||| STAVANGER (Dagbladet):- DNA-reformen er en suksess, var Storbergets budskap under pressekonferansen om reformens åtte første måneder i Oslo i går. Antall straffesaker med DNA-prøver sendt til politiets registre er doblet. Halvparten av sporene som legges inn, matcher DNA-profiler til domfelte eller siktede. Jakten på «gjenganger-kriminelle» er godt i gang.
Men den voldsomme økningen av DNA-analyser skal ikke ha gått ut over saksbehandlingstiden ved Rettsmedisinsk institutt. Tvert i mot ble det i går opplyst at behandlingstiden for «alminnelige saker» i snitt lå på rundt én måned. Men opplysningen rimer ikke godt med en stikkprøve Dagbladet har foretatt.
Drøyt seks månederTroms politidistrikt har under DNA-reformen etterforsket seks voldtektssaker. I alle sakene er det blitt innhentet DNA-bevis, som generelt har revolusjonert oppklaringsmulighetene i voldtektssaker. I fire av sakene tok det hele seks-syv måneder fra politiet leverte DNA-sporet til Rettsmedisinsk institutt (RMI) til etterforskerne mottok DNA-resultatet. I ytterligere to pågående voldtektssaker har politiet ventet på DNA-resultatet i fire måneder, uten å ha fått svar. -Å måtte vente så lenge som dette på et DNA-resultat, kan utvilsomt være skadelig for etterforskningen, sier Einar Sparboe Lysnes, leder av retts- og påtalemyndigheten i Troms politidistrikt.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger