DNA-bevis mot Kristiansen

Politiet har sikret seg Viggo Kristiansens DNA-profil på åstedet for Baneheia-drapene og mener de snart kan avslutte etterforskningen. Kristiansen er informert om resultatet, men ønsker ikke å forklare seg til politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriminalsjef Arne Pedersen ved Kristiansand politidistrikt holdt klokka 17.30 en pressekonferanse i Kristiansand.

- I og med at vi sitter med biologisk materiale på begge to, nærmer vi oss et stadium hvor vi kan avslutte etterforskningen, sier Arne Pedersen.

Ingen forklaring

Politiet har i dag fått bekreftet at det er sikret biologisk materiale av samme type som Viggo Kristiansens på åstedet. Han er dermed knyttet til både åstedet og handlingene. Kristiansen vet om funnene, men har ikke ønsket å forklare seg overfor politiet.

Politiet vil foreløpig ikke ut med hvilket biologisk materiale som er funnet på åstedet. DNA-prøvene er undersøkt i Spania.

21 år

På pressekonferansen kom det fram at politiet etterforsker to andre saker i forbindelse med Viggo Kristiansen. Det ene er et seksuelt overgrep mot en jente i 7-9 årsalderen.

- Når det gjelder jenta skal han ha innrømmet flere overgrep, men ikke tvangsmomentet. Dette skal ha skjedd i perioden 1994-96. Her snakker vi om utuktig omgang med en mindreårig, sier Arne Pedersen. Strafferammen er på 21 år.

Fem år gammel gutt

Den andre saken omhandler en mindreårig gutt som skal ha blitt utsatt for utuktig omgang i 1994. Gutten skal den gangen ha vært fem år.

- Også her er det snakk om utuktig omgang, under begrepet samleie, sier Pedersen.

Kristiansen er konfrontert med overgrepet på den mindreårige gutten, men har avvist at han har noe med saken å gjøre. Strafferammen på denne saken er på 15 år.

Familien informert

Faren til Lena Sløgedal Paulsen og familien til Kristiansen er også informert om utfallet. I flere måneder har spanske eksperter jobbet med å dyrke og bearbeide de ytterst vage biologiske sporene. Mye tyder på at DNA-sporene stammer fra ørsmå rester av svette som er avsatt på en papirbit som ble funnet ved åstedet.

Kristiansens advokat Tore H. Paulsen besøkte sin klient i Kristiansand kretsfengsel i ettermiddag.

Fått beskjed

- Jeg har fått muntlig beskjed om resultatene, og har snakket med min klient, sier Kristiansens advokat, Tore H. Pettersen, til NTB.

I dag ble faren til drapsofferet Lena Sløgedal Paulsen (10), Arne Bernt Paulsen, orientert av sin bistandsadvokat Ivar Sveen om at politiet har en DNA-profil som knytter Viggo Kristiansen til drapene.

Selv om familien til Viggo Kristiansen gjerne har villet tro på ham, skal de ifølge kilder som står familien nær, ha innstilt seg på at han ikke har snakket sant.

– Familien utrykker sorg, men samtidig en viss lettelse over at det nå skal finnes bevis. DNA-beviset gir familien en visshet, etter lang tid med tvil og håp, sier en familievenn til Nettavisen.

Den andre barnedrapssiktede, Jan Helge Andersen (19), har tilstått medvirkning til voldtekt, og at han drepte Stine Sofie Sørstrømen. Politiet har en fullverdig DNA-profil fra Andersens kjønnshår, som ble funnet på åstedet. Begge mennene er siktet for voldtekt og overlagt drap.

DNA-SPOR:</B> Politiet har funnet DNA-spor av Viggo Kristiansen (bildet) på åstedet og anser saken som oppklart.