DNA-jegere åpnet vikinggrav i Normandie

Norske forskere har endelig fått åpne graven til vikinghøvdingen Rollos etterkommere. De vil finne ut om Rollo også var identisk med Gange-Rolv fra Møre. I så fall stammer det britiske kongehuset fra Norge.

FANT ROLLO:  Her døpt av kong Charles den tredje. Foto: Scanpix
FANT ROLLO: Her døpt av kong Charles den tredje. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

 En norskledet delegasjon var mandag i Normandie og åpnet sarkofagen til to av Rollos etterkommere. Målet er å få slutt på en flere hundre år lang debatt: Var Rollo dansk eller norsk?

- Vi har jobbet med å få dette undersøkt i rundt sju år, så å endelig få hentet inn materiale for å teste DNA, det var stort, sier historiker og prosjektets initiativtaker Sturla Ellingvåg i Stiftelsen Explico til NTB.

Rollo var grunnleggeren av Normandie, greve av Rouen og tipptippoldefar til Vilhelm Erobreren, som er stamfar til det engelske kongehuset. Mens norsk-islandsk historie gjennom Snorres kongesagaer har hevdet at Rollo og Gange-Rolv er en og samme person, har danske historikere ment at han kom fra Danmark. Gange-Rolv, sønn av Ragnvald Mørejarl, ble forvist fra Norge og skal ha bosatt seg i Frankrike.

Nappet ut tenner I januar innvilget franske myndigheter og den franske kirken den norske søknaden om å åpne graven til Rollos barnebarn og oldebarn, hertug Richard den fryktløse og sønnen hertug Richard den gode. Graven er en sarkofag i gulvet i et kloster i Fécamp. Da de åpnet graven mandag, fant forskerne blant annet en underkjeve med åtte tenner i graven til Richard den gode:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer