen viser at både Hélen og Jannicka kan ha blitt holdt fanget der før de ble drept.

I dag kunne Expressen fortelle at det har blitt funnet nye blodspor i hytten. Disse tilhører hverken Helén Nilsson eller Jannicka Eckblad.

Blodet ble oppdaget etter at likhunder markerte på tre steder ved et søk i forrige uke. Da politiets teknikere brøt opp gulvet på disse stedene, fant de en stor mengde blod, som blir nå analysert ved Statens kriminaltekniske laboratorium (SKL) i Lindköping.

Det er flere likheter mellom disse drapene. Ofrene ble seksuelt misbrukt og var nakne når de ble funnet. Det har blitt gjort lite for å skjule forbrytelsene. Dødsårsaken er et eller flere voldsomme slag mot hodet og begge kroppene ble skjødesløst slengt ut av en bil. Mannen skal på drapstidspunktet ha hatt en stor svart hund og det ble gjort funn av svarte hundehår på begge åstedene.

Politiet arbeider utefra en teori om at det kan være flere enn én morder.

Mannens forsvarer Sven Jernryd vil ikke kommentere saken ovenfor pressen, men formidler at 52-åringen fortsatt hevder sin uskyld og mener at det må være noe galt med DNA-analysen. Mannens mentale tilstand har blitt undersøkt i forbindelse med en rettssak på 70-tallet. Da kom det frem at han har hatt perioder med psykiske problemer som han har gått i behandling for.

Fortalte om et annet knivdrap

En tidligere god venn av mannen forteller til Expressen at 52-åringen innrømmet å ha stukket ned en ung gutt på en buss. Mannen ble frikjent i tingretten fordi ingen kunne peke han ut.

- Han sa at ingen så kniven fordi den var svartmalt. Det ble hans redning, forteller den tidligere bestekompisen som ble kjent med den drapsmistenkte mannen i 1976 da 52-åringen flyttet fra Malmö til Tyringe.

Til ansatte på et pensjonat mannen bodde på i 1991 fortalte han om et annet drap han skulle ha utført mens han var ute og reiste i Asia. Personalet varslet politiet som undersøkte kniven drapet skulle ha blitt utført med, men fant ingen blodspor.

Po Ström, arbeidsleder og bestyrer på pensjonatet der 52-åringen hadde oppholdt seg, forteller at mannen ikke fant seg til rette i Vimmerby. Han var ofte ensom og hans sosiale omgang var som oftest begrenset til hans hunder.

- Han var ganske smart. Han var ikke en person som gikk rundt og løy . Han sa egentlig ikke så mye i det hele tatt, sier Ström i et intervju med Expressen.

Sex med barn

Den drapsmistenkte 52-åringen skal ha fortalt sine kollegaer at han har hatt seksuell omgang med barn. På begynnelsen av 90-tallet jobbet mannen som verktøymaker ved en svensk bedrift i området der mordene skal ha skjedd.

- Ved et tilfelle begynte vi å snakke om kvinnelige erobringer. Da skrøt han av at han hadde hatt sex med en ni år gammel jente da han var på sjøen, sa en av mannens tidligere arbeidskamerater i avhør med politiet.

52-åring virket skremmende på sine omgivelser og straffet hardt de få som turte å trosse han.

- Han slaktet dyr foran de som ikke adlød han, forteller en kvinne som en gang kjente den drapsmistenkte mannen til Expressen.

En annen kvinne som var samboer med mannen på denne tiden fikk ikke treffe andre mennesker.

- Han hentet henne på moped utenfor jobben hver dag og kjørte henne hjem der hun ble sittende. Hun fikk aldri en mulighet til å ha et eget liv, sier en tidligere nabo.

Ved et tilfelle skal mannen ha blitt sint på sin samboer og fått tak i en katt som han med en stor kniv parterte foran øyne til den forskremte kvinnen. På begynnelsen av 1990-tallet skal han ha drept hunden sin hjemme i Vimmerby.

- Jeg har skjært over halsen på hunden min inne i leiligheten, skal han ha sagt til en nabo som oppdaget han blodig i trappeoppgangen.

Ønsker svar

Jannicka hadde mye kontakt med moren sin sommeren hun ble drept, og var på besøk noen dager før hun ble funnet.

- Hun fortalte at hun nettopp hadde fått en ny kjæreste og skaffet seg ny leilighet, forteller Anja Eckblad til Expressen.

Politiet vet lite om hva Jannicka foretok seg det siste døgnet av sitt liv. Den siste sikre observasjonen er hennes besøk hos bestemor torsdag 3.august, men der slutter alle livstegn. Moren Anja har flere ganger prøvd å huske om Jannicka kunne ha nevnt noe om 52-åringen.

- Jeg tror ikke hun sa noe om han, men det meste rundt hennes død er fortsatt et mysterium.

Mannen ble i går varetektsfengslet for to nye uker, mens politiet venter på svar på ytterligere prøver fra SKL.

- I så mange år har jeg ønsket at de skulle ta mannen som drepte min datter. Det er helt forferdelig at han har fått lov til å gå fri i alle disse årene, sier Anja Eckblad til Expressen.

Politiet utelukker ikke at han kan ha tatt livet av flere mennesker.

<B>DREPT I 1989: Helén Nilsson (10) fikk en rekke voldsomme slag mot hodet av drapsmannen.