TILTALT: Den tiltalte 38-åringen kom til Norge som asylsøker fra Sri Lanka i 1997, og bodde et par år på Sjøvegan. I 2014 ble han utvist fra Norge, og har oppholdt seg i Sri Lanka de siste åra. Foto: Privat
TILTALT: Den tiltalte 38-åringen kom til Norge som asylsøker fra Sri Lanka i 1997, og bodde et par år på Sjøvegan. I 2014 ble han utvist fra Norge, og har oppholdt seg i Sri Lanka de siste åra. Foto: PrivatVis mer

Sjøvegan-drapet

- DNA er ikke noe bevis for voldtekt, drap og ildspåsettelse

Asylsøker fra Sri Lanka tiltalt for drapet på Marie-Louise Bendiktsen på Sjøvegan i 1998. Han bestrider politiets tyngste bevis.

Politiet gjorde i fjor sommer et gjennombrudd i etterforskningen av voldtekten og drapet på enka Marie-Louise Bendiktsen (59) i juli 1998.

Nesten 20 år etter drapet, ble en mann pågrepet på Gardermoen i juni i fjor. I går ble tiltalen mot den 38 år gamle srilankeren utferdiget av Troms og Finnmark statsadvokatembeter.

Mannen jobbet i hagen til Bendiktsen da hun ble drept. Han kom som asylsøker til Norge i 1997 og bodde i en bolig i tilknytning til asylmottaket på Sjøvegan fram til 1999.

Politiets tyngste bevis

Han nekter straffskyld for drapet og stiller seg totalt uforstående til tiltalen. I retten vil hans forsvarere gå for full frifinnelse.

Striden går først og fremst på det som er politiets tyngste bevis i saken. Under etterforskningen i 1998 ble det funnet og sikret materiale på åstedet på Sjøvegan i Troms.

Et team i Troms politidistrikt og etter hvert Kripos' Cold Case-gruppe jobbet intensivt med saken siden sommeren 2017, og til slutt klarte rettsgenetikerne ved Oslo universitetssykehus å framdyrke en fullverdig DNA-profil av funnene fra 1998. Profilen samsvarte med den nå tiltalte 38-åringen fra Sri Lanka.

MORDBRANN: Brannen i Sjøvegan i Troms har vært en av Norges store, uløste drapsgåter. Nå, 20 år etter, har politiet tatt ut tiltalte. Video: Nicolai Delebekk / Reporter: Audun Hageskal Vis mer

- Det beviset er tungt, sier statsadvokat og aktor i saken, Torstein Lindquister, til Dagbladet.

- Har en forklaring

Den tiltalte mannen har blitt avhørt av politiet i mange titalls timer siden i fjor sommer, og nekter straffskyld for alle forhold. Hans forsvarer Alexander Greaker sier at 38-åringen samarbeider med politiet og lar seg avhøre.

- Han har gitt en forklaring. Vi mener det tekniske beviset er viktig i saken. Han har gitt sin forklaring på hvordan det har seg at vi har funnet det. Vi har vurdert hans troverdighet rundt det, og bygget opp saken rundt det. Det er blant annet for å se om hans forklaring egentlig kan stemme, sier statsadvokat Lindquister.

Politi- og påtalemyndighet tror åpenbart ikke på tiltaltes forklaring om DNA-funnet, men det kan bli strid om beviset i rettssaken, som skal gå i tre uker fra 14. mars.

- Ikke bevis for drap

- DNA er ikke noe bevis for voldtekt, drap og ildspåsettelse. Klienten har avgitt en fornuftig forklaring rundt dette temaet under hans politiforklaringer. Jeg ønsker ikke gå nærmere inn på hans forklaring på nåværende tidspunkt, sier forsvarer Alexander Greaker til Dagbladet.

Det har aldri tidligere vært noen siktede eller tiltalte i saken, som er en av Norges store drapsgåter.

DREPT: Enka Marie-Louise Bendiktsen (59) ble funnet voldtatt og drept i sitt eget hjem. Ifølge politiet ble hun stukket 13 ganger før huset ble brent ned. Foto: Privat
DREPT: Enka Marie-Louise Bendiktsen (59) ble funnet voldtatt og drept i sitt eget hjem. Ifølge politiet ble hun stukket 13 ganger før huset ble brent ned. Foto: Privat Vis mer

Ifølge tiltalen mot mannen voldtok han Bendiktsen før han stakk henne 13 ganger med kniv eller en knivliknende gjenstand flere steder på kroppen slik at hun døde.

Han er også tiltalt for å ha startet brannen i boligen som førte til at huset ble sterkt nedbrent og liket av Bendiktsen ble forbrent. I tiltalen er det angitt at drapet skjedde i tidsrommet mellom klokka 22.00 på kvelden mandag 13. juli og onsdag 15. juli 1998.

Troms og Finnmark statsadvokatembeter mener drapet ble begått for å skjule en annen forbrytelse, og at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter.

Avdøde vitner

Det er imidlertid spesielt at 20 år gamle saker føres for retten. I tillegg til de tekniske bevisene, vil vitnemål bli viktige for å gi saken et helhetlig bilde.

- Det vil sikkert by på utfordringer i bevisførselen at det er gått så lang tid. Vitner har delvis gått bort, og det vil være vanskelig få folk til å forklare seg om hvordan de beveget seg i 1998. Politiforklaringer avgitt den gangen vil være viktig, sier statsadvokaten.

Den nå tiltalte mannen har familie i Norge, men har ikke oppholdt seg fast i landet på flere år. Han kom først til Norge som asylsøker i 1997 og bodde på asylmottaket på Sjøvegan fram til 1999, men ble utvist i 2014.

Etter dette har han oppholdt seg i Sri Lanka, og har bare vært i Norge på turistvisum. 38-åringen er tidligere straffedømt, blant annet for å ha forsøkt å rane en kvinne og for grovt tyveri.

Etterforskningen har likevel gått bredt ut siden 1998.

- Det er en etterforskning som har pågått i 20 år. Alt er ikke relevant, men vår vi har hatt ukjent gjerningsperson har den gått i alle retninger, før den ble spisset inn mot tiltalte. Alt henger sammen, men det som skjedde i etterforskningen i løpet av 2018 er viktig, sier statsadvokaten.

Som Dagbladet omtalte i høst, er det siden drapet gjennomført avhør av mer enn 1400 vitner. Etter pågripelsen er også helt nye personer avhørt - vitner politiet ikke var i kontakt med i perioden rett etter at Bendiktsen ble drept.