Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

DNA fra britisk konge avslører utroskap

Fører til spekulasjoner om at dronning Elisabeth ikke har krav på tronen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskerne er nesten hundre present sikre på at skjelettet som ble funnet på en parkeringsplass i Leicester i 2012 er levningene etter kong Rikard III (1452-1485).  

Men forskerne ved universitetet i Leicester gjorde et uventa funn: Ting kan tyde på at det har vært utroskap i kongefamilien. Studien er publisert i tidsskriftet Nature Communications.

Analyser av DNA fra morssiden viser en match med nålevende slektninger, mens DNA fra farssiden ikke gjør det. Forskerne mener utroskap er den mest sannsynlige forklaringen, skriver BBC.

- Vi kan ha løst en historisk gåte, men samtidig avdekket vi en ny, sier professor Kevin Schurer til BBC.  

FUNNET UNDER PARKERINGSPLASS:  Bildet viser levningene av det forskerne nå er så å si sikre på at er av Kong Rikard III. Foto: AP Photo/University of Leicester
FUNNET UNDER PARKERINGSPLASS: Bildet viser levningene av det forskerne nå er så å si sikre på at er av Kong Rikard III. Foto: AP Photo/University of Leicester Vis mer

De nye funnene har satt i gang spekulasjonene i britiske tabloider, blant andre Daily Express, om at britenes nåværende dronning, Elisabeth II, ikke har krav på tronen.

- Uekte sønn Utroskapen kan ha skjedd når som helst i generasjonene mellom Rikard III og den 5. hertugen av Beaufort (1744-1803).  

Rikard III og hans rival Henrik VII (født Henrik Tudor) var begge i slekt med kong Edvard III (1312-1377). Utroskapen kan ha skjedd enten i slektslinjen mellom Henrik og Edvard, eller i slektslinjen mellom Rikard og Edvard, skriver BBC.

Ifølge BBC var det den gang da påstander om at ene sønnen til Edvard III, John av Gaunt, ikke var hans ekte sønn. Ryktene skal ha hatt sitt utspring i at Kong Edvard III ikke var til stede under fødselen.  

- Hvis John av Gaunt hypotetisk sett ikke var sønn av Edvard III, vil dette betyr at hans sønn Henrik IV ikke hadde noe krav på tronen, ei heller Henrik V eller Henrik VI, sier Schurer.  

Utfordrer ikke På spørsmål et brudd på slektslinjen, som leder til Tudor-dynastiet, kan føre til at dagens kongefamilie ikke har legitimitet, svarer Schurer: 

UTGRAVING:  Arkeologer jobbet i lang tid jobbet med en utgraving under en parkeringsplassen i Leicester. Foto: REUTERS/Darren Staples
UTGRAVING: Arkeologer jobbet i lang tid jobbet med en utgraving under en parkeringsplassen i Leicester. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer

 - Monarkiet ikke nødvendigvis arvet fra far til sønn og/eller døtre. Historien har tatt en rekke vendinger, sier Schurer.  

Forskerne har ingen bevis på hvor bruddet i slektslinjen kan ha skjedd. Det er 19 generasjoner hvor det kan ha oppstått, og kun fem av dem som vil påvirke arverekkefølgen. Statitistisk sett er det dermed mer sannsynlig at bruddet i slektslinjen har skjedd i en del av familietreet som ikke påvirker den kongelige arverekkefølgen.  

Anne Whitelock ved University of London sier det er viktig å ta med i betraktningen at Henrik VII krevde tronen gjennom militær erobring. Og hun legger til:  

- Dronning Elisabeths rett til å regjere er basert på Act of Settlement (en lov vedtatt av Englands parlament i 1701), som bestemte at Englands trone skulle gå til kurfyrstinne Sophia av Hannover. Utroskap vil ikke utfordre den nåværende dronningens rett til å regjere, sier Whitelock til BBC.

Døde på slagmarken Men tilbake til kong Rikard III. Han er den siste engelske konge som døde på slagmarken ved Bosworth Field i 1485 mot jarlen av Richmond, den senere Henrik VII, som etablerte Tudordynastiet.

SLIK SÅ HAN UT:  Dette er en rekonstruksjon av Rikard III ansikt som ble gjort tidligere i år. Forskning viser imidlertid at Rikard trolig var blond og hadde blå øyne. Foto: REUTERS/Andrew Winning
SLIK SÅ HAN UT: Dette er en rekonstruksjon av Rikard III ansikt som ble gjort tidligere i år. Forskning viser imidlertid at Rikard trolig var blond og hadde blå øyne. Foto: REUTERS/Andrew Winning Vis mer

Én eller flere gjerningsmenn skal ha hogget bort deler av Rikard IIIs hodeskalle og stakk sverd eller øks inn i den engelske monarkens hjerne.

Rikard regjerte på vegne av sine nevøer etter broren Edvard IVs død.

Etter sin død skal Rikard III blitt brakt til Leicester, og det var her forskerne fant levningene under en parkeringsplass i sentrum.

SKADER:  Hodeskallen viser at Rikard III har blitt påført to potensielt dødelige hodeskader. Foto:
AFP PHOTO / HO / UNIVERSITY OF LEICESTER
SKADER: Hodeskallen viser at Rikard III har blitt påført to potensielt dødelige hodeskader. Foto: AFP PHOTO / HO / UNIVERSITY OF LEICESTER Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling