DNA-bevis kan være verdiløst

KRISTIANSAND (Dagbladet): Flere store drapssaker står fortsatt uløst selv om politiet har gode DNA-bevis. I dag håper politiet i Kristiansand på å få svar på om deres funn er gode nok til å kunne felle gjerningsmannen i den groteske barnedrapssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble i går kjent at politiet har sikret biologiske bevis etter gjerningsmannen i den groteske barnedrapssaken i Kristiansand. Et slikt bevis kan med sikkerhet knytte en gjerningsmann til åstedet. Men i likhet med vanlige fingeravtrykk er slike bevis lite verdt hvis politiet ikke har en match i sine registere.

Etter Sjøvegan-drapet i 1998 har over 1700 personer i lokalsamfunnet avgitt DNA-prøver, uten at drapsmannen er tatt. Ramm-saken fra 1995 og Espås-saken i Geiranger året etter står også fortsatt uløst, selv om politiet har solide DNA-spor.

Har ikke avgitt prøve

Den 42 år gamle tidligere drapsdømte kristiansanderen som ble observert i Baneheia samme kveld jentene ble drept, sier til Dagbladet at han ikke har avgitt hårprøve til politiet. Han skal heller ikke være registrert i det nyopprettede sentralregisteret for draps- og voldtektsdømte.

Unikt avtrykk

  • DNA er kroppens arvestoff og finnes i alle kroppsceller, som f.eks hud, hår, blod, sæd, negler. Mønsteret er unikt for alle mennesker. Bare eneggede tvillinger vil ha like DNA-fingeravtrykk.
  • Helt siden metoden for å analysere DNA-fingeravtrykk ble utviklet i 1985 har denne teknikken spilt en avgjørende rolle i en rekke kriminalsaker.

I overkant av 90 forbrytere er samlet i dette registeret, mens 300 blodprøver venter på analyse. Selve oppbyggingen av registeret startet i januar i år.

Politiet vil ikke si noe om hvorvidt noen av de i overkant av 60 personene som har vært avhørt som vitner i saken har avgitt prøver frivillig.

Ingen mistenkte

Så langt er ingen personer mistenkt i saken, og politiet fortsetter sitt arbeid med å sjekke ut personer av saken, og kartlegge bevegelsene i Baneheia drapskvelden. Det er ikke kjent hva slags biologisk materiale fra gjerningsmannen har funnet, eller om de ble funnet på ofrene. Politiet har tatt med seg flere grener fra åstedet, og på disse kan det være avskrapt hud eller hår fra gjerningsmannen.

VENTER PÅ SVAR: Politiet har gjort biologiske funn etter gjerningsmennen i barnedrapssaken. Nå venter de på svar om bevisene er gode nok til å felle gjerningsmannen.
FORTSATT ULØST: Sjøvegan-drapet er en av flere drapssaker som fortsatt står uløst til tross for at politiet har fellende DNA-bevis. Over 1700 personer har avgitt prøver i saken.